Ecuatia turului al doilea al prezidentialelor e destul de simpla: cine va reusi sa mobilizeze cea mai mare parte din electoratul liberal va fi, probabil, viitorul presedinte al Romaniei. Crin Antonescu a exclus categoric orice colaborare cu Traian Basescu si deschis larg usa PSD, intr-o miscare straniu de grabita si radicala pentru liderul unui partid ajuns in pozitia balama, deci ideala pentru negocierea la sange.
O graba uimitoare si avand in vedere ca dupa numai o zi urma o reuniune importanta a liderilor PNL, inclusiv din teritoriu, care ar fi urmat sa stabileasca ce strategie ar trebui sa urmeze partidul. Declaratia transanta si grabita a lui Crin Antonescu pare menita sa preintampine o decizie contrara a conducerii PNL in care, se stie, exista si persoane deschise discutiilor cu PD-L. Calin Popescu Tariceanu, de exemplu, s-a declarat deja pentru negocieri cu ambele parti. A stiut Dinu Patriciu pe cine sa sustina in fruntea PNL!
In mod normal ar fi fost de asteptat ca un partid de dreapta sa sustina un candidat de stanga daca si numai daca negocierile cu dreapta au esuat in pofida tuturor eforturilor. Dar negocierile, ce sa mai vorbim despre eforturi, nici n-au existat. Traian Basescu nu e de dreapta, ne spune Crin Antonescu. Dar, pe criteriile invocate, PNL o fi de dreapta dupa ce a guvernat atat timp cu masurile impuse de PSD? Pana la urma, reformele initiate de Traian Basescu denota o mentalitate de dreapta.
Dar electoratul liberal nu este unul de tip PSD, adica monolitul care se incoloneaza disciplinat la urne si voteaza conform indicatiilor liderilor. Liberalii sunt mai sofisticati si probabil ca in ei se da acum o mare batalie, cu mult mai greu de transat decat a facut-o Crin Antonescu. In plus, turul al doilea nu mai este o competitie a mobilizarii partidelor, ci una a personalitatii si a puterii de seductie a candidatilor.
Tocmai de aceea, si Traian Basescu, si Mircea Geoana au inceput sa trimita electoratului liberal mesaje foarte puternice.
Traian Basescu, tehnica decuplarilor
Singura miscare care i-ar fi garantat victoria lui Traian Basescu ar fi fost alcatuirea unui guvern PD-L + PNL pana la alegeri, adica refacerea Aliantei DA. A avansat inca din seara primului tur ideea unei victorii a dreptei, reunind cele doua electorate. Dinu Patriciu a avut insa grija sa respinga oferta inainte ca Traian Basescu sa aiba timp sa arate si ce concesii e dispus sa le faca liberalilor.
Traian Basescu s-a repliat si a folosit refuzul abrupt invocand o tradare a vointei poporului care a votat dreapta in numele intereselor personale si impotriva reformei. "Singurul meu aliat este romanul. Alianta cu mine va continua sa forteze clasa politica pentru modernizarea ei insasi si a statului roman". Cu un atac dur la Crin Antonescu, Traian Basescu incearca sa cucereasca electoratul liberal prin decuplarea acestuia de PNL sau prin decuplarea partidului de liderii sai.
Asadar, fara posibilitatea de a reface Alianta DA, Traian Basescu se poate baza pe mesajul pozitiv al reformei clasei politice, pe rezultatul referendumului, si pe un mesaj negativ: daca votati Geoana, votati, de fapt, Hrebenciuc, Vanghelie si Iliescu!. Adriean Videanu a si enuntat deja o prima parte a acestei teze: "Bratianu se rasuceste in mormant cand vede ca Iliescu a pus basca pe capul liberalilor".
Iar Traian Basescu se va folosi probabil, deja a inceput, inclusiv pe declaratii recente ale lui Crin Antonescu, care spunea in campanie: "In cazul Mircea Geoana avem de-a face cu stagnare. De bine de rau, cu Basescu s-a mai agitat sistemul, cu Geoana e chiar o problema. Nu o sa stim cine e presedinte. Se linisteste mocirla." sau ,,Mircea Geoana e manechinul lui Hrebenciuc si Vanghelie" sau povestea cu vizita lui Mircea Geoana la Moscova.
De ce l-ar crede insa electoratul liberal, pentru ca fara PNL, Traian Basescu nu are, in continuare, o majortiate parlamentara reformista, asa ca proiectele sale ar ramane pe hartie fara noi defectari si rupturi, adica noi tensiuni.
Mircea Geoana vrea marca Iohannis
Liderul PSD are si el oferte extrem de interesante pentru liberali. Dupa ce in seara primului tur a elogiat liberalismul economic, a doua zi a mai facut doua miscari electorale abile.
In primul rand a incercat sa schimbe marca Vanghelie cu marca Iohannis, anuntand ca este gata sa-l numeasca pe primarul Sibiului in functia de premier in schimbul voturilor. Ba chiar este gata sa puna aceasta promisiune pe hartie. Dincolo de abilitatea miscarii, aceasta concesie este o broasca raioasa pe care PSD ar inghiti-o doar pentru ca si numai pana cand Mircea Geoana ar ajunge la Palatul Cotroceni.
"Crin Antonescu nu are puterea sa-i tina in frau pe cei de la PSD intr-o guvernare comuna", este un avertisment al lui Traian Basescu la care electoratul liberal s-ar putea gandi indelung. Sustinerea aceasta este si o aberatie politica: un partid mare de stanga ar ceda postul de premier unui partid mai mic de dreapta pentru un independent de dreapta. Tocmai de aceea este foarte putin probabil ca dl. Iohannis, chiar instalat premier, sa stea prea mult la Palatul Victoria.
Pentru electoratul liberal insa, marca Iohannis este foarte valoroasa si linistitoare, dandu-i sentimentul ca de fapt, nu voteaza pentru Mircea Geoana garantat Vanghelie si Iliescu, ci pentru primarul Sibiului. Intr-un fel, Mircea Geoana si-ar castiga voturile prin intermediar.
Dar Mircea Geoana nu-l vampirizeaza electoral doar pe Klaus Iohannis, ci si referendumul de duminica, cu care nu a fost de acord. Liderul PSD a anuntat ca, in cazul castigarii alegerilor, pe 7 decembrie va declansa procedura de modificare a Constitutiei. Sigur, aceste vampirizari pot fi luate drept dovezi de flexibilitate benefica unui presedinte.
In aceste conditii, pana la urma, pe 6 decembrie, electoratul liberal ii va spune lui Traian Basescu daca aversiunea lui este mai importanta decat principiile de dreapta, iar lui Mircea Geoana ii va spune daca Marian Vanghelie si Ion Iliescu i-au pierdut alegerile sau Klaus Iohannis i le-a castigat.
Va pierde Elena Udrea sau va castiga Cristi... Vezi tot