Campania anti-PSD a lui Antonescu provoaca scindarea USL - presa maghiara

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 23:37
2097 citiri
Campania anti-PSD a lui Antonescu provoaca scindarea USL - presa maghiara
Foto: Ziare.com

Tensiunile din coalitia guvernamentala ii fac pe analistii politici de la Budapesta sa preconizeze o ruptura a USL inainte de alegerile din 2014.

"Este foarte probabil ca USL sa nu prinda alegerile parlamentare din 2016. Semnalele actuale nu exclud o posibila deteriorare decisiva a relatiei dintre liderii PSD si PNL inca dinaintea alegerilor europarlamentare si prezidentiale de anul viitor", scrie Magyar Nemzet.

"Din cauza liderului liberal Crin Antonescu, diferentele de opinie sunt tot mai aprinse in interioarul USL. Antonescu, aflat in campanie electorala pentru functia de presedinte, dar si pentru alegerile europarlamentare, unde PNL va candida pe liste separate de PSD, isi loveste partenerii din coalitie cu o intensitate surprinzatoare", scrie sursa citata.

"Elementul principal al campaniei sale electorale este opozitia fata de proiectul Rosia Montana. Cu aceasta mutare, el l-a luat prin surprindere pe premierul Victor Ponta, dar lucrurile urmeaza sa degenereze. In data de 10 septembrie, Antonescu l-a acuzat direct pe Ponta ca sustine proiectul minier de la Rosia Montana.

Scopul tacticii surprinzatoare a lui Crin Antonescu este imbunatatirea imaginii sale si a partidului inaintea celor doua campanii electorale de anul viitor. In acest scop, Antonescu se distanteaza de PSD, care oricum este majoritar in Guvern.

Ponta i-a ridicat practic mingea la fileu, fiindca pana acum parea sa aiba el ultimul cuvant in toate deciziile importante.

Antonescu a decis sa duca o campanie de 'sunt inauntru, dar sunt si afara'. Se preface ca partidul sau are putin de a face cu problemele Guvernului si cu deciziile nepopulare ale Cabinetului Ponta. Insusi Antonescu a recunoscut ca in realitate el este liderul opozitiei", remarca analistii politici vecini.

"Ramane intrebarea daca retorica anti-PSD este reala sau este doar o componenta a unei piese de teatru dinainte orchestrate. In orice caz, Ponta si PSD au fost luati prin surprindere de vehementa lui Antonescu.

Caracterul real al campaniei anti-PSD poate fi dat prin faptul ca alianta cu rivalul istoric PSD a fost din start o lovitura in prestigiul PNL. Prezenta la guvernare ar putea reprezenta o despagubire, insa ea nu este deplina daca PNL are doar un rol secundar in Guvern.

Cele doua formatiuni au fost unite de ura fata de Traian Basescu, dar acesta nu va mai reprezenta principalul lor adversar. Daca Antonescu continua cu scenariul pe care l-a inceput, iar PNL se distanteaza de PSD pe parcursul campaniei electorale, atunci se va isca un conflict care ar putea avea ca rezultat scindarea USL", considera jurnalistii de la Budapesta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Antonescu declaratii POnta, #Antonescu Rosia Montana, #scindare USL alegeri , #Victor Ponta