Cine plateste factura divortului? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 15:18
6712 citiri
Cine plateste factura divortului? (Opinii)

"Daca USL va exista in 2014, il voi sprijini pe domnul Crin Antonescu" la alegerile prezidentiale", declara Ioan Rus intr-un interviu pentru Ziare.com. Peste doar cateva zile, Adrian Nastase afirma ca "exista o anumita presiune, inclusiv din partea... in interiorul PSD, pentru ca PSD sa aiba un candidat propriu. Evident ca acest lucru ar crea o foarte mare nervozitate in zona liberala".

Din zona liberala nervoasa, Ludovic Orban declara pentru Ziare.com: "Am serioase indoieli in privinta sprijinului pe care il va acorda PSD pentru candidatura lui Crin Antonescu. Deja cauta si inventeaza pretexte ca sa nu se tina de cuvant. Sa dea Dumnezeu sa nu am dreptate, dar cunosc bine PSD".

Nicio surpriza, de fapt. Surpriza ar fi daca PSD ar merge totusi pana la capat cu sustinerea promisa lui Crin Antonescu.

Dintr-un bun inceput, a fost greu de inteles ce ar putea motiva un partid precum PSD, cel mai puternic din Romania in acest moment si cu o obsesie legata de functia prezidentiala de la Ion Iliescu incoace, sa-si puna in miscare intreaga masinarie pentru sustinerea candidatului altui partid.

De ce a promis acest sprijin e usor de inteles. PSD avea nevoie de USL pentru a impune premierul. Social-democratii au fost primii care si-au suit sacii in caruta. In plus, tot ei au luat cea mai mare parte a cireselor de pe tortul localelor, atat la nivel de primarii, cat si de consilii judetene.

De-acum, insa, PSD nu mai are nevoie de PNL, tocmai cand ar urma, teoretic, sa-si indeplineasca partea lui de obligatie.

Dar exact acum apare "o anumita presiune", acum apare cuvantul "daca", si in general acum devine din ce in ce mai presanta intrebarea: de ce ar sustine cel mai mare partid din Romania candidatura unui prezidentiabil din alt partid?

Dar sa zicem ca, brusc, PSD ar descoperi in mod miraculos ceea ce nu prea exista in politica romaneasca. Adica onoarea. Si-au dat cuvantul, musai sa-l tina. Candidatul de sustinut este insa o mare problema. Crin Antonescu a reusit vara trecuta sa-si taie toate puntile externe si sa devina nefrecventabil in capitalele europene si la Washington.

Un politician care ii insulta repetat pe liderii europeni in frunte cu Angela Merkel si care se autodefineste in adversitate cu Departamentul de Stat de la Washington este un cal mort in politica externa.

PSD face eforturi mari pentru a se repozitiona in plan international, Victor Ponta isi pune cenusa in cap pentru referendum, toate ar fi dinamitate de sustinerea unui candidat cu iz prosovietic, discurs nationalist antioccidental si porniri antidemocratice.

Cu alte cuvinte, intr-o logica politica minima, Crin Antonescu avea sanse mici sa capete intr-adevar candidatura prezidentiala, dar a reusit singur sa si le anuleze si pe acelea in mare masura.

Neoficial, nu prea mai exista politicieni care sa se astepte ca dl. Antonescu sa devina cu adevarat prezidentiabilul USL. Asta in pofida declaratiilor ferme ale lui Victor Ponta, care periodic da asigurari ca intelegerea PSD-PNL ramane in picioare. Atitudinea premierului este, poate paradoxal, perfect logica.

Daca divortul a devenit aproape iminent, fiecare parte fuge de asumarea responsabilitatii pentru el. Pentru ca automat partea vinovata va deconta in campania electorala acuzatiile de tradare si nemultumirea electoratului care chiar a crezut in USL ca solutie salvatoare.

Cel mai rau lucru care i s-ar putea intampla lui Victor Ponta ar fi sa lase impresia ca ambitiile sale prezidentiale sunt cauza destramarii USL. Asa ca e de inteles de ce anunta din timp in timp sustinerea pentru Crin Antonescu.

In acelasi timp, insa, nu pierde nicio ocazie ca prin decizii guvernamentale sa impinga PNL intr-o pozitie tot mai proasta, tot mai umilitoare, doar-doar va pleca singur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Antonescu Ponta prezidentiale candidati , #Victor Ponta