Antonescu, dusmanul USL (Opinii)

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 10:39
3916 citiri
Antonescu, dusmanul USL (Opinii)

Faceam la un moment dat o speculatie pe tema unei posibile reconfigurari a sistemului de aliante pe baza caruia se va constitui noul executiv dupa alegerile din decembrie. Opinam ca, in pofida oricaror aparente, nu este deloc exclusa o formula de guvernare PSD-PDL, in noua conjunctura care se va naste atunci.

Spuneam ca, la urma urmelor, intre cele doua partide nu exista vreo falie doctrinara prea greu de trecut, tinand cont de ascendentele lor si de pragmatismul extrem al politicii romanesti.

In fond, am avut de-a lungul istoriei noastre post-revolutionare combinatii politice dintre cele mai aiuritoare. Cum, necum, tara va trebui guvernata de o coalitie cat mai stabila.

Dar de ce aceasta coalitie sa nu fie cea care astazi se prefigureaza drept cea mai probabila, chiar daca audienta sa a luat-o cumva la vale, pe parcursul exercitiului de guvernare caruia a vrut sau a trebuit sa-i faca fata? De ce sa se inventeze o noua alianta, de vreme ce avem una consolidata vartos, asa cum s-ar putea crede, in marele si inepuizabilul razboi anti-prezidential cu demoniacul Basescu?

Raspunsul pare sa fie unul format dintr-un nume si un prenume, daca ignoram si celelalte apelative reale si inventate pe seama acestui personaj: Antonescu si Crin. El este, paradoxal, la aceasta ora, buturuga mica in masura sa rastoarne carul glorios al unui proiect de guvernare care parea sa stea sub niste auspicii extrem de favorabile. Crin Antonescu devine pe zi ce trece dusmanul nedeclarat al USL.

De ce? Din mai multe motive.

In primul si cel mai important rand, PSD nu se va impaca niciodata sa piarda functia de cea mai mare demnitate in Stat. Fara sa faca macar o incercare de a si-o adjudeca. Este orgoliul sau de cel mai mare partid de pe scena, care nu admite sa fie mai putin decat a fost pana in prezent si nu accepta sa fie vioara a doua in nicio coalitie din care face parte.

Faptul ca era sa se intample totusia fost cauzat de cursul imprevizibil al freneziei anti-basesciene si jocului derutant al celor doi lideri care au pus nomenclatura pesedista in fata faptului implinit. Acum ca lucrurile s-au domolit, intra in exercitiu judecata rece conform careia PSD trebuie sa fie primul dintre egali. Si, cum nici PNL, nici mai ales Crin Antonescu nu pot sa renunte la obiectivul deja convenit, deznodamantul este evident.

In al doilea rand, chiar daca ar vrea sa respecte intelegerea initiala (lucru greu de crezut) PSD nu poate sa parieze pe o victorie incerta. Deoarece, pe zi ce trece, se dovedeste tot mai clar ca Antonescu nu este candidatul imbatabil care parea odinioara sa fie.

Din cauza unor atitudini si expuneri publice inadecvate si a incapacitatii sale de a prezerva capitalul de incredere pe care-l poseda la un moment dat, el coboara constant in sondaje si devine mai degraba un handicap, decat un catalizator al victoriei USL in alegeri. Cu vina sau fara vina, aceasta e situatia! Cel putin doi actanti ai USL, Oprescu si Ponta, sunt la ora actuala in avans din acest punct de vedere.

In al treilea rand, nu se poate ignora potentialul conflictual care mocneste din zona lui Voiculescu si a Antenelor sale. El nu se va multumi niciodata cu putin. Adica atat cat i s-ar cuveni. Si va alimenta in consecinta ambitiile excesive ale lui Antonescu, va incerca sa tina sub control PSD si pe liderii sai in exercitiu pana la nivelul in care presiunea va deveni insuportabila si PSD va cauta o alternativa.

Desigur alianta va functiona, nu neaparat ca ceasul, pana la alegeri si poate ceva dupa. Prea s-au investit multi bani si multa energie in ea. Daca insa obiectivul sau principal, adica 50%+1, nu se va realiza, si sunt semne evidente ca asa se va intampla, dezagregarea va fi rapida si mireasa PDL s-ar putea trezi ca are doi petitori, cu alti lideri decat cei actuali. Iar Crin isi va fi desavarsit o opera care va insemna si pierderea definitiva unei partide care odata parea sa-i surada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Crin Antonescu PNL USL, #Crin Antonescu USL, #Crin Antonescu presedintie USL , #USL