Antonescu, win-win sau lose-lose? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 13:10
2977 citiri
Antonescu, win-win sau lose-lose? (Opinii)

Aparent, Crin Antonescu a iesit intarit din reuniunea Biroului permanent national al PNL de marti seara. A fost reconfirmat mandatul domniei sale, adica o noua conditie impusa PSD - ruperea USD. O conditie maximala pe care este greu de crezut ca Victor Ponta o va indeplini.

A fost o victorie, in contextul in care PSD reusise sa mute scandalul din USL in curtea PNL, partid a carui rupere parea iminenta. Sentimentul de instabilitate in randul liberalilor si de pierdere a controlului de catre Crin Antonescu a fost pansat, iar mingea a reaterizat in terenul lui Victor Ponta.

Dar exista si victorii a la Pirus.

Practic, dl. Antonescu forteaza mana lui Victor Ponta sa excluda PNL de la guvernare si sa-si asume astfel costul ruperii USL. Cel mai probabil, Crin Antonescu mizeaza pe una din doua variante - fie o iesire spctaculoasa si victimizanta de la guvernare si implicit o relansare spectaculoasa a traseului prezidential, fie o ramanere la guvernare in conditiile supunerii lui Victor Ponta. Mizeaza asadar pe o situatie de tip win - win.

Dar, cum in fata sa se afla un partid care pana acum a jucat magistral sub aspectul imaginii aceasta criza si cum in Romania politica este in primul rand despre bani, este posibil daca nu chiar probabil ca dl. Antonescu sa se trezeasca intr-o situatie de tip lose-lose.

PSD nu pare in pragul unei crize de nervi. A insaprit insa tonul prin desemnarea ministrilor interimari la Economie si Finante. Interesant este ca Eugen Nicolaescu nu a demisionat de la Sanatate. E o situatie ambigua, cu un PNL si inauntru si afara.

Dar sa zicem ca pe Victor Ponta il lasa nervii si da PNL afara de la guvernare. Desi, repet, nu vad de ce ar face-o in loc sa intinda in schimb la maximum nervii liberalilor.

Ma intreb daca dl. Antonescu va mai reusi aceeasi sustinere in partid si dupa momentul rupturii. Una e sa te joci de-a iesirea de la guvernare, alta sa pleci cu arme si bagaje din macelarie si sa te trezesti in fata unui an dublu electoral fara acces la resurse. Pentru ca ma astept ca PSD va bloca orice ban catre administratiile liberale si va scoate pana la ultimul liberal din pozitiile cu acces la banul public.

Abia atunci se va vedea nivelul frustrarii. In plus, daca acum sunt multi care inca mai au de pierdut daca ridica glasul impotriva lui Crin Antonescu, atunci nu va mai fi nimic de riscat. Sa nu uitam de ce a fost maturat Calin Popescu Tariceanu de la conducerea PNL: a impus conditii maximale PDL si a ramas in afara guvernarii in 2008. Exita un motiv pentru ca istoria sa nu se repete?

Calin Popescu Tariceanu pare de altfel foarte dornic sa revina la sefia PNL. Si de domnia sa se leaga multe nostalgii, atat ale liberalilor care au trait momentul de glorie in timpul guvernarii Tariceanu, dar si ale multor romani care tanjesc dupa bunastarea de atunci, fara a realiza ca erorile facute de acel guvern au provocat in mare masura prabusirea ulterioara.

Si ce electorat vizeaza Crin Antonescu? Cel USL nu este deloc fericit de escaladarea conflictului, pe care il percepe mai mult ca pe o batalie pe functii si de orgolii, mai ales dupa ce Victor Ponta a renuntat strategic la premierul PC. In plus, echipa de propaganda a PSD a avut grija sa ii lipeasca pe frunte eticheta de aliat secret al lui Traian Basescu in favoarea caruia ar actiona distrugand USL. Adica a tradat cauza sfanta a antibasismului, ce mai tura-vura!

Electoratul non USL, basist sau nu, e greu de cucerit dupa antagonizarea sistematica din ultimii ani. Si, mai ales, foarte greu intr-un timp atat de scurt. Apropierea de presedinte il indeparteaza de electoratul traditional, dar nu il apropie suficient de sustinatorii presedintelui.

Asa ca dl. Antonescu traieste extrem de periculos, mai ales avand in fata un adversar de calibru mare cum este PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#PNL PSD USL, #rupere USL, #PNL USD , #Victor Ponta