Cum poate rata Crin Antonescu functia de presedinte al Romaniei (Opinii)

Luni, 04 Iulie 2011, ora 23:37
6143 citiri
Cum poate rata Crin Antonescu functia de presedinte al Romaniei (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Crin Antonescu este pe cai mari. Pe primul loc in sondajele care indica intentia de vot pentru viitorul presedinte, copresedintele USL pare incoltit din mai multe parti. Adevarul este ca, pana in 2014, vom mai vedea multe sondaje si multi potentiali presedinti mai pot aparea pana atunci.

De ce ar trebui sa se teama domnul Antonescu?

Prima amenintare s-ar putea numi chiar Victor Ponta. In eventualitatea castigarii alegerilor de catre USL, conform protocolului aliantei, presedintele PSD va primi functia de premier. Aici Victor Ponta a lovit decisiv, pentru ca, din punct de vedere temporal, s-a orientat bine.

Alegerile legislative vin inaintea prezidentialelor, iar capitalizarea increderii nemultumitilor actuali va fi mai probabila in aceasta perioada, in care PDL a fost nevoit sa taie in carne vie. De aceea, Antonescu s-a pripit cand a acceptat aceasta varianta, in care el sa fie candidatul la presedintie al USL.

Putem presupune ca, avandu-l pe Victor Ponta la carma Executivului, tara isi va reveni din punct de vedere socio-economic. Oare se va mai gandi vreun alegator ca meritul este si al PNL, parte a aliantei social-liberale? Chiar daca tara nu se guverneaza doar cu un premier, acesta este intotdeauna primul care aduna simpatiile publice sau, dimpotriva, este pus sa scoata castanele din foc.

Nu trebuie decat sa ne uitam la procentul de 8 la suta acordat lui Emil Boc la capitolul "incredere populara" si avem certitudinea ca mentalul colectiv nu sanctioneaza un intreg, ci exponentialul. Deci presupunem ca Victor Ponta va culege roadele masurilor austere ale PDL si ale mult trambitatei cresteri economice ce va urma sa vina.

In doi ani de zile, timp ramas pana la alegerile prezidentiale, Crin Antonescu va indeplini doar rolul de copresedinte al USL si purtator de cuvinte televizate. Ce ar impiedica PSD-ul sa rupa o alianta cu un partid care, oricum, nu va fi extrem de vizibil in plan politic, si sa propuna un candidat propriu la prezidentiale?

Evident ca, in cazul unei guvernari eficiente, PSD va fi identificat cu liderul sau Victor Ponta, care conduce si Executivul. De altfel, nici nu va fi prea greu ca surplusul de eventuala popularitate a PSD sa fie transpus catre un candidat propriu care ar trece lejer de un Crin Anotonescu, stand in asteptare de cativa ani, in tintirea momentului decisiv.

Gurile rele vorbesc despre amenintarea numita Sorin Oprescu. Recenta "ejaculare" a lui Marian Vanghelie nu face decat sa dea apa la moara acestor teorii conspirationiste, cunoscut fiind faptul ca medicul primar a parasit PSD si din cauza accederii la conducerea filialei bucurestene a socialistilor lui "Marean". Insa domnul Antonescu are un inamic mult mai puternic si extrem de incomod.

Intr-un sondaj de opinie, comandat recent de cotidianul Adevarul, se arata clar ca politicienii nostri de frunte pierd constant increderea populatiei. Surprinzator, un om se mentine in frunte si nici macar nu face parte din vreun partid politic. Mugur Isarescu domina toate clasamentele, in care romanilor li se cere sa numeasca o personalitate in care si-ar pune toate sperantele electorale.

Ramane de vazut daca Mugur Isarescu va mai dori sa apara in fata electoratului roman, dupa dusul rece din 2000, cand conationalii au preferat un duel intre Vadim si Iliescu. Daca va dori sa candideze, nici macar sondajele nu-l vor mai ajuta pe domnul Antonescu. Si daca o va face pe listele PDL?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Crin Antonescu presedinte, #Marian Vanghelie USL, #Sorin Oprescu Ponta, #PSD Ponta Antonescu , #USL