Comisia de la Venetia asteapta degeaba revizuirea Constitutiei. Antonescu: Vom informa despre amanare

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 19:47
2108 citiri
Comisia de la Venetia asteapta degeaba revizuirea Constitutiei. Antonescu: Vom informa despre amanare
Foto: www.newstimisoara.ro

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat sambata ca la nivelul USL se va discuta din nou calendarul revizuirii Constitutiei, iar Comisiei de la Venetia i se va comunica faptul ca a intervenit o amanare de calendar asupra procedurii modificarii legii fundamentale.

Antonescu a fost intrebat in ce masura proiectul de revizuire a Constitutiei mai poate fi adoptat in Senat pana la finalul lunii decembrie, de vreme ce avizul Comisiei de la Venetia nu poate fi emis in octombrie cum au anuntat initial liderii USL.

"Intr-adevar, atunci cand a avut loc o intalnire preliminara cu reprezentanti ai Comisiei de la Venetia, la incheierea lucrarilor pe proiectul de modificare a Constitutiei in comisia parlamentara noi am convenit cu dansii termenul de final de septembrie pentru forma definitiva avand in minte calendarul pe care ni-l propusesem la acea data si care presupunea abordarea imediat dupa reluarea sesiunii parlamentare, in Senat, a acestui proiect", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a mentionat ca nu a fost luata in calcul la momentul respectiv modificarea de calendar "impusa de decizia Curtii Constitutionale".

"Din acest motiv noi am calculat finalul lunii septembrie pentru a avea avizul oficial al Comisiei de la Venetia, in ideea ca dupa aceea se discuta si in cealalta camera si pana la sfarsitul anului avea loc si referendumul.

Survenind modificarea impusa de decizia Curtii Constitutionale, proiectul nu a mai ramas in prioritate pe agenda Senatului si in sensul acesta vom comunica si Comisiei de la Venetia ca termenul se prelungeste si ca in momentul in care va fi discutat intr-o camera, forma respectiva va fi supusa examenului acestei Comisii", a precizat Antonescu.

El a mai fost intrebat daca estimeaza o perioada de timp in care discutia pe revizuirea Constitutiei va fi reluata la nivelul Senatului. "E o discutie de purtat si in coalitie, Senatul poate sa abordeze oricand acest subiect, numai ca trebuie sa ne inscriem intr-un calendar.

Asteptam si promulgarea legii referendumului pentru a putea calcula si decide momentul cand acest referendum se face - in asa fel incat sa fie vorba de cel putin un an de la promulgarea legii - si atunci vom stabili in functie si de aceasta data si discutia si adoptarea in Parlament", a mai declarat Antonescu.

Reprezentantii Comisiei de la Venetia au anuntat, sambata, ca asteapta pana la finalul lunii septembrie ca proiectul de Constitutie sa-i fie inaintat spre analiza.

Daca revizuirea Constitutiei nu e, regionalizare nu e

Cat despre regionalizare, Antonescu a aratat ca aceasta nu se poate realiza propriu-zis pana cand revizuirea Constitutiei nu va fi indeplinita si astfel cuprins termenul de regiune in legea fundamentala, subiectul urmand sa fie discutat luni la nivelul USL.

Antonescu a fost intrebat in ce masura mesajul exprimat la nivelul PNL in ultima vreme, conform caruia regionalizarea merge "mana in mana" cu revizuirea Constitutiei vine sa raspunda intentiei social-democratilor de a face operationale regiunile, cu un statut juridic intermediar, inainte de modificare efectiva a legii fundamentale.

"Despre o regionalizare in deplinul sens al cuvantului, despre o regionalizare completa, nu putem vorbi pana la modificarea Constitutiei pentru ca nu avem in Constitutia in vigoare la organizarea administrativ teritoriala termenul de regiuni.

Ce au propus partenerii nostri si ce discutam in acest moment este daca putem printr-o modificarea a unei legi obisnuite, pana la sfarsitul anului, sa pregatim acest proces si sa realizam cateva dintre elementele sale", a declarat presedintele PNL.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, ca nu renunta la proiectul regionalizarii, acesta fiind in faza ca in USL sa se ajunga la un punct comun si in acest an trebuie finalizat procesul redefinirii rolului regiunii de dezvoltare pentru a nu sta indiferenti la o blocare a dezvoltarii tarii.

El a mai spus ca spera ca saptamana viitoare sa aiba loc o intalnire in USL pe aceasta tema si ca este important ca in acest an sa fie finalizat macar procesul de modificare a Legii 315 privind rolul regiunii de dezvoltare.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Crin Antonescu referendum Constitutie regionalizare, #Crin Antonescu amanare referendum Constitutie, #Antonescu calendar revizuire Constitutie , #USL