Domnul Goe a ramas iar repetent. Sau cum ne-a fraierit USL (Opinii)

Sambata, 09 Martie 2013, ora 10:48
3904 citiri
Domnul Goe a ramas iar repetent. Sau cum ne-a fraierit USL (Opinii)
Foto: arhiva

In toamna anului trecut, Crin Antonescu era comparat cu domnul Goe. Mihai Stanisoara, vicepresedinte al PDL pe atunci, stergea pe jos cu tot ceea ce era legat de USL, comparandu-l pe domnul Antonescu cu celebrul personaj caragelian, ramas repetent a nu stiu cata oara.

Drept rasplata, peste timp, adica peste doar cateva luni, Crin Antonescu il primeste cu bratele deschise pe Stanisoara in PNL. Cam cum primea domnul Goe cate o excursie de la mam'mare.

Intorcandu-ne in timp, ne aducem aminte cum, impotriva dorintei populare care isi manifestase optiunile politice prin vot, se forma acel partid-fantoma numit UNPR, o formatiune alcatuita din traseisti de la PSD, PNL sau PC, trecuti brusc sub obladuirea generalului Oprea pentru a sustine in Parlament formarea Guvernului Boc. Acelasi guvern, pe care, mai devreme cu cateva luni, il demisesera prin motiune de cenzura, in asteptarea alegerilor prezidentiale.

Ni s-au turnat si atunci aceleasi gogosi cu "interesul national" si "momentele grele de criza prin care trece tara", dar cine avea timp sa creada asa ceva? Oamenii isi dadusera votul unor politicieni si partide, nu cu scopul ca acestea sa fie traficate dupa bunul plac al unora, ci pentru a fi reprezentati in Parlament de partidul pe care fiecare il credea capabil sa duca la bun sfarsit promisiunile facute in campanie.

Ne-aducem aminte cum, imediat dupa ce a fost ales presedinte, Traian Basescu l-a desemnat pe Emil Boc sa formeze guvernul, desi acesta nu se bucura de sustinerea majoritara in Parlament. S-a format UNPR si situatia a fost rezolvata.

Mama, mama, ce se mai dadeau cu capul de pereti liderii PSD si PNL atunci cand rosteau numele UNPR. Strigau ca-i hotie, ca toti cei care au plecat sunt tradatori si va veni ea ziua in care li se va raspunde cu aceeasi moneda. A venit si ziua aceea, dar tradatorii nu au platit deloc, ba chiar au fost rasplatiti, probabil, cu promisiuni de locuri eligibile in viitoare colegii parlamentare, daca vor pune umarul la deturnarea guvernului Ungureanu. Si au pus umarul. Inclusiv uneperisti, pedelisti, minoritati, udemeristi. Toti, cu gandul ca in toamna la Legislative vor reusi sa continue sa manance inca patru ani o paine.

Pana la urma, PDL si-a meritat soarta, culegand ce a semanat. Nu poti sa ai pretentia ca ai un guvern stabil, cand tu esti sustinut de o stransura de traseisti, veniti in barca ta doar cu gandul de a infuleca. Trebuia sa stii ca astia stau tot timpul cu mana intinsa, fie pentru functii publice, fie pentru bani in teritoriu pentru primariile afiliate. Cand toate astea s-au terminat iar sacul s-a cam golit, s-a dus si sustinerea Guvernului MRU.

USL, insa, nu s-a abatut de la aceste principii bine implementate in politica romaneasca. A strans tot ce s-a putut din PDL, de la Frunzaverde pana la Sorina Placinta, incheind cu inghitirea "partidului generalilor" caruia i-au asigurat un trai linistit pentru inca patru ani, inglobat in PSD. USL s-a vrut a fi o constructie curata, sau cel putin asa ni se spunea, care sa schimbe modul de a face politica in Romania.

Nimic mai fals. Au inceput exact de acolo de unde mirosea cel mai tare. S-au inmultit cantitativ, dar calitatea a ramas aceeasi. Sa nu credem acum ca Frunzaverde a fost adus in USL pentru cine stie ce capacitati profesionale. Nu, a fost atras pentru ca in Caras-Severin era mahar local, iar USL avea nevoie de astfel de mahari.

Venirea lui Stanisoara in PNL nu face decat sa confirme aceste constatari. Dupa limbajul de lemn folosit de acesta, ne dam seama ca nici el nu stie ce cauta in politica. Insa PNL sigur stie un lucru. Stanisoara are oameni in teritoriu care il pot ajuta pe Crin Antonescu la prezidentialele din 2014.

Oameni de calitate pot fi gasiti peste tot in Romania, mult mai buni decat Stanisoara sau Frunzaverde. Marele lor defect este ca nu prea pot manevra mari mase de oameni pe care sa le aduca la mititei, la gratare de partid, la manifestatii pentru a-si sprijini mult iubitul candidat si in final la vot.

#USL traseism PDL, #Stanisoara PNL, #Crin Antonescu Stanisoara domnul Goe, #Frunzaverde PDL PNL , #USL