Dan Voiculescu actioneaza agresiv pentru ca are tot mai putina valoare de intrebuintare in USL, in timp ce Crin Antonescu incearca sa arate ca nu e izolat si ca nu e orfanul USL, afirma sociologul Vasile Dancu (PSD), intr-un comentariu pe tema celor intamplate in ultimele zile in politica romaneasca.
Cat despre Traian Basescu, acesta il trateaza pe liderul PNL ca pe o nada pentru partidele de dreapta, carora le sugereaza ca astfel ar putea ajunge la putere daca vin la negocieri cu PDL, partid care, la randul lui, poate fi astfel "imblanzit mai usor" de presedinte, considera Vasile Dancu.
Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, acesta subliniaza faptul ca pe partea dreapta a scenei politice e o "mare inghesuiala de prezidentiabili", in timp ce pe stanga Victor Ponta "este singur in ipotetica situatie ca se rupe USL".
Se reasaza scena politica in aceste zile sau atacul lansat sambata de Dan Voiculescu la adresa PNL a fost o gafa?
In termeni de strategie comunicationala, a analiza ce face Voiculescu din punct de vedere politic este o tema de bruiaj, una dintre temele care dezavantajeaza USL prin simpla ei invocare, deoarece induce un context negativ.
Pe de alta parte, orice ai spune interpretand aceste fapte trebuie sa observi ca faci mai degraba literatura, deoarece, in afara de pasiuni individuale, orgolii sau mize mici nu vei gasi altceva in spatele acestor evenimente, de fapt, pseudoevenimente politice.
Dar intrand in jocul interogatiei jurnalistice pot sa spun ca Voiculescu actioneaza agresiv doar atunci cand simte amenintat locul sau de cui al lui Pepelea in orice alianta. De fapt, este vorba de locul Antenelor, pentru ca nu cred ca Voiculescu are vreun capital politic specific. In ultima vreme el a considerat probabil ca este lasat usor in offside de Crin Antonescu, care a facut gesturi de semnificanta ambiguitate tragand cu ochiul spre dreapta pastorita de Traian Basescu.
Voiculescu are proces, Antenele au si ele un proces, strategia lui Sorin Rosca Stanescu la care se spune ca ar fi fost partas si Voiculescu a esuat prin eliminarea lui SRS, iar Crin Antonescu face pe legalistul sau echidistantul, acceptand ca l-ar numi pe Basescu premier.
Eu cred ca Antonescu a raspus corect unei intrebari capcana, dar un om cu trecutul lui Voiculescu nu cred ca accepta asemenea slabiciuni de prezidentiabil care respecta legea si Constitutia. Tot mai des, Crin este primit si la B1, iar toate acestea sunt semne ca Dan Voiculescu are tot mai putina valoare de intrebuintare in USL, mai ales ca nici cu Ponta nu s-a comportat prea elegant, in special dupa lansarea coabitarii in emisiunile posturilor sale de televiziune.
Cum comentati faptul ca Daniel Constantin l-a contrazis sambata pe presedintele fondator al PC, spunand ca el nu vede motive pentru acuzarea presedinteluiTraian Basescu si nu va propune asa ceva?
Daniel Constantin este tanar, conduce un minister greu, minister care inca inainte de a veni el acolo a colaborat destul de consistent cu Voiculescu, si cred ca incearca sa se salveze. Cred ca este un ministru decent, este destul de bun specialist, nu ar gresi sa se puna sub protectia PSD.
Repet, este insa o problema de cancan politic, nu este un fapt politic semnificativ. Cu toate acestea, poate fi un bun pretext politic pentru a incepe un razboi in USL.
S-a schimbat cu adevarat relatia Traian Basescu-Crin Antonescu sau este doar un joc de imagine? In acest ultim caz, care este scopul urmarit?
Cred ca este un joc de necesitate, as spune, fiecare avand nevoie sa arate ca este mai puternic decat se poate vedea cu ochiul liber. Sa analizam un pic.
Crin Antonescu nu este in relatii grozave cu PSD. Spune ironic, in majoritatea interviurilor, "Marele PSD" si nonverbal transmite ideea ca are alta solutie. Sa recunostem, nu este in aceasta situatie pentru ca si-ar fi dorit neaparat, asa s-au asezat lucrurile.
Se lupta cu natura "sovietica" a PSD si recent a spus: "Relatia mea cu Victor Ponta nu a fost o relatie de familie, cu toate ca nevestele noastre sunt prietene. A fost o relatie intre doi oameni politici, lideri ai unor partide care nu prea sunt prietene".
Antonescu nu o cauta cu lumanarea, pur si simplu cauta sa negocieze. Vrea sa para puternic, sa para ca se bazeaza pe ceva. De fapt, se bazeaza doar pe cele 20 de procente ale partidului sau.
Nu cred ca, aici, Crin este necinstit sau tradator, el este obligat sa joace un joc al aparentelor, sa para opozitie pentru a lasa o impresie buna celor din opozitie. Eu nu cred ca spera sa fie candidatul unei drepte care se va uni greu, ar fi o speranta desarta, dar vrea ca electoratul de dreapta si indecisii si nemultumitii guvernarii sa-i dea o sansa de a intra in turul al doilea in conditiile in care ar avea in spate doar partidul sau.
Il inteleg pe Crin Antonescu si nu il critic, el trebuie sa arate ca nu e izolat si ca nu e orfanul USL.
Si Traian Basescu?
Traian Basescu este pe final de mandat si mai are o problema - o dreapta politica faramitata si orgolioasa. Poate fi interesat si de devenirea personala, dar are in zona sa politica un partid, PDL, pe care l-a creat, dar care acum ar vrea sa-si constituie o identitate pe ideea eliberarii de sub autoritatea lui Traian Basescu.
In plus, acest partid, care da unele semne ostile, cel putin public, nu scade destul in sondaje pentru a fi mai usor de domesticit. Tactic, Traian Basescu poate doar sa dea lovituri preventive care sa raspandeasca oastea USL, putand spera ca atacul la Ponta va avea acest efect.
Nu cred ca Traian Basescu isi face planuri cu Antonescu, dar ideea indusa ca are un pact cu acesta ii da forta simbolica, mai ales acum cand este presedinte si nu poate actiona direct politic. Un Antonescu aflat intr-o presupusa combinatie creeaza ideea ca dreapta poate veni la putere si astfel partidele mici pot veni la negocieri cu PDL, iar PDL poate fi si el imblanzit mai usor.
Antonescu ar putea fi o nada pentru dreapta doar pe termen scurt, un fel de fluturare a ciolanului pe la nas. Cel putin in teorie, deoarece deja PDL are oameni cu aspiratii prezidentiale ca Predoiu, Falca sau Udrea, la care daca mai adaugam candidatura lui Mihai Razvan Ungureanu, vedem ca pe dreapta e mai mare inghesuiala de prezidentiabili, decat pe stanga, unde Ponta este singur in ipotetica situatie ca se rupe USL. Pentru o vreme, pentru Traian Basescu Crin Antonescu ar putea deveni un catalizator, nu cred insa ca ar putea deveni o solutie. Poate doar daca Antonescu ar ajunge in turul II si dreapta nu ar avea candidat, iar candidatul stangii ar fi unul cu care Traian Basescu nu poate comunica in nici un chip.
Cred ca este un joc de imagine, un joc de oglinzi care deformeaza. Cred ca si politicienii stiu ca atunci cand se unesc doua singuratati nu se naste o mare iubire de cuplu, ci doar o singuratate in doi.
Ce sanse dati unei noi suspendari a presedintelui, de data asta pentru inalta tradare, idee lansata tot de Dan Voiculescu? Acum nu ar mai depinde de electorat, doar de parlament, unde USL sta confortabil. Cum credeti ca ar reactiona partenerii externi?
Anul trecut nu ma asteptam sa demareze procesul suspendarii si nu din cauza greutatatii de a aduna voturi, ci prin prisma riscului de imagine externa. S-a intamplat, asa incat nu mai bag mana in foc cand este vorba de politica romaneasca si capriciile ei.
In fond, au revenit multe lucruri si cuvinte care pareau a fi doar istorie, se poate intampla orice.
Daca Voiculescu ar conduce USL, suspendarea ar fi doar o chestiune de zile. Cei doi co-presedinti ai USL au inteles insa multe lucruri de vara trecuta si pana acum. Chiar daca fiecare la randul lui nu este de acord, pe buna dreptate, cu o serie de reactii ale partenerilor externi, au vazut ca nu suntem singuri si liberi in Univers si cred ca nu vor face lucruri care sa dezavantajeze Romania. Vom vedea!
La impertinenta care... Vezi tot