Alina Gorghiu: Daca USL se rupe, PNL se va simti ca pestele in apa in Opozitie. Nu tinem doliu - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Februarie 2014, ora 12:01
9538 citiri
Alina Gorghiu: Daca USL se rupe, PNL se va simti ca pestele in apa in Opozitie. Nu tinem doliu - Interviu

Daca premierul Victor Ponta accepta luni ca ministru de Interne si vicepremier sa fie Klaus Iohannis, USL isi poate continua misiunea cu care a fost investita prin votul popular. Acum USL-ul sta intr-un fir de ata, spune deputatul PNL Alina Gorghiu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alina Gorghiu a explicat de ce liberalii doresc ca un ministru de Interne sa coordoneze ca vicepremier ministerele economice ale Guvernului:

"Dl. Iohannis nu are pregatirea necesara pentru a prelua Ministerul de Finante, dar coordonarea interministeriala si garantarea politicilor liberale in Cabinetul Ponta poate fi asigurata fara probleme de domnia sa".

Alina Gorghiu a aratat masurile prin care PSD a subminat increderea liberalilor in partenerii lor. "Daca Uniunea nu va rezista, aceasta nu va fi din cauza lipsei de incredere intre cei doi lideri (...) in cazul in care USL devine istorie, PNL se va simti in opozitie ca pestele in apa, nu vom tine perioada de doliu si nici parastase pentru ca PSD ne-a dat afara de la guvernare".

Alina Gorghiu, membru in comisia de revizuire a Constitutiei, s-a referit si la obiectiile CCR in privinta proiectului intocmit de comisie.

Credeti ca mai exista vreo sansa ca USL sa ramana in formula de pana acum?

Voi spune ca da, pana cand se va anunta oficial ca USL nu mai exista. Au fost numeroase blocaje in istoria formarii USL, inca de la constituire, in unele filiale, apoi, pe parcurs, pe subiecte punctuale, dar le-am depasit pe toate pana acum.

USL nu inseamna Antonescu plus Ponta sau Antonescu minus Ponta. USL inseamna doua partide mari si, daca Uniunea nu va rezista, aceasta nu va fi din cauza lipsei de incredere intre cei doi lideri. O coalitie intre partide inseamna mult mai mult decat simpatii personale, amicitii si incredere. Inseamna, inainte de toate, obiective. Daca acestea raman comune, calea catre dialog pentru gasirea compromisului necesar poate fi gasita foarte usor.

Intr-adevar, nu poate fi negat, USL da in aceste zile proba de foc a existentei sale, dar nu am cum sa nu spun ca sunt obiective, proiecte, care ne despart fundamental, iar aici mentionez doar acel proiect distructiv legat de amnistie si gratiere.

PNL doreste schimbarea garniturii proprii de ministri, un atribut care il are ca principal partener in aceasta alianta. Daca premierul Victor Ponta accepta varianta propusa de noi, ca ministru de Interne si vicepremier sa fie Klaus Iohannis, USL isi poate continua misiunea cu care a fost investita prin votul popular.

Daca nu, noi credem ca un guvern viitor, din care PNL nu mai face parte, este ilegitim si, firesc, premierul ar trebui sa isi depuna mandatul si sa isi asume o alta majoritate si alti aliati. Si, in aceasta idee, in cazul in care USL devine istorie, PNL se va simti in Opozitie ca pestele in apa, nu vom tine perioada de doliu si nici parastase pentru ca PSD ne-a dat afara de la guvernare.

PNL doreste ca dl. Iohannis sa fie ministru de Interne si vicepremier. PNL detine pozitia de vicepremier pe domeniul economic, domeniul apararii si ordinii publice fiind alocat d-lui Oprea. Nu e putin fortata combinatia dintre Interne si ministerele economice? De ce nu e dl. Iohannis ministru de Finante sau de ce nu ar fi dl. Nicolaescu si vicepremier asemeni d-lui Chitoiu?

Intotdeauna, in structura guvernelor post-revolutionare, functiile de vicepremier nu au fost unele de expertiza, ci de inalta reprezentare politica. Mai mult, atributiile vicepremierilor sunt trasate de prim-ministru, iar acestia au functii de coordonare. Expertiza tehnica vine de la ministri si aparatul de experti din ministere.

Pentru o mai buna intelegere: dl Iohannis nu are pregatirea necesara pentru a prelua Ministerul de Finante, dar coordonarea interministeriala si garantarea politicilor liberale in Cabinetul Ponta poate fi asigurata fara probleme de domnia sa. Si asta fara sa ii poata stirbi din abilitatea pe care va trebui sa o dovedeasca la sefia Ministerului de Interne.

Ma intrebati de ce dl Nicolaescu nu poate fi desemnat in functia de vicepremier ce revine PNL. E foarte simplu: PNL doreste ca filonul liberal sa fie reprezentat cu mai multa forta in exercitiul guvernamental, cu toata responsabilitatea pe care acest gest o implica. In consecinta, si-a desemnat in functia de vicepremier prim-vicepresedintele partidului, al doilea om pe linie ierarhica in materie de reprezentare si decizie in partid.

Una dintre conditiile impuse de PNL pentru impacare este desfiintarea USD. Si, totusi, iata imediat dupa aparitia USD, dl. Antonescu a spus ca stia de infiintarea USD si a declarat ca nu este deranjat de acest lucru. Cum se explica aceasta schimbare radicala de pozitie?

Va reamintesc ca Partidul National Liberal, in forurile sale de conducere, a formulat acea rezolutie prin care cere partenerului sau, PSD, sa iasa din alianta electorala pe care a constituit-o alaturi de PC si UNPR.

Presedintele Crin Antonescu nu s-a aratat deranjat de aceasta constructie, dar iata ca marea majoritate a liderilor partidului a considerat ca trebuie sanctionata o astfel de incalcare grosolana a protocolului USL, o asemenea inselatorie a electoratului sau surogat al USL, depinde cum vreti sa-l catalogati.

Personal, cred ca PSD s-a pripit ca fata mare la maritat, cum se spune la noi in popor, in aceasta privinta si nu a inteles un lucru elementar: PNL nu o sa taca in fata nedreptatii sau a abuzului, dar nici atunci cand un protocol, care inseamna principii clare, este calcat cu bocancii de armata.

Dl. Antonescu se arata convins ca PSD nu il va sustine la prezidentiale. Cand a devenit clar pentru PNL acest lucru? Va mai poate convinge PSD de contrariu?

Sigur, foarte clar si transant, PSD nu a afirmat vreodata ca nu isi va mai tine angajamentul luat si nu va mai sustine candidatul PNL pentru prezidentiale, ca n-ar fi dat bine. Cred insa ca ar fi fost mult mai bine pentru sanatatea politica din Romania.

Dar tot ce s-a intamplat pana acum, gradual, de la primele declaratii ale unor lideri ai PSD care erau amenintari mai mult sau mai putin stravezii in directia sustinerii altui candidat, nu cel conform protocolului USL, pana la momentul investirii Cabinetului Ponta II, cand ministerele liberale au fost "periate" si structuri extrem de importante au fost trecute in portofoliile conduse de PSD, iar in final santajul cu functia de la Senat, de care presedintele PNL nu se cramponeaza, demonstreaza contrariul si o lipsa de transparenta in dialog ingrijoratoare.

Dezideratul PNL de a avea o justitie independenta, in sensul ca tot ceea ce era de scos de sub influenta politica a lui Traian Basescu, sa nu fie pus sub influenta altora, a fost spulberat prin controversatul "Pact de coabitare", cand sefia Parchetelor a facut obiectul unui targ politic, la care eu personal, PNL si societatea civila am protestat serios si public.

Atitudinea PSD in privinta legii referitoare la amnistie si gratiere, felul in care a incercat fortarea adoptarii proiectului minier de la Rosia Montana, tergiversarile in adoptarea masurilor liberale precum scaderea CAS si neimpozitarea profitului reinvestit, luarea unor decizii importante fara o minimala consultare cu PNL, toate acestea sunt gesturi politice care au dus mai intai la pierderea increderii in USL si, mai apoi, la adevarate blocaje, pentru ca acum sa tinem USL intr-un fir de ata.

Din acest punct de vedere, sustinerea PSD (care nu are o miza proprie) intr-un efort electoral decisiv, asa cum va fi in aceasta toamna cursa pentru prezidentiale, este, evident de pe luna, nula.

Daca veti intra in opozitie, vedeti posibila o colaborare cu PDL dupa istoria foarte severa dintre cele doua partide in ultimii ani? Dar cu Partidul Miscarea Populara?

PNL poate discuta si actiona impreuna cu PDL si cu orice alt partid pe cateva principii majore: apararea statului de drept, promovarea unor masuri de dreapta, impiedicarea unor abuzuri clare.

Nu vom accepta insa nicio targuiala pentru o constructie in care sa puna PDL sau alta formatiune vreo conditie. Putem colabora in Parlament pe chestiuni de principiu. Iar cei care au inventat conceptul de reevaluare ar trebui sa stie ca liberalii nu se dau in vant dupa astfel de gesturi politice.

Iar unul din adevarurile spuse apasat zilele acestea de Antonescu este faptul ca PDL nu e nici pe departe in situatia sa imagineze si sa conditioneze parametrii de colaborare cu PNL in opozitie, pentru ca PDL nu a fost votat de electorat nici macar cat sa aiba suficiente voturi sa sanctioneze un guvern prin motiune de cenzura.

CCR a gasit peste 80 de nereguli in textul proiectului de revizuire a Constitutiei, inclusiv 26 de neconstitutionalitati. Cum apreciati aceasta evaluare?

Pentru a putea raspunde la intrebarea dvs. trebuie sa amintesc cititorilor ca revizuirea Constitutiei nu a fost un moft al PNL, al USL, ci a fost un obiectiv extrem de serios, asumat politic ca urmare a solicitarilor electoratului din Romania, satul de conflictele institutionale, nemultumit de comportamente gen "statul sunt eu", marcat de inutilitatea votului covarsitor la referendumul de suspendare a presedintelui...

Cat despre numaratul unor articole cu o redactare deficitara sau despre care Curtea Constitutionala ar avea opinia ca sunt neconstitutionale, mi se pare o perspectiva simplista sa abordam asa un proces serios. Insa, ca fapt divers, va fac o dezvaluire, anume ca proiectul de revizuire trimis de presedintele Basescu, elaborat de o comisie formata din specialisti in Drept constitutional, pe care eu ii apreciez, a fost criticat pentru un numar mai mare de articole care ar fi fost neconstitutionale.

Ca atare, daca incerc un exercitiu de obiectivitate, aceasta comisie din care fac parte a fost una care a incercat si a reusit, in mare masura, sa aiba un dialog permanent cu Forumul Constitutional, cel care s-a ocupat de zecile de dezbateri la nivel national cu societatea civila si cu specialistii, si care a venit in fata Comisiei cu sute de amendamente, a comunicat cu asociatiile profesionale din sistemul judiciar ale caror amendamente au fost preluate, cu factorii de decizie din justitie.

Munca de etapa s-a concretizat in proiectul legislativ analizat de Curtea Constitutionala, care va fi analizat in viitorul apropiat de Comisia de la Venetia si intr-un final de Legislativ in plenul sau, pentru ca, prin votul la referendum, electoratul sa ne spuna daca am facut o treaba buna sau nu.

Sunt obiectii ale CCR pe care le socotiti in continuare nejustificate?

Da, categoric! Sunt tot felul de obiectii pe care nu le inteleg. Va dau doar cateva exemple. CCR este nemultumita de dispozitia referitoare la incetarea calitatii de deputat sau de senator la data demisiei din partidul politic sau formatiunea politica din partea careia a fost ales sau la data inscrierii acestuia intr-un alt partid.

Sa imi fie cu iertare, dar cand toti suntem satui de migratia politica, de acest traseim care modifica vointa electoratului si o perverteste in ceva care de multe ori e bataie de joc la adresa celui care, cu incredere, te-a votat, vine Curte Constitutionala si spune ca traseismul e curat constitutional. Aici clar viziunile noastre se despart. Nu stiu cum va decide comisia de revizuire cand se vor discuta observatiile, dar eu categoric nu pot sustine asa ceva.

Un alt articol contestat de CCR este cel referitor la desemnarea premierului. O astfel de prevedere se incadreaza perfect in limitele revizuirii Constitutiei.

Profesorul de drept constitutional Gh. Iancu, expert desemnat in grupul care ar fi trebuit consultat de comisie, reclama faptul ca nu a fost invitat niciodata la discutii. Si profesorul Danisor, rectorul Universitatii Craiova, critica graba si lipsa de transparenta cu care a fost intocmit proiectul. Considerati intemeiate criticile?

Oricine are dreptul la opinie, nu vreau sa comentez pozitia celor doi domni, insa regret ca sunt persoane care ar fi dorit sa ia parte la proces si s-au simtit excluse. Doresc, in schimb, sa subliniez ca presa a fost prezenta in permanenta la lucrarile comisiei, deci nu se poate vorbi din punctul meu de vedere de lipsa de transparenta. Iar eu daca nu as fi fost membru al acestei comisii si as fi avut ceva observatii sau amendamente de facut, cu siguranta le-as fi comunicat, asa cum au facut sute de romani, pe site-ul oficial al forumului, al comisiei, la secretariatul comisiei etc.

Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
Decizia Curții Constituționale (CCR) care îi ia posibilitatea Dianei Șoșoacă de a candida la alegerile prezidențiale ar urma să producă mai multe efecte, potrivit specialiștilor...
De ce nu poate candida Șoșoacă la prezidențiale: "A proferat amenințări la siguranța națională, implicată în propaganda rusă”. MOTIVARE
De ce nu poate candida Șoșoacă la prezidențiale: "A proferat amenințări la siguranța națională, implicată în propaganda rusă”. MOTIVARE
Curtea Constituțională a României (CCR) a motivat, luni, 7 octombrie 2024, decizia prin care menține respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la funcția de președinte al României. Astfel,...
#rupere USL, #Alina Gorghiu deputat PNL, #Iohannis Interne vicepremier , #Victor Ponta
  1. Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
  2. De ce nu poate candida Șoșoacă la prezidențiale: "A proferat amenințări la siguranța națională, implicată în propaganda rusă”. MOTIVARE
  3. „Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici", anunță Nicolae Ciucă. Ce se întâmplă cu Guvernul și de ce spun liberalii că PSD a comis abuzuri VIDEO
  4. Alin Nica (CJ Timiș) a anunțat cu cine ține la prezidențiale: ”Este candidatul cu cele mai mari șanse în această cursă electorală”
  5. Victor Ponta, ironic la adresa Elenei Lasconi: „Exact ca lacrimile lui Băsescu după Stolojan”. De ce nu-i crede politicianul pe candidații care o compătimesc pe Diana Șoșoacă
  6. Ce impact poate avea respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă asupra partidului său. Șefa SOS ar putea ceda mandatul de la Bruxelles. Politolog: „Este posibil să fi fost influențe de la servicii secrete”
  7. „Va fi măcel”. Marcel Ciolacu anunță o campanie electorală plină de atacuri politice
  8. Fost judecător CCR, despre respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale: „O decizie cu consecințe ireparabile”
  9. Geoană, oferta politică vs. secretele banilor de campanie
  10. Ciolacu și Lasconi, undă verde alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională a respins contestațiile impotriva candidaturilor lor