Nu poti sa dai jos Guvernul daca nu ai inlocuitor - propunerea USL pentru Constitutie

Luni, 10 Iunie 2013, ora 14:41
1379 citiri
Nu poti sa dai jos Guvernul daca nu ai inlocuitor - propunerea USL pentru Constitutie

Initiatorii motiunilor de cenzura ar putea fi obligati de Constitutie sa-si desemneze un succesor, daca modificarea va fi adoptata de Comisia de revizuire a Legii fundamentale, dupa ce conducerea Uniunii Social Liberale a discutat luni introducerea in proiectul de revizuire a Constitutiei a unor reglementari care intaresc controlul Parlamentului.

Presedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, presedinte al Senatului si copresedinte al USL, a precizat, intr-o conferinta de presa, ca a fost convenita o formula pentru a contribui la stabilitatea politica si guvernamentala - introducerea motiunii de cenzura constructive -, si anume, atunci cand se initiaza o motiune de cenzura, initiatorii sa propuna si un succesor capabil sa formeze o majoritate.

Crin Antonescu a mentionat ca astfel de motiuni vor putea fi initiate in aceleasi conditii de pana acum.

"Avem o formula care va contribui, sper, la stabilitatea politica din aceasta tara si la stabilitatea guvernamentala. Avem noutatea introducerii asa-numitei, in alte tari, motiuni de cenzura constructive.

Cu alte cuvinte, atunci cand se initiaza motiune de cenzura impotriva Guvernului, initiatorii trebuie sa propuna si un succesor, adica in calitate de semnatar al unei motiuni de cenzura, evident, in conditiile care existau si pana acum, cu numarul respectiv de parlamentari, propun sa cada primul-ministru si guvernul sau si in succesiune sa vina X, pe care il consider capabil sa formeze o majoritate", a explicat Antonescu.

Stanomir: Amatorismul defineste revizuirea Constitutiei

El a argumentat ca aceasta este o formula folosita si in alte tari, in Germania de exemplu si aceasta nu duce propriu-zis la intarirea puterii prim-ministrului sau a Guvernului, dar previne situatii de instabilitate, de criza prelungita in momentul caderii unui guvern.

"Da, guvernul poate sa cada in orice moment daca majoritatea parlamentara o doreste, dar acea majoritate parlamentara trebuie sa propuna solutia de succesiuni. Si in sensul acesta lucrurile vor fi cu atat mai clare", a completat presedintele Senatului.

O schimbare in viitoarea Constitutie va viza si introducerea motiunilor simple.

"O motiune simpla, care cere schimbarea unui ministru va fi discutata in Camerele reunite si, daca intruneste majoritatea voturilor, va atrage automat demiterea respectivului ministru, pentru ca nu poti ramane ministru, chiar daca ai, sa zicem, increderea primului-ministru sau a colegilor tai, daca nu mai ai increderea unei majoritati a Parlamentului", a precizat liderul USL.

Crin Antonescu si-a exprimat speranta ca activitatea Comisiei de revizuire a Constitutiei sa se incheie spre sfarsitul acestei saptamani. "Sigur, dezbaterile vor continua", a adaugat acesta.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...