Criza prelungita in USL: Ministri PSD, pe posturile liberalilor si noi amenintari de la Antonescu

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 17:20
17233 citiri
Criza prelungita in USL: Ministri PSD, pe posturile liberalilor si noi amenintari de la Antonescu
Foto: Arhiva

Negocierile PNL-USD legate de blocajul guvernamental au continuat si miercuri, dupa ce, in seara precedenta, conducerea liberalilor s-a reunit de urgenta si a decis ca PNL nu va face un pas inapoi.

Andrei Gerea si Daniel Chitoiu si-au inregistrat oficial demisiile la Palatul Victoria, iar Constantin Nita a preluat interimatul la Economie si Victor Ponta interimatul la Finante.

PNL si PSD si-au dat ultimatumuri reciproc, pana luni. Premierul a cerut PNL sa desemneze ministri plini pentru ministerele Economiei si Finantelor, iar Crin Antonescu i-a cerut premierului sa aleaga intre PNL si USD, adica intre un guvern legitim USL si un guvern "ilegitim", format din ministri USD, caz in care PNL va cere demisia Guvernului.

Crin Antonescu are programata pentru zilele de luni si marti o vizita oficiala in Austria, in calitate de presedinte al Senatului.

In jurul orei 16:00, la Palatul Victoria a venit reprezentantul Ambasadei SUA la Bucuresti pentru discutii cu premierul Ponta, in contextul crizei politice si guvernamentale.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

16:20 - Deputatul PSD Florin Iordache a explicat ca nu PSD a generat blocajul, ci PNL, "din moment ce vrea un post care este ocupat - vicepremier care se ocupa de Interne si Aparare-, post ocupat de Gabriel Oprea".

"Daca vor un post de vicepremier liber, e cel de la Finante, e clar!", a subliniat Iordache, adaugand: "nu e nicio filosofie, s-a spus foarte clar ca daca se doreste sa se vina in parlament cu o restructurare a guvernului, normal ca Victor Ponta pune niste conditii".

Intrebat ce parere are despre demisia unui eventual guvern USD, ceruta de Crin Antonescu, Florin Iordache a replicat: "Pot sa ceara, cei care pierd nu suntem noi, cel care pierde in acest moment e Crin Antonescu".

"La noi e liniste, nu avem nicio problema, dar stiti cum e? 'Haideti la noi, dar noi plecam de acasa!'. Spun ca ne intalnim luni, dar Crin Antonescu, din cate stiu, nu e in tara", a mai comentat deputatul PSD.

16:06 - Insarcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a sosit la Palatul Victoria pentru discutii cu premierul Ponta, informeaza B1TV.

16:00 - Premierul Victor Ponta a declarat ca nu demisioneaza daca PNL se retrage de la guvernare, ci va numi interimari la ministerele abandonate de liberali, pentru 45 de zile. Premierul a mai dezvaluit ca a discutat telefonic cu presedintele Traian Basescu inainte de desemnarea interimarilor, informeaza B1TV.

"Eu am dat mai multi pasi inapoi pentru pastrarea USL, inclusiv renuntand la ideea ca PC sa aiba un vicepremier. Sunt gata sa-i numesc pe cei patru ministri", a declarat premierul Victor Ponta, miercuri, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

15:50 - Crin Antonescu nu se va afla in tara luni si marti, prin urmare, cel mai probabil, va fi reprezentat la eventualele noi negocieri cu PSD de prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis. Biroul Permanent al Senatului a aprobat, in urma cu doua zile, vizita oficiala in Republica Austria a presedintelui Antonescu in perioada 24-25 februarie, se arata intr-un comunicat remis presei luni.

15:40 - Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat la postul B1TV ca partidul sau nu doreste iesirea de la guvernare si nu forteaza acest lucru, propunerile de ministri facute fiind "rezonabile".

In ceea ce priveste formarea USD, Quintus a apreciat ca nu e vorba de o atitudine necolegiala, ci de "o greseala politica pe care o fac colegii nostri". Acesta a subliniat ca protocolul USL "spune clar ca orice alianta electorala e interzisa".

El i-a transmis lui Victor Ponta ca e important sa aprecieze ca prezenta lui Iohannis in Guvern este "in interesul tarii, al cetatenilor si al partidelor noastre". "Ar fi in dezinteresul lor sa rupa USL si nu stiu cat ar putea sa reziste guvernul lor", a mai punctat Quintus, referindu-se la PSD, PC si UNPR.

15:33 - "Daca as demisiona, ar insemna ca si eu, si domnul Antonescu i-am vrea binele lui Traian Basescu. Ar insemna ca Traian Basescu sa aiba dreptul la o noua nominalizare (de premier - n.red.) ", a comentat Victor Ponta, citat de Antena3.

14:39 - Guvernul nu a mai discutat in sedinta de astazi despre scrisoarea de intentie adresata FMI, anunta surse citate de B1TV. Vineri, premierul Ponta dadea asigurari ca in aceasta sedinta de guvern se semneaza scrisoarea, in conformitate cu cele convenite cu delegatia FMI la ultima evaluare, din ianuarie, dupa care va fi trimisa presedintelui Basescu.

Puiu Hasotti, liderul senatorilor PNL, a comentat la postul B1TV spunand ca acest lucru dovedeste ca "este pagubos pentru Romania" faptul ca se confrunta in prezent cu "doua crize, una guvernamentala si una politica".

14:18 - Presedintele Traian Basescu a semnat decretele pentru ministrii interimari.

In acest moment, Victor Ponta este prim-ministru al Guvernului Romaniei, ministru interimar al Finantelor Publice si viceprim-ministru, conform decretului semnat de presedinte, la solicitarea sefului Executivului.

Ponta si Nita, oficial ministri interimari - Basescu a semnat decretele

14:13 - Deputatul PNL Alina Gorghiu comenteaza pe blog faptul ca inregistrarea la OSIM a USD dateaza inca din noiembrie 2011.

"Daca nu cumva a fost o strategie mai veche (dat fiind faptul ca Mihutescu este vicepresedinte PSD Sibiu), ceea ce oricum ar fi meschin, USD se umple de un ridicol absolut (...) Adaug la asta declaratia recenta a fiului regelui Cioaba, care spunea ca ei vor sa se alieze cu liberalii, ca rromii au avut mereu o gandire liberala. Mai intelegeti ceva?", intreaba retoric Gorghiu.

Deputat PNL: USD e inregistrata la OSIM din 2011, de varul regelui Cioaba

14:00 - Intr-un comunicat trimis de PSD in numele USD, se arata ca PSD, PC si UNPR "sustin ideea unei restructurari a guvernului, in masura in care exista un consens intre toate cele patru partide care formeaza USL".

"In acest sens, consideram necesar ca toate partidele care formeaza USL sa depuna eforturi in vederea identificarii unei solutii consensuale, care sa implice acordul tuturor celor patru partide componente ale USL", se mai arata in comunicatul de presa.

13:50 - Crin Antonescu a mai spus ca "luni seara sau marti avem fie guvern USL, fie guvern ilegitim", subliniind faptul ca USD nu a fost validata prin alegeri, fiind infiintata recent.

Intrebat daca in acest moment PNL mai e la Guvernare, avand doar patru ministri in Executiv, liderul liberal a raspuns: "in acest moment este la guvernare, intr-o situatie speciala, pana luni".

"Oamenii fac pe dracu' in patru sa nu fie Iohannis in guvern", a mai spus presedintele PNL, referindu-se la tabara social-democrata.

13:15 - Crin Antonescu spune ca asteapta pana luni de la Victor Ponta un raspuns "corect" din partea lui Victor Ponta la solicitarea de a alege intre USL si USD. Presedintele PNL spune ca faptul ca "PSD si asociatii" nu il accepta pe Iohannis in Guvern arata ca "au alte ganduri".

13:12 - Crin Antonescu isi prezinta punctul de vedere, dupa discutiile cu Victor Ponta.

"Domnia sa mi-a propus ca interimari pentru cele doua ministere sa fie numiti actuali ministri liberali. Am declinat aceasta propunere, aratand ca putem sa mergem pe numiri definitive, cu ministrii propusi si cu intelegerea ca luni mergem in Parlament, cu Klaus Iohannis, incheind rezonabil criza din interiorul guvernului. Am acceptat, ca si varianta, sa fie numiti doar interimari, cu intelegerea ca luni mergem in Parlament. Prim-ministrul nu a fost de acord, a respins pachetul propunerilor noastre si a luat decizia de a numi interimari din USD. PNL avea propuneri legitime si agreate, om cu om, de prim-ministru.

Au inventat pretexte pentru a nu-l accepta pe Klaus Iohannis ca vicepremier. Asa cum a creat un USD care sa substituie treptat USL, domnul Ponta construieste astazi un guvern USD care sa substituie un guvern USL.

Noi nu avem niciun fel de motiv sa acceptam transformarea fortata, agresiva, a USL, intr-o constructie pesedista, cu partide artificiale, care nu mai pastreaza din USL decat doua litere pentru inselarea alegatorilor. Facem pe ultimii metri toate eforturile ca USL, asa cum a fost votata, sa mearga mai departe. Pentru ca premierul a spus ca asteapta pana luni propunerile noastre, de parca nu ar fi clare, ii stam la dispozitie cu propunerile pe care le-am facut. Premierul Ponta a tras de timp si s-a asteptat ca in PNL sa aiba loc o miscare de cramponare de pozitiile de guvernare", a declarat presedintele PNL, subliniind ca amenintarile PSD, asupra sa si a primarilor PNL, nu au efect.

Antonescu: Pana luni vom avea fie un Guvern USL, fie Guvern USD ilegitim, caruia ii cerem demisia

13:07 - USD a fost inregistrata la OSIM de vicepresedintele PSD Sibiu, Ioan Cioaba Mihutescu, varul regelui Cioaba, informeaza B1TV.

13:00 - Puiu Hasotti, liderul senatorilor PNL, a declarat la Digi24 ca USD este o "smecherie" intreptata impotriva liberalilor.

"USD este o smecherie, ca sa nu spun lucruri mai taioase, si e evident indreptata impotriva PNL, ca sa nu spun lucruri si mai taioase. Ca nu e permis de protocol, e mai putin important, dar nu e permis ca din 4 parteneri 3 sa se uneasca sa foloseaca practic aceeasi sigla (USL-USD). Este un gest de inamicitie politica. Am speranta ca PSD si premierul Ponta vor avea intelepciunea de a considera ca USL e mai presus de USD. Stiam ca USD e o alianta electorala, constant ca e politica", a comentat Hasotti, referindu-se la interimatele preluate azi de PSD.

12:55 - Valeriu Zgonea da asigurari ca in USL totul este in regula. "Nu s-a rupt USL. Noi lucram foarte bine la Camera Deputatilor, fiecare se aseaza electoral, noi ne asezam pe stanga, PNL merge pe o oferta, urmand ca dupa 25 mai sa discutam proiectul USL, ca si pana acum, pentru prezidentiale. Batalia noastra este cu regimul Basescu, nu ne batem intre noi", a spus el.

12:50 - Catalin Predoiu, prim-vicepresedintele PDL, il ataca pe Crin Antonescu pentru atitudinea adoptata in aceasta criza. "Crin Antonescu este un factor de risc politic pentru Romania. Crin Antonescu actioneaza ca un dictator in devenire. Felul sau de-a face politica impinge Romania spre instabilitate politica. Ii cer sa inceteze actiunile sale indreptate impotriva intereselor Romaniei", a postat Catalin Predoiu pe Facebook.

12:40 - Intr-un comunicat remis presei de catre Guvern, se ofera mai multe detalii cu privire la discutiile purtate de Crin Antonescu si Victor Ponta. In comunicat se precizeaza ca premierul "a luat act" astazi de demisiile ministrilor Gerea si Chitoiu si ca i-a cerut presedintelui PNL sa inainteze cele patru propuneri de noi ministri, dar acesta "a motivat ca nu doreste sa intre in contradictie cu deciziile interne ale PNL".

Ulterior, Victor Ponta i-a cerut lui Crin Antonescu sa propuna doi ministri interimari din partea PNL, dar acesta "a refuzat".

12:24 - Victor Ponta a anuntat la inceputul sedintei de Guvern ca a transmis la Palatul Cotroceni deciziile privind demisiile lui Chitoiu si Gerea si, deoarece nu a existat consens politic, Constantin Nita va prelua interimatul la Ministerul Economiei, iar el insusi va prelua interimatul la Ministerul de Finante.

Premierul a precizat ca asteapta pana luni ca PNL sa ia o decizie.

Zi cruciala in USL: Nita si Ponta, interimari la Economie si Finante

12:20 - Eugen Nicolaescu, nominalizat de PNL pentru a prelua ministerul de Finante in locul lui Andrei Gerea, nu a demisionat inca din functia de ministru al Sanatatii.

12:20 - Ion Iliescu a comentat pentru Ziare.com: "E pacat sa se strice ceva construit cu migala din partea tuturor. Eu regret ca nu e intelepciunea necesara pentru a pastra aceasta alianta".

Iliescu se teme de ruperea USL: Nu e intelepciunea necesara

12:16 - Surse citate de B1TV au declarat ca USD ii are in vedere ca interimari pe Constantin Nita (Economie), Liviu Voinea (Finante) si Remus Pricopie (Sanatate). Victor Ponta ar fi avut in vedere sa preia interimatul la Finante, informeaza Antena3.

11:55 - Crin Antonescu a anuntat ca va face declaratii de presa la ora 13.00.

Conform B1TV, Gerea si Chitoiu si-au inregistrat oficial demisiile la Palatul Victoria, iar presedintele PNL i-a spus premierului Ponta ca liberalii nu vor participa la sedinta de Guvern de astazi si PNL nu va nominaliza interimari.

11:56 - Conform Digi24, Guvernul a amanat semnarea scrisorii de intentie cu FMI, cel mai probabil pentru saptamana viitoare, in conditiile in care ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, este demisionar. Trimiterea ei boardului FMI de la Washington depinde de semnatura presedintelui Traian Basescu.

11:52 - Crin Antonescu a plecat de la Guvern, impreuna cu Andrei Gerea si Daniel Chitoiu, relateaza Digi24.

11:30 - Crin Antonescu a venit la sediul Guvernului. Andrei Gerea si Daniel Chitoiu isi depun demisiile la ora 12, informeaza Realitatea TV.

11:10 - PSD da replica PNL, dupa ce liberalii cerusera, marti seara, desfiintarea Uniunii Social Democrate, spunand ca este un "pretext politic" si reamintind ca Antonescu a salutat infiintarea noii aliante electorale. "Din punctul meu de vedere este un lucru normal, un lucru anticipat, este o alianta formata din aliati ai nostri si urez succes la europarlamentare", declara Crin Antonescu pe 10 februarie, reamintesc pesedistii.

USD ii da replica lui Antonescu: In protocolul USL nu scrie nimic de alianta pentru europarlamentare

11:00 - Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Daniel Constantin si premierul Victor Ponta sunt prezenti la Guvern, informeaza televiziunile de stiri. La ora 12 incepe sedinta de Guvern in care ar trebui sa se aprobe memorandumul cu FMI si nu se stie cine va semna in numele ministrului de Finante.

Ministrii Gerea si Chitoiu inregistreaza demisiile, liderii USD se reunesc la guvern - surse (Video)

Dupa ce premierul Ponta a anuntat marti dimineata ca va trimite nominalizarile facute de PNL pentru ministerele Economiei, Finantelor, Sanatatii si Interne la Cotroceni, daca Antonescu isi va da acordul. Premierul nu a mentionat nimic legat de investirea lui Iohannis ca si vicepremier.

Replica liberalilor a venit la cateva ore. Crin Antonescu a anuntat ca PNL ramane pe pozitie, vrea ca Iohannis sa fie vicepremier, si a facut o serie de propuneri partenerilor din USL, cerandu-le ferm desfiintarea noi aliante formate de PSD, PC si UNPR sub numele de Uniunea Social Democrata.

PNL mentine propunerile de ministri, vrea scaderea numarului de ministere si desfiintarea USD

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Gerea inregistrare demisie Guvern, #Chitoiu demisie Guvern, #demisii Gerea Chitoiu, #scrisoare FMI amanare , #USL
Comentarii
Poza meandrele concretului
meandrele concretului
rank 5
D-l Iliescu profită de circ și scrie „Ferma măi animalelor”, semnată