Za mazar and za fazar av za Constitiusan (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 10 Februarie 2013, ora 15:51
10783 citiri
Za mazar and za fazar av za Constitiusan (Opinii)

Asta vrea sa fie Crin Antonescu, prin instalarea in fruntea comisiei pentru modificarea Constitutiei.

Si nu numai el. Si Dan Voiculescu il vrea acolo, mot peste comisia care va intocmi legea legilor. Este inca o dovada ca intre aripile USL neincrederea este tot mai mare si mai grava.

Aripa Voiculescu-Antonescu se teme teribil de concesiile pe care Victor Ponta le tot face dusmanului de clasa de la Bruxelles in chestiunile legate de justitie, iar daca viitoarea Constitutie va fi prost croita in punctele esentiale, principala miza a razboiului va fi fost pierduta.

In plus, Crin Antonescu are nevoie de acest proiect major, de care sa isi lege numele si care sa il ajute sa tina prim-planul la concurenta cu premierul.

Daca ne uitam in urma vom constata ca, in 20 de ani de mandate parlamentare succesive, Crin Antonescu nu a zamislit niciun mare proiect. Singurul mai consistent a fost cel al votului uninominal, declarat insa neconstitutional de toti cei 9 judecatori ai CCR, ceea ce nu prea lasa loc pentru victimizare.

In rest, dl. Antonescu a trait exclusiv din retorica si pare ca in acest moment simte nevoia sa-si imbogateasca CV-ul politic. Sa fie tatal Constitutiei din 2013. Si mama.

Alte motive nu exista pentru aceasta desemnare. Daca voia sa faca o treaba cu adevarat buna, USL alcatuia o comisie de parlamentari juristi, condusa de un parlamentar jurist, asa cum a fost in cazul tututor demersurilor similare de la comisia Iorgovan incoace, care sa armonizeze cat mai bine legislatia romaneasca cu aceea europeana, care sa gaseasca solutii inteligente si clare pentru cele mai importante chestiuni. Nu vad cum ar putea Crin Antonescu sa asigure asa ceva.

Dar cel mai mare risc este ca noua Constitutie sa fie croita sub imperativul a doua fobii: antibasismul si antijustitia, deja creionate in ideile prezentate.

Sa ne aducem aminte ca dl. Antonescu s-a remarcat, cel putin incepand de vara trecuta, prin atitudini care nu vadesc un prea mare apetit democratic si pentru statul de drept.

Nu stiu daca este o idee buna sa dai atat de multa putere asupra modificarilor constitutionale unui om care a pledat de multe ori pentru actiuni neconstitutionale, precum revocarea de catre Parlament a judecatorilor CCR, amputarea prerogativelor CCR sau nerespectarea hotararilor judecatoresti (cel putin in cazul Diaconu).

In rest, eu nu am vazut la Crin Antonescu absolut nicio curiozitate sau viziune constitutionala.

Faptul ca este, cel putin deocamdata, prezidentiabilul USL, calitate subliniata de Victor Ponta, nu are nicio relevanta pentru subiectul modificarii Constitutiei. Ba dimpotriva, ea subliniaza ideea obsesiva sub care va sta modificarea legii fundamentale.

Deja se profileaza o restrangere drastica a prerogativelor presedintelui transformat intr-un fel de prelungire a pixului cu care sa semneze tot ce ii va pune majoritatea pe masa. De la numele premierului, la cel al procurorilor sefi.

Profunzimea obsesiei antiprezidentiale duce la un paradox - un candidat la presedintie conduce ofensiva de jumulire, atributie cu atributiei, a functiei pe care o vizeaza.

Daca viitoarea Constitutie va fi menita strict sa-i strice ultimul an de mandat lui Traian Basescu si sa scoata de sub puterea sa macar in ceasul al 12-lea Justitia, mai bine ramanem cu reglementarea actuala.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...