Cum raspunde Antonescu liderilor UDMR care il acuza de "nationalism"

Vineri, 18 Mai 2012, ora 23:07
3163 citiri
Cum raspunde Antonescu liderilor UDMR care il acuza de "nationalism"
Foto: Antena 3

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la lansarea candidatilor USL Mures, ca, desi ii respecta pe liderii UDMR, nu poate sa ii ia in serios cand il acuza de nationalism.

Mai exact, Crin Antonescu a spus ca desi ii respecta pe Marko Bela, Borbely Laszlo si Verestoy Attila, nu poate sa ii ia in serios cand il acuza de nationalism, aceasta fiind o acuzatie "caraghioasa", transmite Realitatea TV.

Lucian Iliescu: Ontanu este un socialist uzat, Antonescu a vandut sectorul 2 PSD-ului

"As spune un singur lucru in legatura cu o acuzatie caraghioasa care mi se tot aduce de la acel moment incoace, pe care din pacate mi-au adus-o si oameni politici pe care-i cunosc de 20 de ani, cu care colaborez de 20 de ani: acuzatia de nationalism. Sigur, nu pot sa-i iau in serios nici pe colegii mei de Parlament de 20 de ani, pe cei care ii respect sincer, ca Marko Bela, Borbely Laszlo, Verestoy Attila, nu pot sa-i iau in serios cand ma acuza de nationalism, ei stiind foarte bine ca eu, ca si toti parlamentarii si toti liderii de pana acum ai PNL, suntem oameni care am facut tot ce ne-a stat in putinta si tot ceea ce era corect sa facem pentru respectarea pluralismului, a identitatii culturale, istorice si lingvistice, pentru drepturile minoritarilor maghiari, ca si de celelalte feluri in aceasta tara", a spus Antonescu.

Pe de alta parte, presedintele PNL a explicat ca nu respinge "de tot" acuzatia de nationalism, atragand insa atentia ca "trebuie" sa fie nationalisti cat timp asta nu presupune negarea identitatii si a drepturilor unor minoritati.

"Da, sunt nationalist si trebuie sa fim nationalisti. Atata vreme cat stim foarte bine si am dovedit ca nationalismul nu inseamna negarea identitatii si drepturilor oricarei minoritati, stim si am dovedit ca nationalismul pe care l-am dovedit nu inseamna ingustime, obscurantism, izolare, nu inseamna ca ne credem buricul pamantului, ca nu ne cunoastem pacatele, pe ale noastre, ca si pe ale altora.

Sunt nationalist si cred ca trebuie sa fim nationalisti, atata cat sa intelegem ca nu pot recunoaste si apara identitatea altuia daca nu o cunosc si nu o apar pe a mea; atata vreme cat inteleg ca nu pot apara dreptul la limba materna sau la identitate culturala al altuia atata vreme cat nu-mi apar limba mea, limba oficiala a acestui stat, singura limba oficiala a acestui stat. Atata vreme cat intelegem si putem dovedi ca exista majoritati si minortitati, ca o minoritate nu e mai nimic cu prejos decat o majoritate, ca din randul minoritatilor s-au ridicat oameni extraordinari, care si-au slujit cu cinste si onoare tara in care traiau - si erau minoritari.

In acelasi timp, nu avem cum sa dam un destin acestei tari, cu romani, cu unguri, cu orice minoritate, impreuna, in respect reciproc si respect de identitate, cata vreme nu intelegem ca totusi aceasta tara inseamna si o natiune, ca aceasta natiune este natiune romana, ca aceasta natiune are interese, valori si orizont, care trebuie slujite si aparate de conducatorii ei de orice nationalitate. Acesta este nationalismul meu, nimic mai mult, dar nimic mai putin", a adaugat Antonescu.

Liderul PNL le-a mai spus celor prezenti la lansarea candidatilor USL Mures ca motiunea de cenzura "care a dus la scurtarea suferintei romanilor" a fost generata de USL, de modul cum s-au "ridicat pentru apararea unor valori" si ca este onorat sa fie alaturi de ei si de deputatul PNL Ciprian Dobre, care, cu ocazia sustinerii motiunii de cenzura ce "a dus la inlaturarea Guvernului Basescu zis Boc sau Ungureanu, a rostit in trei limbi formula 'Nu, asta nu, niciodata'".

Cristian Preda: MRU, premier sau candidat la presedintie - Ponta si Antonescu asteapta

In final, Antonescu le-a urat candidatilor USL din Mures sa conduca bine comunitatile, "din punctul de vedere al convietuirii interetnice si al serviciului public in favoarea cetateanului".

USL are 1.447 de candidati in judetul Mures, dintre care 59 la functia de primar, inclusiv la Targu Mures, unde s-a inscris in cursa electorala Cornel Briscaru (PSD). Din partea USL, la presedintia Consiliului Judetean Mures candideaza deputatul Ciprian Dobre (PNL).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Crin Antonescu UDMR nationalist, #Crin Antonescu raspunde UDMR nationalist, #Crin Antonescu candidati USL Mures , #USL