Antonescu, replica la Basescu: Decizia privind Rosia Montana trebuia asumata de Guvern, nu votata in Parlament

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 20:29
2944 citiri
Antonescu, replica la Basescu: Decizia privind Rosia Montana trebuia asumata de Guvern, nu votata in Parlament
Foto: Arhiva

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat, luni, ca dezbaterea in Parlament legata de Rosia Montana este obligatorie prin lege, dupa ce presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Victor Ponta sa retraga proiectul.

Antonescu a punctat, intr-o interventie telefonica la Digi24, ca este de acord cu presedintele intr-un aspect, respectiv ca decizia referitoare la Rosia Montana trebuia asumata la nivelul Guvernului, nu votata in Parlament.

Basescu: Ponta sa scape de lasitate si sa renunte la smecherie. Sa retraga proiectul Rosia Montana

"Sunt de acord intr-un aspect cu domnul Basescu, intr-adevar, aceasta decizie politica trebuia asumata la nivelul Guvernului si nu printr-un proiect de lege, cu exceptia modificarii Legii minelor.

Am vorbit si cu premierul si i-am propus retragerea proiectului si asumarea sau nu a acestuia, domnia sa nu a fost de acord si a ramas cu proiectul in Parlament. Eu am inteles ferma hotarare a premierului de a lasa lucrurile la nivel de lege", a precizat Antonescu.

Liderul liberalilor a mai spus ca isi mentine convingerea ca o astfel de decizie trebuie luata de catre Guvern, motivand ca "parlamentarii nu pot decat sa il asculte si sa il creada sau nu pe ministrul Mediului", in ceea ce priveste aspectele care tin de mediu.

"Parlamentarii, chiar daca se muta la Rosia Montana, nu au abilitati tehnice ca sa dea raspunsurile potrivite. Daca eu trebuie sa-l cred pe ministru si sa votez in Parlament, ce rost mai are?", a punctat Antonescu.

Intrebat ce utilitate mai are o dezbatere parlamentara, in conditiile in care PNL a anuntat ca va vota impotriva proiectului Rosia Montana, Antonescu a subliniat ca "dezbaterea in Parlament este obligatorie prin lege, prin Constitutie, nu poate niciun grup parlamentar sa spuna: Nu vrem noi, nu se mai discuta!".

"Daca, initial, am dat argumente generale, atunci cand vom discuta in Parlament vom aduce toate argumentele impotriva acestui proiect", a spus Antonescu, sustinand ca acest lucru nu inseamna ca nu s-ar putea forma o majoritate care sa voteze pentru.

El a mai adaugat ca nu se pune problema inlaturarii PNL de la guvernare, pentru ca partidul "nu e un dop de sticla pe care il pui sau il scoti".

"PNL nu-i un fel de dop la o sticla pe care il pui sau in scoti, nu are nimeni cum sa scoata PNL de la guvernare, nu se pune problema si daca s-ar pune, credeti ca am vota o lege nefasta numai ca sa ramanem la guvernare? Nu-i vorba de Putere si Opozitie, aici e vorba de grupuri parlamentare, iar PNL va sustine un punct de vedere probabil opus celor de la PSD. E perfect normal si democratic", a mai spus Antonescu, la Digi 24.

Presedintele Traian Basescu a cerut din nou luni premierului Victor Ponta retragerea de urgenta a proiectului ce prevede exploatarea aurului cu cianuri la Rosia Montana, aratand pentru a treia oara ca exista multe elemente de neconstitutionalitate.

Mai mult, seful statului i-a cerut premierului sa isi asume proiectul si sa nu incerce "un joc de tip CFR Marfa", pasand responsabilitatea catre presedinte sa promulge legea.

Basescu l-a acuzat si pe ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, ca este principalul vinovat pentru situatia creata, ba chiar ca proiectul pe care l-a intaintat premierului a fost intocmit, de fapt, de cei de la Rosia Montana Gold Corporation.

Eveniment Quarterly Report

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere...
#Crin Antonescu Rosia Montana, #Crin Antonescu dezbatere Rosia Montana, #Crin Antonescu Rosia Montana Basescu , #Victor Ponta