Falimentul USL si drumul lui Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 23:47
8081 citiri
Falimentul USL si drumul lui Antonescu (Opinii)

USL a esuat de drept, in momentul in care cei doi copresedinti ai Uniunii se prezentau in miez de noapte la Palatul Cotroceni ca sa semneze un petic de hartie ce depasea ca importanta Constitutia si toate celelalte legi ale statului.

Coabitarea care a urmat intre Victor Ponta si Traian Basescu nu a fost decat urmarea fireasca a celui mai nefiresc si halucinant act semnat vreodata intre principalele institutii ale statului. Iar restul e deja istorie.

Astazi Uniunea Social Liberala mai functioneaza doar cu numele, iar principalele sale proiecte - revizuirea Constitutiei si regionalizarea - sunt ca si ingropate.

Cat despre marele proiect politic al USL - dreptate pana la capat, in sensul indepartarii membrilor regimului lui Traian Basescu si a clientelei sale - lucrurile s-au lamurit din ziua in care Victor Ponta a rostit numele Laurei Codruta Kovesi ca propunere de procuror sef al DNA, fortand pe toata lumea sa isi aduca aminte de fiecare atac si critica de-a sa la adresa fostului procuror general din vara anului trecut.

Insa Ponta a avut o problema cu oamenii lui Basescu pana in momentul in care si-a vazut asigurat scaunul si pozitia partidului la guvernare. Din ziua a doua, PSD a inceput negocierile in Parlament pentru a se asigura impotriva unui eventual divort.

Despartirea adevarata a venit insa de unde s-ar fi asteptat toti mai putin - Crin Antonescu a trimis la plimbare partidul lui Dan Voiculescu, urandu-i cale batuta si mult succes pe cont propriu. In cel mai bun caz, aceeasi opinie o vor avea si antenele lui Felix despre soarta lui Crin Antonescu la alegerile prezidentiale.

Planul extins si inca invizibil al mutarilor din spatele candidaturii liderului liberal poate fi acum doar intuit - o debarasare de "bolovanul Felix" si extinderea coabitarii cu Traian Basescu de la PSD spre PNL.

Insa lovitura cea mai grea pe care USL a incasat-o a venit de la Curtea Constitutionala, care a decis ca legea care coboara pragul referendumului de la 50% la 30% e constitutionala, insa doar in masura in care se aplica dupa un an de la intrarea ei in vigoare.

Prin aceasta virgula si paranteza la decizia care altfel intra in coliziune totala cu decizia CCR pe aceeasi speta in 2012, USL isi vede facute praf cele doua proiecte majore - revizuirea Constitutiei si regionalizarea.

Pentru ca sunt legate si cel de-al doilea nu se poate face fara primul, iar pragul de 50% aminteste prea mult USL de esecul de la referendumul de demitere a lui Traian Basescu din 2012, ca sa mai dea aripi comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei.

De altfel, nervii lui Crin Antonescu provocati de "cei cativa oameni de la CCR care fac calendarul intregii Romanii" explica destul de bine deranjul cauzat si il pun pe liderul liberal in pozitia delicata de a-si vedea principalul proiect prezidential culcat la pamant inainte de a se ridica in picioare.

Fara revizuirea Constitutiei dusa la bun sfarsit, Crin Antonescu este un candidat la prezidentiale care are in CV un gol urias. Cu revizuirea picata la referendum, ar avea o mare pata neagra.

Pana cand se va hotari pe ce varianta va merge, in functie si de negocierile cu PSD pentru regionalizarea lui Dragnea, Crin Antonescu trebuie sa ia in calcul si agravarea crizei economice in fata careia Guvernul Ponta isi arata limitele si incompetenta. E drumul care duce de la lepadarea de Felix Voiculescu la despartirea de premierul plagiator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Antonescu Constitutie referendum, #Antonescu ruptura PNL PC , #USL