Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Crin Antonescu: USL s-ar putea rupe abia din 2016

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 22:24
3587 citiri
Crin Antonescu: USL s-ar putea rupe abia din 2016
Foto: Realitatea Tv

Presedintele PNL si co-presedintele USL, Crin Antonescu, a comentat, joi seara, programul de guvernare si a mentionat ca alianta s-ar putea rupe abia in 2016.

"Desi tin foarte mult la identitati, as pune acest program de guvernare sub semnul unei dozari farmaceutice de stanga si dreapta, prin care incercam sa asezam temelia unei constructii care sa dureze.

Daca vom duce la capat cat mai multe lucruri, daca va fi bine, atunci ne vom desparti, unii dintre noi, dupa alegerile din 2016, vor continua sa fie la guvernare, si va asigura ca ce am construit nu va mai fi guvernat, astfel ca sa asiguram, pentru prima data, o continuitate la guvernare", a declarat Crin Antonescu, la Realitatea Tv.

USL a prezentat, joi, programul de guvernare, printre masurile pe care le propune fiind lipsa cvorumului de prezenta la referendum, combaterea traseismul parlamentar, dar si limitarea adoptarii de legi prin raspundere guvernamentala.

Program de guvernare USL: stop traseismului, justitie libera, modificarea Constitutiei

Printre masurile economice se numara Impozitul diferentiat pe venit cu mentinerea plafonului de 16%, reducerea progresiva a contributiilor sociale la angajator, cu 5% in urmatorii patru ani, concomitent cu cresterea treptata salariului minim la 1.200 de lei pana in 2016, scaderea TVA la 19% dupa patru ani de guvernare.

Statul trebuie sa isi merite taxele - vezi masurile economice din programul USL

Crin Antonescu a sustinut ca cifrele din program sunt rezonabile.

"Sunt rezultatul unor calcule pe care colegii din Guvern le-au facut in aceasta perioada. Un merit nu se poate contesta, programul nu este populist, intr-o cultura electorala in care nu te doare gura sa dublezi si sa triplezi, a existat efortul de a pronunta niste cifre cat mai aproape de realitate, asa cum poate fi estimata ea acum. Fiecare leu inseamna ceva pentru romanul de rand, dar 5% pentru cresterile pensiilor nu e o cifra care sa-ti ia mintile", a precizat Crin Antonescu.

"Sunt si elemente de stanga si de dreapta, ca nu creste cota unica, scade fiscalitatea, si o serie de alte lucruri, precum reducerea CAS-ului, sunt masuri de stimulare, liberale, de dreapta", a completat seful PNL.

El a sustinut ca prioritatea trebuie sa fie crearea locurilor de munca, iar daca e vorba de domenii, infrastructura si agricultura trebuie sa aiba prioritate. "Si Ponta a zis ca mediul de afaceri nu se pune in miscare cu lozinci, doar el produce alimentarea bugetului si a joburilor, nu statul, statul trebuie doar sa le stimuleze", a mentionat Antonescu.

Legat de medicamentele compensate cu 90%, el a spus ca USL vorbeste despre un program, despre niste intentii "realizabile si oneste, nu sunt vorbe in vant, vom avea medicamentele necesare, iar acest efort se poate face, este un efort umanitar", reiterand ideea ce exista o schita a proiectului de buget pe 2013.

"E usor pentru PDL sa zica ca vrea o cota unica la 16&, insa e greu sa o mentii.

Scaderea cu 5% a CAS-ului e un obictiv foarte important pentru ca costa foarte mult, de aceea nu am pus un termen, exista un principiu simplu, eficient, sa vedem daca ne va reusi, mai multa economie si mai putina birocratie. Speram sa depolitizam economia, si cea privata.

Dupa parerea mea, cred ca e foarte important sa avem si proiecte care exced unui program de guvernare. Sa lamurim daca concurenta firmelor in piata din Romania este reala, daca nu exista forte oculte, precum vestitele servicii", a mai spus Antonescu.

Presedintele nu va refuza premierul propus de noi

Co-presedintele USL a tinut sa precizeze ca Traian Basescu nu va refuza propunerea coalitiei in functia de premier.

"Daca nu va accepta, va fi suspendat imediat si fara discutii. Dar nu o va face", a declarat Antonescu.

El a preconizat ca prezenta la votul pentru alegerile parlamentare va fi de 50-55%, iar USL-ul ar putea ajunge la 55-60% din voturi, iar la redistribuiri la 65%.

Seful PNL a sustinut ca cel mai semnificativ lucru ar fi o clarificare a atributiilor demnitarilor, precum a presedintelui si a Guvernului, numind Curtea Constitutionala o "institutie penibila".

De altfel, Crin Antonescu a spus ca va trece multa vreme ca PDL-ul sa fie o opozitie credibila.

"Insa noi trebuie sa respectam niste reguli fata de Opozitie. Nu luam in calcul oferta lui Vasile Blaga, de a guverna alaturi de ei", a punctat seful PNL.

"Justitia in sine trebuie sa fie sub zodia independentei, dar administrarea zonei este in mainile politice. Oricine a jefuit cineva in tara asta trebuie adus in fata justitiei. Premierul si altii au sesizat organele justitiei, insa ministrii nu se aresteaza intre ei. Justitia nu-i totuna cu Parchetul, chiar daca asa a vrut Basescu si au bagat la apa politicieni", a adaugat Crin Antonescu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Antonescu rupere USL, #Antonescu program guvernare USL, #Antonescu program guvernare , #USL