Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Scandal in USL

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 07:14
4600 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Scandal in USL

Declaratiile lui Crin Antonescu facute duminica seara si executia premierului de la Antena 3 arunca o noua lumina asupra situatiei din USL.

Exista doua mari linii de interese.

Linia PNL-Voiculescu, generata de multimea de penali si incompatibili din zona PNL plus Voiculescu, care nu inteleg nici acum de ce, in tara lor si cu partidul lor la putere, sunt prigoniti de catre DNA si, mai mult, bagati prin puscarii.

A doua linie de interes este aceea a lui Victor Ponta, implicit a PSD, care trebuie sa asigure painea populatiei, pensiile si salariile bugetare.

Cum acest lucru nu se poate fara bani europeni si de la FMI, Victor Ponta a incheiat deja celebrul pact de coabitare cu presedintele Basescu, pentru a linisti oficialii europeni. Iar acum este obligat sa indeplineasca punctele din lista lui Barroso, actualizata de Traian Basescu.

In ciuda duelului verbal, Victor Ponta stie trecerea de care se bucura Traian Basescu pe langa aceia care au pusculita cu euro si e obligat sa faca orice pentru a mentine o colaborare cu acesta in interes national, care de data aceasta coincide cu propriul interes: acela de a performa ca premier.

Numirea precipitata a lui Daniel Morar, aparent impotriva vointei sale, la CCR, face parte din deal-ul deja incheiat intre Ponta si presedintele Basescu. Inclusiv prin venirea lui Ponta ca interimar la Justitie si expedierea Monei Pivniceru la CCR.

Victor Ponta a vrut sa fie sigur ca scapa de Morar, lucru pe care l-a si trambitat pe toate canalele ca pe o victorie personala, acceptand in schimb la DNA pe Codruta Kovesi.

La auzul trocului, Antenele si partea voiculesciana a USL au luat foc. Cum isi permite Victor Ponta sa faca ce-l taie capul, fara sa ceara acordul partenerilor din USL?

Crin Antonescu a recunoscut ca presiunea externa este foarte mare pentru clarificarea rapida a acestor numiri de sefi de procuratura, dar ca nu este de acord cu numirea Codrutei Kovesi, chiar cu riscul ruperii USL.

Ramane problema la fel de importanta, poate si mai sensibila, a procurorului general, singurul care stie, impreuna cu seful ICCJ, despre interceptarile in spete privind siguranta nationala.

Cine va fi acesta? Un personaj agreat de USL? Va accepta presedintele Basescu asa ceva? Personal, cred ca jocurile sunt deja facute, dar nu cu un procuror care sa fie obedient cu actuala Putere, de genul celui propus de Mona Pivniceru. Este posibil ca si numele acestuia sa fi fost deja convenit intre cei doi, Ponta si Traian Basescu.

Intrarea lui Victor Ponta in cusca cu lei si leoaice de la Antena 3 a avut rolul sa dezamorseze bomba Kovesi, inainte de a exploda, marti sau miercuri. Se pare ca n-a prea reusit, daca Antonescu l-a repudiat in modul cel mai clar, amenintand chiar cu ruperea USL.

In concluzie, ramane sa vedem saptamana ce incepe, intre ciocanul UE, plin cu bani, si nicovala PNL-Voiculescu, plina cu antene, pe cine va decide Ponta sa asculte.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
În contextul în care România se apropie din ce în ce mai mult către o criză economică, numărul angajaților la stat crește de la lună la lună. Totodată, deși premierul Nicolae Ciucă a...
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...