Drumul fara intoarcere al lui Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 23:57
12853 citiri
Drumul fara intoarcere al lui Antonescu (Opinii)

Crin Antonescu a atacat PSD si pe Victor Ponta cum nu a mai facut-o niciodata de cand cei doi camarazi s-au infratit in lupta impotriva "dictatorului" de la Cotroceni.

A facut-o pentru ca intrase pe un drum infundat, fara iesire, de unde ar fi pierdut cursa si daca ar fi ramas unicul candidat al USL. Asa ca s-a dus la Antena 3 si a spus ca daca tace nu o face pentru ca liberalilor le-ar tremura "chiloteii", ci pentru ca Guvernul si majoritatea USL trebuie sa reuseasca si sa isi respecte cuvantul fata de romani.

Considerandu-l pe Ponta acum doar un "coleg de serviciu public", in care are si mai putin incredere decat in momentul in care premierul trada idealurile si promisiunile din campanie propunand-o pe Laura Codruta Kovesi in fruntea DNA, presedintele PNL incearca sa se desprinda de rolul ornamental in care ajunsese sa atarne pe langa PSD si Victor Ponta.

Probabil devenise vizibil si pentru liderul liberalilor ceea ce vedea o tara intreaga - langa un premier aflat in centrul atentiei si actiunilor, Crin Antonescu risca sa ajunga un simplu bibelou prafuit.

Primul pas, decisiv si definitoriu in noua relatie cu Ponta, a fost facut in momentul in care Antonescu s-a lipit de protestele din strada. Atitudinea oscilanta si contradictorie a premierului fata de proiectul de exploatare de la Rosia Montana nu a facut decat sa credibilizeze si mai mult pasul in fata facut de partenerul sau de coalitie. Mai mult, jocul pe care Victor Ponta il face fata RMGC tradeaza dorinta lui de a da unda verde exploatarii.

Declaratiile contradictorii si fara nicio logica pe care Ponta le-a facut in ultima saptamana in privinta Rosia Montana reflecta haosul care domneste la varful partidului in aceasta problema.

Intr-un fel a fost si o invitatie pentru Crin Antonescu, momentul numai bun ca presedintele Senatului sa se desprinda si sa atace in acelasi timp duplicitatea "colegului de serviciu".

Insa drumul la care s-au inhamat liberalii este cu sens unic. Din momentul asta Antonescu nu mai poate da inapoi, asa cum nu mai poate reveni sub plapuma PSD la fel ca inainte.

Singurul lucru care inca ii mai face pe pesedisti sa-i accepte compania lui Crin este lipsa unui candidat propriu cu sanse si nevoia de a trece iarna fara prea mari batai de cap, fara a da peste cap economia din cauza ruperii aliantei cu liberalii, a unei crize politice si formarea unei noi majoritati mult mai precare decat actuala USL.

Aceasta vulnerabilitate de care Ponta, in calitate de premier e imbibat mai mult decat isi poate imagina la o prima meditatie, este si marea sansa pe care Crin Antonescu s-a pornit sa o speculeze in interes propriu.

Stie ca avand responsabilitatea stabilitatii politice de dragul celei economice, Ponta este legat cu mainile de gura si nu-i poate arata usa. Plasandu-se in opozitie atat fata de Ponta cat si fata de Traian Basescu, Antonescu incearca din acest moment sa se catere pe valul revolutionar al protestelor din strada si isi contureze un portret de candidat cu sanse reale la prezidentialele de anul viitor, indiferent daca va fi sustinut si de PSD sau va fi lasat sa alerge de anul singur. Daca liderii USL nu isi vor pierde capul cu totul in conflictul pe Rosia Montana, raspunsul il vom afla dupa alegerile europarlamentare.

Pana atunci insa, votul pe proiectului Guvernului pentru RMGC si mai ales protestele din strada ii pot aduce premierului si mai multe surprize. Unele ar putea chiar sa-i fie fatale.

Mai cu seama daca miza de la Rosia Montana se va demonstra a fi si mai mare decat am banuit pana acum. Esential e ca divortul la varful USL pare inevitabil si singura necunoscuta tine de termenii in care cei doi lideri isi vor "negocia" despartirea.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Antonescu rupere USL, #Antonescu Ponta rupere alianta , #USL