Ridicarea la cer a lui Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 18:45
8975 citiri
Ridicarea la cer a lui Antonescu (Opinii)
Foto: realitatea.net

Crin Antonescu recupereaza, in ultimul timp, tot mai mult diferenta fata de Traian Basescu. Nu insa neaparat in sensul bun. Nu pentru ca in sondajele de opinie se claseaza mai bine in topul increderii in randul electoratului, ci pentru ca ii seamana tot mai mult in cele rele. In cele pe care le critica, totusi.

Tot mai multe asemanari rasar intre cei doi, mai ales pe fondul dilatarii personalitatii lui Crin Antonescu.

Vorbim despre punctele commune celor doi care nu sunt calitati, ci dimpotriva. In politica romaneasca exista, din nefericire, un mimetism innascut, o tendinta tot mai accentuata de a-l imita pe cel care se dovedeste ca are succes la un moment dat.

Iar modelul ultimilor ani din politica romaneasca s-a dovedit a fi, dintr-o si mai mare nefericire, Traian Basescu. Ca au vrut sau nu, majoritatea politicienilor au fost nevoiti sa incerce sa il copieze, cu mai mult sau mai putin talent.

Un om simplu, din popor, la fel ca tine si ca mine, al carui discurs public se confunda pana la identitate cu cel din spatiul privat si al carui vocabular colorat si glume deocheate razbat si sensibilizeaza pana si pe ultimul manelist de la coltul blocului. Hahaielile din restaurante si "tigancile imputite" din parcarile hipermarketurilor au devenit aproape un etalon al limbajului in politica. Daca vrei sa joci in liga mare, trebuie sa vorbesti si sa actionezi precum seful ei.

Crin Antonescu nu a dus niciodata lipsa de inspiratie atunci cand a trebuit sa isi coloreze limbajul. De la "codoasa batrana de la intrarea in bordelul politicii" pana la "tras prafuri usoare", liderul liberalilor are o pasiune mai veche pentru plasticitatea oratorica, nedepasindu-l totusi niciodata pe Traian Basescu la lipit etichete si emis sintagme. Nu aceasta este, insa, cea mai mare asemanare intre cei doi. Ci aroganta si increderea in sine exagerate, disproportionate fata de realitatea existenta.

Daca Traian Basescu a ajuns abia in ultima faza a carierei sale politice la aroganta si sfidarea binecunoscute, presedintele liberalilor pare sa recupereze diferenta inca inainte de a ajunge la maximul performantei sale. In ultimul timp, tot mai des mi se intampla sa il aud pe Crin cum ba ii infiereaza pe jurnalistii care il critica - astia ar face-o la comanda - ba isi pune la punct colegii din partid, care indraznesc sa isi manifeste scepticismul fata de alianta cu Voiculescu si partidul sau, facand-o fara prea multe argumente si in trecere ca si cum subiectul nu ar merita mai mult.

Pacatul suficientei l-a lovit pe Crin Antonescu prea devreme. Mult prea devreme. Aceasta ridicare la cer dintre muritori, sentiment provenit din siguranta de sine intinsa la maxim, naste gandul ca fiecare vorba de-a ta loveste cel putin in moalele capului adversarul. Mandria si admiratia propriului discurs, iubirea propriilor idei care nu merita sa mai fie puse in slujba combaterii orisicui isi permite sa te critice - toate aceste fleacuri insusite pe nesimtite l-au transformat pe Crin Antonescu intr-un automat fara nicio rezonanta.

Presedintele PNL vorbeste fara ca discursul sau sa mai patrunda, cuvintele sale nu mai gasesc rezonanta, iar razvratirea impotriva sistemului ticalosit nu mai are acea aura de sinceritate. Pozitiile si declaratiile mult prea des contradictorii, balansarea de la stanga la dreapta, intre comunisti si securisti, cand infierandu-i, cand laudandu-i, i-au ucis autenticitatea mesajului lui Antonescu.

Pierzandu-si credibilitatea pentru ca a oscilat prea mult intre diferite optiuni, pe care nici nu a ratat vreo ocazia sa le critice cat de dur a putut si cand nu era cazul, Crin Antonescu este pe cale sa devina un Basescu terminat inainte de a ajunge cel putin in locul lui. Asa cum orice ar spune acum presedintele - despre reforma si modernizarea statului de exemplu - nimeni nu il mai crede, pentru ca vorbele sale au devenit goale de semnificatie, la fel a patit si Crin Antonescu, pentru ca ne-a invatat ca talentul sau oratoric poate sa fie folosit maine sa ne explice de ce, totusi, este Dan Voiculescu un Felix al trecutului cat se poate de rau si malefic.

Sau ca, de exemplu, acest articol vine din partea unui basist vandut Puterii, care scrie la comanda. Sau cine stie ce alta explicatie aiuritoare, cunoscute mult mai bine din experienta cu Traian Basescu. Tocirea limbajului, pierderea autenticitatii discursului, golirea cuvintelor de sens si lipsa de rezonanta a ideilor, care odata redau increderea, sunt noile "calitati" ale lui Crin Antonescu, pe care se pare ca nici nu le observa. Cat despre corectarea lor si reinventarea autorului, putem si noi sa plusam afirmand ca am putea sa ne luam gandul. Nu se va mai intampla de acum. Drumul a fost deja ales.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Florin Călinescu candidează la președinția României. Mutarea decisivă pe care vrea să facă în fruntea țării
Florin Călinescu candidează la președinția României. Mutarea decisivă pe care vrea să facă în fruntea țării
Florin Călinescu a decis să intre în politică și va anunța în maximum două săptămâni numele partidului din care va face parte. Deocamdată, a precizat doar că ca fi un partid...
Practici cenușii în campania electorală: "Ca în Vestul Sălbatic/ Când donezi materiale cu însemnele partidului apare o mare problemă"
Practici cenușii în campania electorală: "Ca în Vestul Sălbatic/ Când donezi materiale cu însemnele partidului apare o mare problemă"
Legea oferă posibilitatea partidelor să se promoveze prin diverse evenimente, activități sau materiale promoționale în timpul campaniei electorale. Cu toate acestea, anumite practici sunt la...
#Crin Antonescu presedinte PNL, #Traian Basescu presedinte Romania, #alianta PNL PC, #Victor Ponta presedinte PSD , #Traian Basescu
Comentarii
Poza cation
cation
rank 5
Exercitii de stil: T.Basescu - un om simplu, din bordeluri, cu vocabular colorat si glume deocheate...un bisnitar simplu, fara carte, un turnator simplu, razbunator, un afacerist si politician simplu, veros...
Poza Theman
Theman
rank 5
,,Iar modelul ultimilor ani din politica romaneasca s-a dovedit a fi, dintr-o si mai mare nefericire, Traian Basescu. ,,