Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tsunamiul care va lovi USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 15 Mai 2012, ora 21:57
6945 citiri
Tsunamiul care va lovi USL (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

UDMR a ajuns dupa foarte multi ani in Opozitie si se pare ca nu stiu sa piarda. Mai grav decat asta, pentru a se salva apeleaza la cele mai extremiste declaratii, doar-doar vor reusi sa isi confectioneze imaginea de formatiune politica aflata in Opozitie.

Si pentru ca si-au dat seama ca USL s-ar putea sa nu mai aiba nevoie de ei dupa alegerile din toamna, tipa acum ca-n gura de sarpe ca sunt maziliti, oprimati si discriminati.

E un joc periculos al liderilor udemeristi, cu atat mai mult cu cat au ajuns extrem de repede la indemnuri disperate din genul "hai sa refacem Regiunea Autonoma Maghiara!", spuse chiar si in gluma.

Toate institutiile posibile ale Europei au constatat ca, in cei 23 de ani de dupa Revolutie, maghiarii din Romania au primit toate drepturile la care o comunitate minoritara ar putea visa intr-un stat democratic. Ba poate chiar prea multe...

Urmarindu-si intotdeauna doar interesele personale, liderii UDMR nu s-au omorat niciodata in lupta de dragul comunitatii maghiare, ci au vanat mereu privilegii si puteri in nume personal. Atata timp cat le-au primit, fiind la putere aproape neintrerupt in ultimii 20 de ani, au avut grija sa puncteze constant si pentru comunitatea lor. Le-a iesit si mai bine jocul in ultimii ani, cand formatiunea lor a inclinat balanta guvernarii si a asigurat constant majoritatea in Parlament.

E ceva gretos in acest refuz de a se impaca si cu gandul ca ar mai putea activa si in Opozitie. Si mai dezgustatoare e ideea ca-i sperie atat de rau doar posibilitatea de a ramane in afara Puterii. Probabil ca, daca s-ar intampla ca UDMR chiar sa nu mai prinda si urmatoarea guvernare, din toamna vom auzi din gura liderilor maghiarilor indemne la arme si razboi intru apararea cine stie carui drept imaginar incalcat.

E atata gretosenie in faptul ca o comunitate s-a invatat sa fie in permanenta la putere, incat disperarea liderilor udemeristi devine inspaimantatoare.

Poate ca UDMR si-ar dori si ar considera european si democratic sa trecem in Constitutie ca ei trebuie sa se afle intotdeauna la guvernare, indiferent de votul romanilor. Eventual, ca bonus - posibilitatea de a pune sub santaj in permanenta principalul partid aflat la putere. Nu m-ar mira ca lui Marko Bela sa-i zburde o astfel de idee prin imaginatie. E o chestiune de timp pana cand o vom si auzi rostita.

Supararea lor cea mai mare isi are originea in proiectul noii legi electorale care va introduce votul uninominal pur. Legea a trecut de Senat si urmeaza sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor. Desfiintarea pragului electoral propusa de Crin Antonescu echilibreaza putin abuzul, insa legea ramane in continuare exprimarea unui singur adevar - toate partidele din Romania, fara exceptie, au modificat legile si sistemul de vot in functie de interesele si procentele pe care sperau sa le obtina.

Fiecare mare partid a facut tot ce a putut sa isi prelungeasca puterea cat mai mult si sa elimine pe cat se poate concurenta. Mi se pare sinistru de ironic sa il aud pe Crin Antonescu motivand introducerea votului uninominal pur cu argumentul ca vrea produca un Parlament unde sa nu existe decat doua partide mari, ca in Marea Britanie.

Daca PDL la apogeul sau, in 2009 - 2010, ar fi modificat in acest sens legea electorala si daca PNL nu s-ar fi prins cu PSD in aceasta bizara si contradictorie alianta, oare cum i s-ar mai fi parut liderului liberal initiativa care sa-l lase somer?

USL ar trebui sa mediteze, insa, inainte de a arunca pe piata o astfel de lege care nedreptateste in primul rand pe cei care isi vor pierde votul, asupra posibilitatii ca pana la alegerile din toamna sa nu mai fie ei marii favoriti ai urnelor.

Pana atunci Crin sa rememoreze sloganurile de asta iarna din Piata Universitatii. Si de ce era capital pentru democratie ca alegerile sa aiba loc anul asta separat si nu comasat, cum visa PDL.

Crin Antonescu si Victor Ponta ar trebui poate sa reflecteze un moment asupra esentei democratiei. Pana in urma cu doar cateva saptamani parea a cunoaste bine principiile ei.

Pentru a reveni de unde am plecat - exista o diferenta esentiala intre a fi binevenit si meritat ca UDMR sa mai lucreze si din Opozitie pentru drepturile comunitatii pe care o reprezinta si posibilitatea ca maghiarii sa nu mai aiba pe nimeni care sa-i reprezinte in Parlament. Chiar daca nimeni nu le garanteaza prezenta acolo.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#USL vot uninominal pur, #Crin Antonescu desfiintare prag electoral, #UDMR vot uninominal , #USL