Rosia Montana Antonescu: Basescu nu trebuia "sa se preteze la un mic joc electoral"

Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 22:09
3540 citiri
Rosia Montana Antonescu: Basescu nu trebuia "sa se preteze la un mic joc electoral"
Foto: Digi24

Presedintele Senatului Crin Antonescu i-a felicitat pe romanii care protesteaza fata de proiectul minier de la Rosia Montana, apreciind presedintele Basescu nu trebuia sa "se preteze la un mic joc electoral".

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat duminica seara, la Digi 24, ca un referendum pe tema Rosia Montana ar fi o "cheltuiala inutila", "pentru ca sunt foarte multe lucruri tehnice, ce nu pot fi supuse referendumului".

Din punctul sau de vedere, un referendum "vine cu lucruri mari, nu cu chestiuni in care sa calculam cota de cianura. Pe o asemenea speta ar fi o cheltuiala inutila", a spus presedintele Senatului.

Legat de parcursul proiectului de lege Rosia Montana in continuare, Crin Antonescu a explicat ca "Formal, proiectul de lege privind Rosia Montana este trimis Senatului, ca prima camera sesizata, la Biroul Permanent, maine (luni - n. red.), va urma cursul normal, va fi trimis Comisiei de administratie publica, cu avize, cum e normal.

Sau, a doua varianta, in sedinta birourilor reunite sa constituim o comisie mixta, Senat - Camera Deputatilor, in scopul de a deschide dialogul cu cei care manifesta in strada, care au pozitii in mediul online, care in presa au pledat intr-un sens sau altul".

De altfel, liderul PNL a declarat ca inclina spre aceasta din urma varianta, aducand si argumente in acest sens: "Merg spre a doua varianta, pentru ca permite aceasta discutie publica, transparenta si dialog. Voi pleda pentru o durata rezonabila, scurta, nu pentru cantonarea in discutii nesfarsite. Pe proiectul la rigoare, daca se lucreaza intens si membrii comisiei se dedica, cred ca intr-o luna sa treaca si de Camera Deputatilor", a afirmat Crin Antonescu.

"Nu doresc ca PNL sa se fofileze"

Potrivit acestuia, care a refuzat sa se pozitioneze de o parte sau alta, pentru moment, din punct de vedere politic va exista o consultare, fiind important sa existe o pozitie clara: "Nu doresc ca PNL sa se fofileze, sa dea un raspuns care sa nu supere pe nimeni. Vrem sa luam act de toate datele problemei, inclusiv impactul public, pentru ca astfel de proiecte genereaza reverberatii profunde in societate. Iau in serios riscul neincrederii, mai ales acum".

Presedintele Senatului a tinut sa-i aprecieze pe cei iesiti in strada zilele acestea, remarcand mai ales numarul mare de tineri, "indiferent de tema sau optiunea" lor, mentionand ca, "atat timp cat o faci pasnic, in forme civilizate, e un semn sanatos de civism".

Rosia Montana Peste 10.000 de protestatari, in centrul Bucurestiului - Veniti cu noi! LIVE

In opinia sa, "nu conteaza cine initiaza o manifestatie si cu ce scopuri; conteaza cine se alatura".

"Vreau ca la votul in Parlament, pe Rosia Montana, votul sa fie nominal, la vedere", a spus Crin Antonescu.

"Au fost acuzatii cu totul nefericite intre premier si presedinte despre eventuala mita in legatura cu acest proeict. A fost un dans al acuzatiilor, un soi de razbunari, cu totul nefericita chestiunea. Daca Traian Basescu este un partizan al proiectului Rosia Montana nu trebuia sa se preteze la un mic joc electoral, ci sa fi spus: da, hai sa se faca proiectul", a mai spus liderul liberl.

Citește și:
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României încasează lunar aproximativ 2.500 de euro pentru a lua cele mai bune decizii pentru cetățeni din fruntea ministerelor pe care le conduc, însă nu toți trăiesc doar din...
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Ministrul de interne al Cehiei, Vik Rakusan, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat joi seară, 8 decembrie, că Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi...