Va reusi Antonescu sa uneasca dreapta? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 10 Martie 2014, ora 13:04
3431 citiri
Va reusi Antonescu sa uneasca dreapta? (Opinii)
Foto: Ziarul de Iasi

Crin Antonescu probabil ca stie deja ca nu va avea nicio sansa sa castige alegerile prezidentiale daca nu va reusi sa uneasca in jurul sau toate fortele politice de dreapta, oricat de imprastiate si faramitate sunt ele astazi si aparent imposibil de unit in spatele unui singur personaj.

Dar acest proces presupune ca razboaiele din interiorul dreptei sa fie incheiate printr-o serie de compromisuri si aliante mai fragile chiar si decat recent decedata USL cu al sau binom dintre liberali si pesedisti.

Pentru a face fata unui PSD si unui Victor Ponta gata sa ofere tot ce e necesar oricui va contribui la permanentizarea partidului la putere, partidele de dreapta nu au decat o singura sansa sa castige lupta - unindu-se in jurul unui singur candidat si promitand o majoritate parlamentara cu care apoi, dupa prezidentiale, sa il inlocuiasca pe actualul premier.

Altfel, ciondaneala permanenta dintre Elena Udrea - Vasile Blaga - Crin Antonescu - Traian Basescu si retur nu va face decat sa-i alunge si pe ultimii lor simpatizanti de la urne, scarbiti de un conflict disperant si care nu ofera nicio speranta.

La cat de adanci sunt ranile intre principalii lideri ai partidelor de dreapta, viitorul nu pare sa sune prea bine nici in cea mai buna dintre lumile posibile care ar putea fi imaginate.

Cum candidatul cu cele mai multe sanse la prezidentialele din toamna provine din PNL, fie ca e vorba despre Crin Antonescu sau Klaus Iohannis, cu greu s-ar putea imagina un scenariu prin care oricare dintre cei doi sa isi dea mana cu Traian Basescu via Elena Udrea sau, mai mult, Mihai Razvan Ungureanu.

Din acest punct de vedere, singura alianta durabila si credibila pe care liberalii ar putea-o face ar fi cu pedelistii lui Vasile Blaga, alianta rezultata fiind proiectata mai degraba ca un mod de uitare a lui Traian Basescu.

Insa jucatorul de la Cotroceni inca va mai putea influenta alegerile, fie in sens activ - ajutand constient unul dintre candidati, fie in sens pasiv - ca tinta principala a criticii, asa cum pare sa ramana pentru Victor Ponta si cea a mai ramas din USD.

Nici Traian Basescu nu are de facut o alegere prea usoara. Pe de o parte, va avea de ales intre candidatul cu cele mai mari sanse sa castige si cel in care va putea sa aiba incredere ca nu se va transforma intr-un dusman care sa-l haituiasca odata cu iesirea la pensie.

Dincolo de strategiile de culise, proiectul de unire a dreptei ar putea deveni o realitate durabila si cu sanse de reusita daca ar veni cu un program politic nou, modern si bine adaptat problemelor numeroase si majore ale societatii romanesti de astazi.

O astfel de propunere ar face inutile jocurile de culise si ar atrage mai mult decat orice combinatie facuta prin spatele usilor inchise. Voturile trebuie sa fie supravegheate si de o masinarie de partid functionala - ceva ce numai o alianta dintre PNL si PDL ar putea sa ofere, niciunul dintre ele nemaiavand astazi forta de a o face de unul singur.

Ce ar trebui sa contina nou un program politic astfel incat el sa devina un imperativ pentru toate partidele imprastiate de-a dreapta scenei e greu de spus. Poate ca, in primul rand, el ar trebui sa fie un proiect politic autentic, care sa faca diferenta intre masurile de stanga si o viziune de dreapta, astfel incat sa reuseasca macar sa desparta si sa identifice mai bine potentialul electorat.

Ce ar trebui sa cuprinda o oferta care sa mai si atraga cetatenii (care se cred de dreapta) la vot - asta e o sarcina pe masura strategilor de partid platiti cu sume uriase in multiple contracte.

In contextul crizei globale e greu de crezut, insa, ca va fi o sarcina tocmai usoara.

In concluzie, perspectiva nu e una deloc incurajatoare pentru Crin Antonescu chiar si daca va reusi sa uneasca o bucata din dreapta.

Jocul dublu al lui Traian Basescu exersat pana acum alaturi de Victor Ponta, candidatii surpriza care ar putea aparea cu sustinerea directa sau indirecta a PSD si dificultatea de a mai lansa teme si proiecte politice noi sunt tot atatea necunoscute in drumul candidaturii lui Crin Antonescu.

Mult mai comod pare sa stea, in cealalta parte, fostul sau partener. Strategia lui Victor Ponta e mult mai simpla si total opusa - el ofera cate putin oricui vrea sa primeasca, este prietenul tuturor, e si de dreapta si de stanga, sprijina pe toata lumea care vrea sa candideze, dar isi aroga dreptul de a alege in final castigatorul ca rezultat al sustinerii sale directe.

Va fi un joc intre castigarea puterii totale de catre un singur partid si omul sau si toti ceilalti din Opozitie care inca nu au un mesaj coerent.

#Antonescu candidat prezidentiale, #alianta PDL PNL prezidentiale, #candidati prezidentiale 2014 , #USL