De ce bat campii Antonescu si Ponta? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 17 Martie 2011, ora 23:15
5835 citiri
De ce bat campii Antonescu si Ponta? (Opinii)
Foto: Ziare.com

Dupa mitingul de protest din fata Parlamentului, cred ca ar trebui sa recunoastem ca mai toti politicienii bat campii, insa in fruntea celor care sunt paraleli cu dorinta poporului se afla liderii Opozitiei.

Cine sa-i mai creada cand ii auzi spunand ca "saracul popor" o duce greu, ca masurile de austeritate i-au ingenunchiat pe romani si tot asa mai departe? Dupa ce am vazut ca la mitingul de protest s-au adunat doar 7- 8 mii de oameni, subiectul este inchis. Nimic nu mai e de spus.

Indiferent de parerea specialistilor, de cifrele institutiilor oficiale care spun ca tara se indreapta intr-o directie gresita, ca masurile Guvernului au nenorocit pe termen lung economia Romaniei, nimic din toate astea nu mai este credibil. Romanii se simt bine, prefera sa bea o cafea la terase decat sa iasa in strada o data la jumatate de an, iar toti apologetii apocalipsei ar trebui sa isi revizuiasca atitudinea. Totul este perfect, indiferent care este drumul pe care mergem de aici inainte.

Sa nu ne intelegem gresit. Criticile indreptate impotriva abuzurilor, ilegalitatilor, clientelismului, hotiilor sau masurilor proaste ori contradictorii ale Executivului reprezinta doar o parte a problemei. Ea este insa paralela fata de ceea ce simte, gandeste si exprima "poporul". Si, dupa cum am vazut, "poporul" se simte bine, gandeste limpede si linistit si se exprima cat se poate de coerent. Oricum, se pare, mai coerent si mai clar decat o fac toti cei care il reprezinta.

Si aici ajungem la adevarata problema. De la liderii de sindicat pana la liderii principalelor partide de Opozitie, s-a demonstrat, ieri, ca toti au batut campii cu gratie pana acum. Pentru ca, in sensul tare al interpretarii, cum altfel ar putea fi "citita" reactia poporului, care a insistat sa demonstreze ca nu are de ce sa iasa in strada pentru a-si striga durerea alesilor si guvernantilor? In consecinta logica rezulta ca si toate criticile formulate de Crin Antonescu sau Victor Ponta, pe spatele durerii romanilor, nu reprezinta altceva decat simple inventii.

Lasand deoparte atacul tardiv si dezinformat al lui Crin Antonescu in problema conflictului dintre Orban Viktor si revendicarile ungureasti, iredentismul maghiar indicat de liderul liberal s-a dovedit a fi exagerat. Cel putin exagerat, daca nu intru totul fals, avand la baza o eroare de documentare. Asa s-a facut ca tentativa lui Crin Antonescu de a dezbina alianta dintre PD-L si UDMR a fost total nepregatita, de un amatorism incredibil intr-ale nationalismului, iar sensibilizarea si exacerbarea sentimentelor nationale nu au avut niciun rezultat.

La fel cum nu au avut niciun rezultat nici atacurile permanente la adresa actiunilor lui Traian Basescu, Guvernului lui Boc sau ministrilor sai de paie. Cat despre Victor Ponta... ce mai poate fi spus, daca e sa ne aducem aminte ca tanara speranta pesedista inca mai vedea gloante pe teava jandarmilor cu cateva luni in urma?

Toate exagerarile lor, adancirea celor doi intr-o retorica paguboasa, criticile lor vehemente, deviate si picate intr-o ura oarba, nu au avut (se pare) ca efect decat un singur lucru - imunizarea romanilor, ruperea lor de intreaga clasa politica si acceptarea realitatilor ca un "dat", impotriva caruia nu mai ai cum sa lupti. Sau nu ai de ce sa lupti.

Poate ca ceea ce primesc romanii din partea guvernantilor in tot acest timp este ceea ce ei isi doresc. Poate ca vor sa fie tarati "cu forta" prin criza taindu-li-se salariile, pensiile si alocatiile. Poate ca asta isi doreste cel mai mult romanul - sa sufere in tacere.

Atunci, ar trebui cu totii sa ne reevaluam optiunile, credintele si valorile. S-ar putea sa nu avem de ales decat intre doua variante: ori suntem parte a unui popor cu puternice trasaturi masochiste, ori traim in cea mai buna lume posibila si, cumva, inca nu am reusit sa vedem si sa intelegem si noi asta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Crin Antonescu presedinte PNL, #Orban Viktor premier Ungaria, #Victor Ponta presedinte PSD, #Traian Basescu presedinte Romania , #USL
Comentarii
C
Cronos
rank 3
De ce bat campii Antonescu si Ponta?
S
Stan
rank 1