Crin Antonescu, "scandalos" si "inacceptabil" (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 13:51
13181 citiri
Crin Antonescu, "scandalos" si "inacceptabil" (Opinii)

Aripa Voiculescu din USL pare din ce in ce mai enervata si ingrijorata de evolutia procesului de selectie a sefilor DNA si Parchetului General.

Si cand Dan Voiculescu e nervos, Crin Antonescu isi pierde controlul. Spaima cea mare pare legata de rocada intre fostii titulari ai celor doua Parchete si, mai ales, de perspectiva ca Laura Codruta Kovesi sa preia conducerea DNA.

Mai intai dl. Antonescu a calificat aceasta ipoteza drept scandaloasa si inacceptabila. Mai apoi, dupa ce inspaimantatoarea doamna Kovesi si-a depus candidatura pentru sefia DNA si, culmea, nu a renuntat la ea desi a fost expediata la Bruxelles pe un post creat acum vreo 4 ani tot pentru parcarea unui indezirabil (Daniel Morar), tonul a devenit si mai aspru.

"Mi se pare ca probabilitatea ca doamna Kovesi sa devina sef al DNA este foarte mare. Sper sa nu se intample asta. Incerc din toate puterile sa-l ajut pe domnul Ponta pentru ca e intr-o situatie grea; nu vreau sa-i ingreunez viata, dar sincer eu nu-l pot intelege", a declarat dl. Antonescu incalzit in sufrageria sa de la Antena 3.

Intr-adevar, exista ceva scandalos si inacceptabil in aceasta poveste. Eu stiu ca lucrurile stau, oficial cel putin, asa: USL a desemnat un ministru al Justitiei despre care pretinde ca este independent si care are misiunea de a propune doi procurori sefi in urma unui proces transparent cu mai multe etape de examinare, inclusiv la nivelul CSM. Ne aflam in plina desfasurare a acestui proces si, in mod normal, niciun politician nu ar avea voie sa sufle o vorba despre candidatii implicati in el, tocmai pentru a respecta independenta ministrului si a Justitiei.

Ceea ce face dl. Antonescu, scandalos si inacceptabil, este o presiune fatisa si sustinuta asupra ministrului pentru a impune un anumit proces care este strict o chestiune a Justitiei. Iar dl. Antonescu nu este oricine. Domnia sa este seful unuia dintre partidele aflate la guvernare, exact partidul care a propus-o pe Mona Pivniceru, este (inca) prezidentiabilul aliantei aflata la guvernare si ocupa a doua functie in stat. Toate sunt circumstante agravante pentru fapta sa, deoarece dau o si mai mare forta presiunilor sale.

Daca dl. Antoenscu ar fi avut o apasare principiala, legata de procedurile sau de termenele acestui proces de selectie, daca ar fi avut o opinie in privinta unei eventuale viitoare imbunatatiri a legislatiei privitoare la acest proces de desemnare a procurorilor sefi, ar mai fi fost cum ar mai fi fost. Dar domnia sa a atacat frontal unul dintre candidati si a cerut public ca acest candidiat sa nu castige nominalizarea. Daca dl. Antonescu ar fi produs probe ca d-na Kovesi nu indeplineste criteriile necesare pentru a-i fi admisa candidatura, ar fi trebuit sa le prezinte, de preferinta mai intai ministrului Justitiei. Dar Crin Antonescu nu a reusit asa ceva, limitandu-se la un discurs politic agresiv, inclusiv la adresa partenerului sau social democrat.

Daca d-na Kovesi nu va fi propusa procuror sef al DNA putem considera fara nicio exagrare ca d-na ministru Pivniceru a cedat presiunilor lui Crin Antonescu. Si cum presiunile publice il vizeaza si pe Victor Ponta, vrea cumva Crin Antonescu sa ne sugereze ca premierul este adanc implicat intr-un proces cu care premierul s-a jurat ca nu are absolut nicio legatura?

Crin Antonescu socoteste ca premierul si ministrul Justitiei ar fi striviti de presiunea unor birocrati de la Bruxelles care "duc UE de rapa" si numai din cauza lor ar fi pe cale sa faca o uriasa greseala in privinta DNA. O fi cum zice dl. Antonescu insa acesti birocrati, spre deosebire de patronul sau politic, "Felix", si de multi baroni din PNL si PSD nu au dosare la DNA si nici nu tresar de fiecare data cand le suna cineva la usa sa nu cumva sa fie procurorii din motive pe care le stiu ei foarte, foarte bine.

Birocratilor de la Bruxelles nu le zangane catusele in urechi asa ca, ma gandesc eu, interesul lor ca DNA sa fie puternic si independent intr-o tara unde ajung bani europeni este cu mult mai mare si, in orice caz, mai credibil decat al unor puscariabili. Simpla lor aversiune fata de persoana d-nei Kovesi este cel mai bun argument ca birocratii aceia au dreptate sa o doreasca in fruntea DNA, daca e asa cum zice Crin Antonescu.

Asa ca una peste alta si, desigur, fara sa vrea, Crin Antonescu ne-a dat intr-un mod scandalos si inacceptabil o veste foarte buna.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...