Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Efectele vacantei de vara asupra liderilor USL

Miercuri, 14 August 2013, ora 17:41
6236 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Efectele vacantei de vara asupra liderilor USL
Foto: enational.ro

Crin Antonescu s-a intors din concediu. Ba nu, nu s-a intors. A cerut 24 de ore pentru a lua o decizie daca revine sau nu din vacanta.

La sfarsitul lunii august, liderii liberali pregatesc un eveniment major la Constanta prin care incearca relansarea spre Cotroceni a lui Crin Antonescu. Nu e rau ca operatiune de marketing, dar e un eveniment care vine dupa o disparitie de doua luni de pe scena publica a candidatului USL.

Disparitia lui Crin Antonescu pare aproape o iesire din cursa. Senzatia e ca nici macar el nu mai crede in propriile sanse, din acest motiv vrea sa faca o cura cu steroizi politici si apeleaza la un eveniment mamut.

E foarte greu de inteles de ce Crin Antonescu nu are curajul sa faca turnee prin tara, de ce nu-si asuma contactul direct cu alegatorii, ci cauta expunere mare la TV cu un efort cat mai mic, dar cu mari desfasurari de forte in spatele scenei.

Daca vreti, imaginea USL e legata iremediabil de acel miting urias din 2012 de pe Stadionul National, cand alegatorii au fost adusi cu forta la Bucuresti de organizatiile locale, iar acum liberalii vor sa-l repete. Contextul, insa, e altul.

Acest eveniment e si un fel de sah dat conducerii PSD care trebuie sa participe la miting prin persoana lui Victor Ponta si sa "jure credinta" liberalilor, promitand din nou ca-l vor sustine pe liderul lor in cursa pentru Cotroceni.

In acest moment, Crin Antonescu are o sansa din trei sa ajunga presedintele Romaniei si asta numai cu o dubla conditie: sa fie sutinut si de PSD, iar partidele de dreapta sa nu se prezinte cu un candidat unic.

In acest moment, nu cred ca PSD are o strategie in ce priveste alegerile prezidentiale de anul viitor. Hotararea e suta la suta la Victor Ponta, situatie care ii deranjeaza pe cei din vechea garda a partidului. Decizia premierului e dificila si nu pare pregatit s-o ia. De aceea, cel mai probabil va fi prezent la show-ul lui Antonescu, dar va avea un discurs retinut si evaziv.

Dar sa vedem la ce provocari de strategie politica trebuie sa raspunda Victor Ponta in aceasta toamna si ce-l determina sa fie precaut:

1. Daca Victor Ponta decide sa candideze la presedintie din partea PSD, Crin Antonescu nu se va retrage din cursa si va fi o batalie in trei in care candidatul coalitiei din jurul lui Traian Basescu are o sansa mai mare sa intre in turul doi.

2. Daca il sustine pe Crin Antonescu si merge cu USL in alegeri, o sa aiba ca handicap toate nerealizarile guvernarii, iar liderul PNL nu face fata unui candidat de calibru din partea formatiunilor de centru-dreapta - de exemplu ar fi spulberat de o intrare in cursa a guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

3. In cazul in care toate merg bine pentru USL si Crin Antonescu castiga pozitia de presedinte al Romaniei, Victor Ponta, ca prim-ministru, va fi din nou vioara a doua, la fel cum e si acum in raport cu actualul presedinte al tarii. Situatie care nu va fi tocmai comoda pentru PSD.

Asupra USL se prabusesc cativa bolonavi greu de carat, e vorba de obiectivul aderarii la Schengen, noile taxe din acordul cu FMI, cresterea somajului si concedierile bugetarilor, poveri care le fac viata extrem de usoara celor din opozitie.

Din pacate, Victor Ponta va incerca sa rezolve aceste probleme prin vorbe si campanii de PR, vopsind realitatea, iar Crin Antonescu, prin retrageri strategice si mici comploturi institutionale care sa-l apropie de obiectiv.

Desi productia agricola bogata a salvat economia Romaniei in 2013, pentru PSD si PNL a fost o vara nefasta, fara lideri si fara reactie politica la provocarile cotidiene.

Traian Basescu a mers pe principiul lui Connect-R, "Vara, nu dorm!" si a punctat.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Crin Antonescu vacanta, #Crin Antonescu campanie presedentie, #USL alegeri prezidentiale , #USL