Cazul Campeanu - test de "basism" (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 23 Februarie 2014, ora 12:00
14400 citiri
Cazul Campeanu - test de "basism" (Opinii)

Ministrul Campeanu ar trebui sa demisioneze sau sa fie demisa de urgenta nu pentru ca sotul domniei sale ar fi sanatos. Nu stiu daca este bolnav sau nu si am toata compasiunea pentru ipoteza ca este adevarat.

Dar pana sa clarificam acest lucru, este clara o alta imensa ilegalitate comisa in cazul domnului Campeanu - faptul sa si-a depus dosarul la alta Casa de pensii decat cea de care apartinea, potrivit domiciliului.

Nu se duce fiecare pensionar la ce casa vrea. Cu atat mai mult atunci cand este vorba despre o pensie pentru handicap. Se duce la cea de care apartine si este evaluat de expertii acelei case. Daca ii dai voie sa se duca oriunde, poti ajunge foarte usor la situatia ca fiecare sa se duca acolo unde si-a aranjat o expertiza favorabila.

Este asadar inadmisibil ca dl. Campeanu, domiciliat in Bucuresti, si-a depus dosarul de pensie la Casa Ilfov. Ar fi fost o ilegalitate chiar daca institutia nu ar fi fost condusa in acel moment de sotia sa.

Iar explicatia d-nei Campenau - "Credeti ca daca trimiteam actele intr-un sector din Bucuresti, la colegii mei, stateam la coada? Credeti ca daca dadeam un telefon si trimiteam dosarul la o alta casa de pensii, stateam la coada? Nu stateam!", - denota o mentalitate absolut inacceptabila, chiar sfidatoare, pentru un ministru.

Adica restul pensionarilor se pot calca pe picioare la ghisee, iar sotul domniei sale nu, iar acesta i se pare o situatie normala.

Acestea sunt motivele pentru care domnia sa trebuie sa demisioneze urgent, repet, chiar indiferent de invaliditatea domnului Campeanu. Dar aceasta demisie a devenit o miza in jocul de putere din USL, ca exercitiu de basism, respectiv antibasism.

Initial, nici dl. Ponta, nici dl. Antonescu nu au dat vreun semn ca situatia ministrului Muncii ii deranjeaza. Au remacat-o abia dupa ce presedintele a cerut demisia ministrului Campeanu, e drept nu pe motivul ilegalitatii certe comise, ci in functie de handicapul sotului.

Victor Ponta a sarit prompt in apararea d-nei Campeanu. Aparand public si apasat un ministru liberal, premierul pare ca a lansat astfel un mesaj puternic catre PNL, - iata cine va apara, iata cine e tatucul vostru.

De partea cealalta, Crin Antonescu a incercat un spagat intre imperativul de partid si cel de imagine, caci, nu-i asa, se pare ca dl. Antonescu incearca o rebranduire in aparator al statului de drept si al integritatii.

A chemat-o pe d-na Campeanu, a mangaiat-o pe cap, a plans pe umarul domniei sale si i-a sugerat ca ar fi bine totusi sa se gandeaca la demisie: "Este o situatie complicata, este un om aflat in dificultate. Sigur, este o discutie intreaga, realitatea este ca in familia domniei sale exista o drama, sotul ei este foarte bolnav, nu stiu daca este sau nu in invaliditate, dar este sub apasarea extraordinara a campaniei de presa. (...) Nu i-am cerut demisia public, a fost o discutie privata, i-am sugerat si i-am spus parerea mea".

Adica ceva de tipul nici calare, nici pe jos.

Daca d-na Campeanu a gresit, atunci liderul PNL ar fi trebuit sa ii retraga sprijinul in mod public, bazat pe aceasta eroare. Dar daca o facea, nu numai ca punea inca o pata pe blazonul liberal, dar mai trimitea o unda de soc in PNL, sugerand ca pentru a-si salva imaginea de prezidentiabil e dispus sa sacrifice liberalii din pozitii importante.

Daca d-na Campeanu nu a gresit cu nimic, in opinia liderului PNL, si demisia este menita sa salveze doar un scandal public, te poti intreba cum se face ca pe Relu Fenechiu, de exemplu, Crin Antonescu l-a sustinut in functia de ministru pana in usa puscariei, in pofida reprosurilor nu numai interne, ci si externe? Cum se face ca pe Tudor Chiuariu il mentine si astazi, condamnat penal, in comisia de revizuire a Constiutiei?

Dar cel mai rau pentru Crin Antonescu este ca a intrat in acest spagat dupa interventia presedintelui, pentru ca in felul acesta a deschis o cale de atac perfecta pentru PSD: "Este decizia PNL, noi nu o putem comenta. Retragerea unui ministru fara niciun motiv aparent sau fara o explicatie creeaza o instabilitate in randul tuturor ministrilor.

Noi suntem solidari cu absolut orice ministru (...) Perceptia este ca simplul atac al lui Basescu la adresa unui ministru este suficient sa-si piarda scaunul", a declarat Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al social-democratilor.

Daca adaugam la asta intalnirile sa nu le zicem secrete, ci discrete, pe care Crin Antonescu a recunoscut ca le-a avut cu presedintele, stampila de pactizare cu "dusmanul" si de intinare a idealurilor antibasiste e tot mai bine conturata.

E drept ca dl. Antonescu a trait politic mai mereu din spagat, dar riscul e ca de aceasta data sa se rupa.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Campeanu pensie sot, #Campeanu Antonescu, #Campeanu Ponta Basescu , #Victor Ponta