Colapsul statului in fata spectatorului Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 19:54
3817 citiri
Colapsul statului in fata spectatorului Antonescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Acuzatiile pe care si le arunca astazi premierul si presedintele ilustreaza cel mai bine cat de slab, iluzoriu si partinic este statul la cel mai inalt nivel al sau.

O acuzatie precum cea a lui Traian Basescu despre Victor Ponta, ca ar fi un premier "profund corupt" care incearca sa se ascunda sub acuzatii, ar trebui sa fie urmata fara doar si poate de o actiune concreta in instanta. Care sa aiba drept consecinta cel putin inceperea urmarii penale impotriva unuia sau altuia. Sau ambilor, ca sa nu fie cu suparare.

Deocamdata, diferenta dintre cei doi pare a fi una esentiala - in timp ce Traian Basescu se indeletniceste mai mult cu vorbitul, Victor Ponta actiuneaza concret si lucreaza cu fapte. Spune presedintele ca premierul minte de dimineata pana seara, se infiinteaza a doua zi o comisie parlamentara care sa ancheteze afacerea cu terenuri de la Nana.

Vorbeste Traian Basescu despre modul in care premierul ii faciliteaza prietenului sau Sebastian Ghita foarte multe contracte cu statul, avem a doua zi de dimineata sesizari din partea Guvernului catre DNA si SRI in cazul lui Gheorghe Dobre, Sebastian Vladescu, Monica Macovei si Radu Berceanu.

Or, daca cuplul Basescu - Ponta isi va duce razboiul fara ca unul din cei doi sa il puna la pamant pe celalalt, lucru foarte putin probabil, e foarte probabil ca inflamarea conflictului il favorizeaza pe Victor Ponta si inca de doua ori.

O data pentru ca il expune in rolul de luptator adevarat al "dusmanului popurului", a doua oara pentru ca in acest razboi Ponta isi contureaza profilul de politician incercat, de cunoscator in treburile statului. Nu e putin lucru, cu atat mai mult cu cat o victorie de imagine ori macar simbolica ar putea sa-l propulseze pe Victor Ponta direct la Cotroceni.

Oricat de fantezist ar putea parea un astfel de scenariu - ca taraboiul dintre palate sa fie doar o mascarada pentru "fabricarea" candidatului Ponta - el este credibil pentru ca altfel ar trebui ca unul dintre cei doi inclestati de la Cotroceni si Victoriei sa se infunde reciproc, intr-un final, sau sa il traga dupa el si pe celalalt. Ipoteza care pare mai fantastica decat orice alt SF romanesc, destul de improbabila dar nu imposibila.

Pe de alta parte, cota la care au ajuns deja acuzatiile dintre reprezentantii celor doi centri de putere a depasit nivelul de alerta. De aici incolo, daca justitia nu raspunde, inseamna ca statul isi proclama sfarsitul.

Nu e vorba despre statul de drept, subiectul de campanie al presedintelui, si nici macar de institutiile asupra carora s-a extins pactul de coabitare si de unde in viitor vor rabufni acelasi tip de conflicte. E in joc aici tipul de societate pe care un astfel de stat o construieste pentru viitor.

Inutil sa intrebam de ce este asta ultima lor grija, raspunsul sta in miza exclusiv personala a celor implicati in jocuri. Daca privim exemplul oferit de Nelson Mandela, e suficient ca sa intelegem ca liderii Romaniei de astazi nu au nici vreun vis, niciun ideal, nimic pe care sa-l putem suspecta ca le transcende interesele de clan si familie.

In aceasta atmosfera e interesant ce va face pe termen lung Crin Antonescu, liderul liberal fiind lasat sa priveasca de pe margine la intrecerea "gigantilor". Doi giganti cu picioare de lut, care rezista tocmai pentru ca sunt strans imbratisati in numeroase complicitati.

Putine lucruri sunt sigure in apelea astea tulbere, insa daca relatia dintre Basescu si Ponta va continua in acelasi ritm, prezidentialul Crin Antonescu ramane fara obiectul muncii. Pe drumul asta, Victor Ponta are toate sansele sa-l invinga nu doar pe Traian Basescu dar si Crin Antonescu.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ponta Basescu razboi, #Ponta Basescu conflict , #Victor Ponta