Editorial: De ce gafaie Antonescu

Joi, 16 August 2012, ora 07:00
12777 citiri
Editorial: De ce gafaie Antonescu
Foto: presidency.ro

In ciuda stradaniilor sale de a se infatisa multimii sigur pe sine, deoarece pandeste democratia, prin urmare la adapostul principiilor si un cetatean turmentat ar putea trece usor drept fondator al Alcoolicilor Anonimi, domnul Crin Antonescu reuseste cu greu sa se ridice deasupra problemei personale, si numai deoarece apara ceva superior: oastea. Oastea USL.

Nu il banuiesc ca la referendum a indicat partidului sau sa incalce legea cu voluptate, sa ciuguleasca voturi prin orice mijloace, insa asta nu inseamna ca la PSD azimutul a fost altul. Si domnul presedinte interimar stie asta.

Zicerea cea mai celebra a lui Victor Ponta - "masinaria lor a functionat mai bine decat a noastra" - ramane lipita de chintesenta strategiei din ziua oricarui scrutin romanesc.

Vor mai trece multe ture de alegeri, cu ancheta sau fara, pana sa ne propunem sa fim cinstiti. Am invatat faza aia cu "davai ceas" la mare arta, cum sa o abandonam acum, cand functioneaza atat de bine, ii descoperim noi culmi si le atingem fara jena? Pai ce, suntem idioti?

Insa nu ma voi putea obisnui niciodata cu faptul ca si ipocrizia isi depaseste mereu recordurile. Cum altfel se cheama cand tu stii ca s-au furat voturi cu ghiotura, ca s-au trimis urne volante la fiecare manastire, casa memoriala inchisa acum 20 de ani si geamandura, ca s-au scos suferinzi pe motive psihiatrice din case si dusi la urne deoarece nimeni nu le-a verificat vreodata calitatea de apartinator de drept al corpului electoral, si sa tipi ca din gura de sarpe ca procurorii actioneaza la comanda politica?

Argumentul ca ancheta este fara precedent, desi n-a existat scrutin fara furtisaguri, o fi el valabil, insa am o banuiala: tipuriturile au misiunea de a deturna atentia de la fondul problemei. Ceea ce s-a petrecut in 29 iulie nu reprezinta decat o continuare. Premiera este in alta parte: efectele speciale. Victimizarea. Propaganda.

Normal ca oamenii care au fost urcati in dube si dusi la audieri s-au simtit ca naiba. Si ce sa faca anchetatorii? Sa nu dea curs plangerilor numai pe considerentul ca n-au facut-o niciodata la o asemenea scara, cum invoca USL?

Domnul Antonescu s-a bazat pe masinaria unsa de PSD, artizanul mobilizarii, cel mai bun organizator de alegeri din toate timpurile, este beneficiarul ei direct, invoca mereu optiunea a 7,5 milioane de romani. Sigur ca nu a participat direct, doar nu-i nebun! Dar sa incerce sa minimalizeze sensul anchetei este prea mult.

Nu inseamna ca, daca nu vorbesc, observatorii din Uniunea Europeana au adormit. Ce pot sa zareasca ei fara prea mari eforturi este imixtiunea in mersul Justitiei. Adica exact ceea ce s-au angajat Victor Ponta si Crin Antonescu sa nu faca. Cum altfel se numesc daca nu presiuni acuzatiile ca ancheta este o aiureala, ca procurorii folosesc mijloace staliniste, indicatiile date pe fata CSM?

Toate astea le stie domnul Antonescu. Si se teme. De aceasta data nu de faptul ca ar putea pleca de la Cotroceni cu coada intre picioare. Ci de ce ar putea urma pentru USL, daca procurorii demonstreaza - demonstreaza, adica probe! - ca "neregulile" de la referendum sunt rodul unor indicatii pretioase.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Crin Antonescu procurori referendum ancheta, #vot frauda referendum , #USL