Secretul ruperii lui Ponta si Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 11 Februarie 2014, ora 19:41
6324 citiri
Secretul ruperii lui Ponta si Antonescu (Opinii)

Victor Ponta si Crin Antonescu au ajuns sa isi vorbeasca precum se complimentau pe vremuri cu Traian Basescu. USL a ajuns astazi un fel intelegere ca fiecare are drumul sau, iar anuntul infiintarii USD - alianta dintre PSD - UNPR si PC pentru alegerile europarlamentare - este semnul cel mai clar al distrugerii oricarui sens al existentei Uniunii Social Liberale.

Evident, USL poate sa ramana formal functionala la nivel juridic pana si dupa alegerile europarlamentare, insa ratiunea aliantei si-a pierdut demult orice semnificatie.

Nu exista masura mai importanta anuntata de Victor Ponta in calitate de premier careia liberalii si Crin Antonescu sa nu i se opuna. Nu exista luna fara o neintelegere care sa nu conduca invariabil pana in punctul colapsului USL.

Acesta poate e si motivul pentru care de mai bine de jumatate de an, in realitate, majoritatea USL si Guvernul Ponta guverneaza in stare de necesitate, in sensul in care nu isi trece decat cele mai urgente legi, precum bugetul si alte legi obisnuite, in timp ce marile proiecte si promisiuni ale cuplului PSD - PNL au fost ingropate sau pierdute definitiv pe drum.

Reorganizarea teritorial-administrativa a lui Dragnea, revizuirea Constitutiei a lui Crin Antonescu, descentralizarea, acciza la carburanti au fost si sunt tot atatea motive de despartire si rupere a USL.

Mai mult, din cauza neintelegerilor constante si dorintei celor doi lideri USL de a-si lua fata unul celuilalt, majoritatea USL a devenit cu totul inutila, intrucat ea ajunge sa se blocheze constant pana si pe cele mai neinsemnate teme, asa cum a fost in decembrie cu numirea conducerii interimare a TVR, cand propunerea initiala a PNL a fost picata la vot.

Daca nu ar exista acest blocaj cvasi-total la nivel de guvernare, atunci imbrancelile dintre Ponta si Antonescu nu ar fi atat de deranjante.

Cum insa cu exceptia catorva masuri de stanga - indexarea pensiilor, cresteri nesemnificative ale salariilor si o usoara majorare a veniturilor medicilor rezidenti - Guvernul Ponta a reusit sa dea impresia ca singurele actiuni pe care le-a dus la bun sfarsit au fost cele initiate de Ponta insusi sau cele venite dinspre PSD.

Un bilant neplacut, orice s-ar spune, pentru liberali si pentru palmaresul acelui USL care promitea sa schimbe Romania.

Pe acest fond general, a picat in ecuatie primarul Sibiului, Klaus Iohannis, ca propunere a PNL pentru postul de ministru de Interne si vicepremier in Guvern. PSD si Victor Ponta au inteles foarte bine mesajul si simbolistica numirii, aroganta propunerii si sfidarea cumulului de functii, plus bonusul incompatibilitatii.

Semnalele transmise prin Ilie Sarbu si Dan Sova catre liberali, prin care li se dadea de inteles ca au intins prea mult coarda aliantei, au fost contrazise de Ponta, insa mesajul adevarat e dat prin chiar negocierile prelungite ale remanierii propuse de PNL.

Secretul jocului la rupere dintre Crin Antonescu si Victor Ponta este ca pe acest fond si ritm al guvernarii nici nu mai e nevoie de ruperea efectiva a USL. Ei pot ramane la guvernare foarte bine si dupa alegerile europarlamentare, indiferent de rezultat, si sa continuie sa isi faca fiecare campanie pe spinarea celuilalt, desi amandoua partidele se presupune a trage in aceeasi directie.

Acest "la revedere, dar raman cu tine" al USL este cea mai buna strategie pentru maximizarea sanselor ambelor partide mari si, implicit, candidatilor pe care ele ii vor da pentru prezidentiale.

Daca Iohannis este atat de greu acceptat de PSD e tocmai pentru ca, odata cu intrarea sa in Guvern, Ponta stie ca raportul de forte opozitie-putere din guvernarea USL s-ar echilibra semnificativ.

Prin trans-mutarea opozitiei in cadrul Guvernului, ambii lideri USL au mai multe sanse decat in orice alta formula. Este singurul lucru care-i tine inca impreuna. Pana cand coabitarea PSD-PNL de la guvernare nu va produce o mai mare pierdere de imagine decat iesirea oficiala din Guvern.

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#Ponta USD fara PNL, #rupere USL Antonescu Ponta, #Antonescu Ponta chelner , #Traian Basescu
Comentarii