Un primar pentru nelinistea lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 26 Iunie 2011, ora 18:44
6902 citiri
Un primar pentru nelinistea lui Crin Antonescu (Opinii)
Foto: PNL

Crin Antonescu ar trebui sa se uite foarte atent in directia lui Sorin Oprescu. Foarte atent si in permanenta, caci Sorin Oprescu ar putea fi imensa surpriza pe care i-o pregateste USL pentru 2014. E nevoie de o mare doza de naivitate ca sa crezi ca PSD va renunta de buna voie si fara comentarii la functia suprema in stat, dupa care tanjeste din 2004.

Teoretic, in USL lucrurile sunt transate: candidati comuni, guvernare impreuna, Victor Ponta - premier si, dupa doi ani, de-abia dupa doi ani, Crin Antonescu - presedinte. Asadar primul care-si va sui sacii in caruta va fi PSD, pentru ca alegerile parlamentare vor veni primele. Apoi, in doi ani se pot intampla multe, de la ruperea aliantei, la, ce sa vezi?, aparitia unui candidat mai bine plasat in sondaje. Deja Ion Iliescu a lansat un semnal interesant.

Intrebat daca ar sustine candidatura lui Sorin Oprescu la Presedintie, patriarhul social democrat a dat un raspuns ambiguu: "Acum e prematur sa fac asemenea consideratiuni de ordin personal, dar este in interesul oricui si a unei coalitii sa mearga cu cele mai mari sanse. Si, in general, toate discutiile care sunt acum, inclusiv in cadrul coalitiei si tatonarile care se fac, sunt ca sa se gaseaca in fiecare situatie data candidatii cei mai credibili, cei mai penetrabili, cu receptare buna la... Asta este o gandire realista a oricarui om politic si a oricarei formatiuni politice". Chiar si Victor Ponta garanta soliditatea relatiei cu sale cu Crin Antonescu "cel putin pana in 2012".

Asadar, desi in visurile sale dulci liderul PNL se si vede instalat la Cotroceni, jocurile sunt departe de a fi facute, in primul rand in cadrul aliantei care ar trebui sa-l propulseze acolo. Iar PSD trage catinel, dar teminic, de spuza catre turta proprie. Social democratii si-au intarit deja pozitiile fata de momentul incheierii aliantei cu PNL prin legea care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, de care, oficial, s-au dezis, dar pe care, tacit, au sustinut-o printr-un absenteism semnificativ de la votul final.

La momentul aparitiei USL, PSD nu avea un candidat viabil la prezidentiale, dar asta nu inseamna ca nu-l cauta si nu-l va obtine pana in 2014. Deocamdata, Sorin Oprescu nu este in mod cert acel candidat viabil al PSD, dar are mari sanse sa devina, asa cum, printre randuri, sugera si Ion Iliescu. Oare PSD se lupta exclusiv din generozitate dezinteresata ca actualul primar, teoretic independent, sa devina candidatul USL la vitoarele locale? Din generozitate dezinteresata se straduieste PSD sa-i sporeasca lui Sorin Oprescu capitalul electoral si lucreaza temeinic la imaginea lui de invingator?

E drept, la precedentele alegeri prezidentiale, Sorin Oprescu s-a facut de ras cu un scor penibil, undeva pe la 3%, daca nu ma insel. Dar circumstantele erau cu totul diferite. Actualul primar general este un candidat de tip Traian Basescu, asa ca nu avea nicio sansa cat timp in lupta se afla chiar originalul. Apoi, in 2009, bilantul lui la primarie oscila intre slab si jalnic. Intre timp, insa, au ajuns la termen proiecte incepute inainte de mandatul actualului primar, in primul rand Pasajul Basarab. Sigur ca Sorin Oprescu are contributia cea mai mica la finalizarea proiectului, dar important este ca el l-a inaugurat si a ciocnit sampnia. Deci la el se contabilizeaza.

Si, nu in ultimul rand, la precedentele prezidentiale, Sorin Oprescu nu a avut practic o logistica de campanie, in pofida eforturilor lui Octav Cozmanca. In Romania, un astfel de scrutin nu se poate castiga fara o masinarie solida de partid, iar intreaga masinarie a PSD era concentrata pe campania propriului candidat, adica a lui Mircea Geoana.

Dar asa cum sta treaba, in 2014, PSD nu va avea propriul candidat, ci, daca USL va tine pana atunci, va trebui sa se mobilizeze pentru presedintele PNL si asta dupa ce propriii saci vor fi fost suiti bine merci in caruta. In aceste conditii, daca va avea de ales intre Crin Antonescu si Sorin Oprescu, unul de-al lor, cu o mare priza la "poporul pesedist", dupa cum s-a vazut la fiecare participare a primarului general la vreo adunare PSD, ce credeti ca va alege partidul? Pentru cine credeti ca va lucra?

Citește și:
Ce funcție i-au pregătit liberalii fostului ministru al Educației Sorin Cîmpeanu. Florin Roman, propus pentru postul de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor SURSE
Ce funcție i-au pregătit liberalii fostului ministru al Educației Sorin Cîmpeanu. Florin Roman, propus pentru postul de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor SURSE
Liberalii au votat luni, 30 ianuarie, ca Florin Roman să fie propus pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, potrivit unor surse din partid citate de Agerpres. De asemenea,...
Marcel Ciolacu, despre linia roșie pe care nu o va trece PSD la rotativa premierilor: ”Aceeași pe care cred că o are și PNL - prostia”
Marcel Ciolacu, despre linia roșie pe care nu o va trece PSD la rotativa premierilor: ”Aceeași pe care cred că o are și PNL - prostia”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut luni, 30 ianuarie, noi precizări despre protocolul de colaborare cu PNL, în contextul informațiilor conform cărora partidul nu ar vrea să renunțe...