Stim castigatorii Congresului PSD!

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 23:50
6163 citiri
Stim castigatorii Congresului PSD!
Foto: Arhiva

Nu, nu stim cine va castiga la Congresul PSD, dar e clar cine va castiga dupa Congresul PSD. Ceilalti. De la Basescu la Antonescu. Motivul - PSD se va revizui pe ici, pe colo, dar nu va schimba nimic. Va ramane acelasi partid atacabil.

Principalul motiv - presedintele PSD o sa fie o persoana cu multe pete la dosar daca iese unul dintre Nastase, Mitrea, Geoana. Sau, in varianta "curata", un tip decent, dar legat la maini de aliante dubioase din interiorul partidului. Asta daca va castiga Diaconescu.

Un presedinte PSD pentru linistea dusmanilor?

Mai pot Miron Mitrea, Adrian Nastase ori Mircea Geoana sa fie locomotivele partidului? Mai curand pietrele de moara ale partidului. Pentru fostul premier, spre exemplu, cantaresc greu dosarele de coruptie pe care le are, dar mai ales scandalul "matusii Tamara", cand a reusit sa se acopere de ridicol.

Dosarele lui Mitrea, chiar daca nu sunt asa rasunatoare mediatic, nu-l fac nici pe "greul PSD" chiar o "Alba ca Zapada" de neatacat.

Despre Geoana, nu mai sunt asa multe de spus. Chiar daca problemele lui cu legea sunt incomparabil mai mici, problema lui cu electoratul e foarte mai mare. Nu din cauza ca a pierdut alegerile, ci din cauza modului in care a facut-o. Pentru cine mai avea vreo indoiala in privinta sa, si-a lipit permanent in frunte eticheta de "Prostanac". Si nu numai cu vizita la Vantu sau cu "flacara violet".

Cu oricare dintre ei, partidul ar avea o imagine proasta. Poate ar deveni mai bine organizat cu primii doi, dar ar dovedi si ca nu e capabil de o schimbare reala, prin care sa scape de imaginea de partid corupt.

Cristian Diaconescu, pe de alta parte, ar putea da o imagine mai buna partidului. Ar putea. Problema lui e, pentru unii, faptul ca nu e un tip autoritar si combativ, un lider de vreme rea al partidului, care sa tina formatiunea unita si sa poarte batalii. El ar aduce electorat PSD, prin alura sa de tip inteligent, civilizat si cu bun simt.

La cum se contureaza acum lucrurile, nu o sa fie de ajuns, insa. Asta pentru ca va trebui sa lucreze tot cu Hrebenciuc, Vanghelie, Oprisan si altii. De fapt, inca din ziua Congresului, va face echipa cu unul dintre contracandidatii sai "patati" pentru a putea castiga.

Ce vor face la alegeri?

Spre binele lor, pentru pesedisti ar fi preferabil sa castige Diaconescu si el sa fie candidatul partidului pentru functia de premier la alegerile legislative si pentru cea de presedinte al Romaniei peste cinci ani. Geoana a mai fost si a esuat. Ceilalti doi au declarat deja ca nu vor sa candideze la aceste functii si se multumesc doar cu sefia partidului. In conditiile astea, o "locomotiva" electorala care n-ar fi si presedintele PSD ar putea sa fie cel mult o locomotiva pe carbuni.

Pentru PSD, se anunta un sir de runde electorale foarte grele. Si pana atunci, cateva batalii politice dure cu PD-L-ul lui Basescu, mai ales pe tema reformarii statului. Batalii pe care nu le va putea purta adecvat cu o conducere controversata, mai ales ca a ajuns deja al doilea partid al tarii ca marime.

Pozitia de forta a PD-L si ascensiunea lui Crin Antonescu le-ar putea pune si mai mari probleme. Asa ca problema la Congresul PSD e nu cine castiga presedintia, ci care dintre victorii e mai putin convenabila pentru Traian Basescu si Crin Antonescu.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#presedinte PSD alegeri, #Traian Basescu PSD, #Crin Antonescu PSD, #Congres PSD alegeri presedinte , #Traian Basescu