Zvonurile anuntau ca ruperea USL ar urma sa se produca in septembrie. Oamenii sunt seriosi, sunt in grafic.
Nu cred insa ca si conditiile concrete ale divortului mai sunt cele preconizate, cel putin cele gandite de Victor Ponta.
Marea dilema a rupturii nu a fost niciodata cine ramane la guvernare si cine pleaca. Asta se stia. Marea dilema era cine achita costul politic al divortului, cine va deconta vina esecului celei mai masive constructii politice postdecembriste.
Parea ca invingator va iesi Victor Ponta, dupa ce PSD si-a facut un obiectiv din inghesuirea PNL in cele mai neplacute colturi.
Ei bine, scandalurile privind cainii vagabonzi si Rosia Montana i-au dat lui Crin Antonescu un prilej nesperat sa inverseze rolurile si sa razbune fiecare ciupitura, fiecare ghiont si fiecare pumn incasat de la premier, fix cand ii era acestuia mai greu.
Printr-o dedublare devenita marca politicii romanesti in ultima vreme, copresedintele USL, trezit din somn, s-a autointitulat liderul opozitiei si a inceput sa traga in partenerul sau.
Cu ordonanta privind maidanezii si cu atacul impotriva lui Sorin Oprescu a tras doar primele focuri, de incalzire, de reglare a tirului. Cu Rosia Montana a trimis munitia de calibru mare.
Crin Antonescu s-a extras pe sine si partidul sau - parte a guvernului care a adoptat proiectul, dar ce mai conteaza? - din ecuatia contestata in strada, si i-a lasat cartoful fierbinte lui Victor Ponta. Mai mult chiar, i l-a si lipit de maini, somand PSD sa aiba o pozitie oficiala, conchizand ca ea nu poate fi decat favorabila proiectului si certandu-l pe premier ca nu a fost mai atent, fiind vorba despre despagubiri.
Dupa ce deputatul Ponta a anuntat ca va vota impotriva premierului Ponta, e greu sa mai vorbesti despre ridicol. Dar el nu-l ocoleste nici pe Crin Antonescu. Lasa ca sotia lui a facut lobby la Bruxelles pe vremuri pentru acest proiect!
Pana la protestele de strada, Crin Antonescu nu avea nicio obiectie la acest proiect. Unul dintre ministrii liberali, locotenet fidel al liderului PNL, ma refer la ministrul Culturii Daniel Barbu, l-a si avizat pozitiv.
A simtit de unde bate vantul, a orientat panzele si beneficiaza din plin. Pentru Victor Ponta e greu de digerat si periculos. Pentru ca daca nu riposteaza pe masura la atacurile sustinute ale partenerului se scufunda in imaginea de lider slab, de catel speriat de latratura dulaului.
Ce are de castigat Crin Antonescu riscand eliminarea de la guvernare? Pozitionarea.
PNL stie ca nu are cum sa mai ramana mult la guvernare.
Pana si Crin Antonescu o fi inteles ca nu va fi prezidentiabilul USL pentru ca PSD i-a dat deja suficiente semnale ca va avea propriul candidat. Asa ca s-a grabit sa ii desfiinteze deja pe cei doi potentiali adversari: Sorin Oprescu si Victor Ponta.
Mai mult decat atat, daca pleaca pe o tema care a starnit atat de multe pasiuni, prea multe pasiuni si prea putine argumente rationale as zice, se numeste ca devine victima in numele vointei poporului, se poate instala in pozitia pe care deja si-o vesteste, de lider al opozitiei si il lasa pe Victor Ponta cu toate deconturile in brate sa guverneze pana ii vine acru.
Cum era vorba aceea cu smecherul smecherit?