Bogdan Dima: Simbolul opozitiei fata de PSD a castigat presedintia si in 2004, si in 2009 Interviu

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 08:28
4937 citiri
Bogdan Dima: Simbolul opozitiei fata de PSD a castigat presedintia si in 2004, si in 2009 Interviu
Foto: Arhiva

Perioada de iubire neconditionata intre PSD si PNL s-a terminat si cele doua partide au intrat in perioada certurilor familiale, ceea ce era de asteptat.

Problemele sunt reale, iar cei doi parteneri trebuie sa clarifice daca ceea ce ii uneste este mai puternic decat ceea ce ii desparte, spune consultantul politic Bogdan Dima.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bogdan Dima afirma ca este putin probabil ca ambele partide sa castige electoral daca USL se va rupe, in schimb, "cel mai probabil, Crin Antonescu va deveni simbolul Opozitiei la adresa PSD, o pozitie din care, se pare, s-a castigat presedintia atat in 2004, cat si in 2009".

Orice guvernare erodeaza politic. Care dintre partidele aflate acum la guvernare inregistreaza cele mai mari pierderi electorale, PSD sau PNL?

Cel putin deocamdata, niciunul nu inregistreaza mari pierderi. Putem, eventual, sa vorbim de tendinte de usoara crestere/descrestere sau de stagnari. Rezultatele sondajelor sunt relevante pentru adevaratele strategii politice daca se au in vedere perioade mai mari de timp.

De exemplu, in 2010 - 2013 PSD a castigat la capitolul intentie de vot fata de 2007, chiar si fata de 2009. PNL a crescut la capitolul intentie de vot datorita campaniei electorale reusite a lui Crin Antonescu din noiembrie-decembrie 2009, chiar daca acesta s-a clasat pe locul III, dupa Traian Basescu si Mircea Geoana. Insa, a inceput sa piarda electorat dupa momentul cheie din iulie - august 2012.

Atunci cand potentialul prezidentiabil Antonescu a devenit realul presedinte interimar al Romaniei, s-a produs o modificare de perceptie la nivelul electoratului. Cresterea PNL si a lui Antonescu a fost blocata, fiind urmata de o tendinta de scadere usoara, dar constanta, care se resimte si acum.

In ceea ce priveste PSD, acesta si-a oprit cresterea inceputa in 2007 - 2009 atingand acum un maximum de electorat. PNL a scazut usor incepand cu iulie - august 2012, dar constant, fiind acum putin peste procentele din 2008.

Pe de o parte, ramane de vazut daca noile probleme controversate ale guvernarii (Rosia Montana, procurorii, gazele de sist etc) si rebranding-ul liderului liberal in opozant mai agresiv al guvernarii (din care inca face parte) vor reusi sa stopeze si sa inverseze tendintele. Personal, nu cred ca vor exista mari miscari procentuale pentru PSD si PNL in perioada urmatoare.

Se vorbeste tot mai des despre o rupere a USL. Credeti ca acest lucru se va intampla pana la alegerile prezidentiale? Daca da, cand si care ar fi motivul? Cine ar pierde si cine ar castiga dintre PSD si PNL? Exista posibilitatea sa castige ambele partide?

Chiar daca se confrunta cu scandaluri interne in fiecare luna, o alianta poate rezista la guvernare un mandat intreg de patru ani (vezi CDR). Insa, o alianta se poate rupe la mijlocul unui mandat guvernamental din cauza imposibilitatii de reconciliere intre liderii formali si informali (vezi Alianta D.A. PNL - PD). Pare-se ca la noi rezista mai mult acele aliante construite in jurul unui partid mare si mai putin cele care functioneaza dupa principiul parteneriatului egal sau aproape egal intre membri.

Totusi, este greu de spus daca si cand se va rupe USL. Nici liderii principali nu stiu cand. Insa, sunt sigur ca exista analize pentru scenariul in care USL se va rupe.

Din punctul meu de vedere, dupa aproape un an si jumatate de guvernare impreuna, PSD si PNL au depasit perioada de iubire neconditionata si au intrat in perioada certurilor familiale. Era de asteptat.

Nu cred ca este doar o strategie politica la mijloc, de genul s-a inteles Crin Antonescu cu Victor Ponta ca primul sa mai iasa pe la televizor si sa critice PSD si pe premier pentru a mai respira cateva procente in sondaje. Problemele dintre PSD si PNL sunt reale, exista cu adevarat si partenerii de coalitie trebuie sa clarifice daca ceea ce ii uneste este mai puternic decat ceea ce ii desparte.

Simplificand, ruperea USL inseamna intrarea PNL in opozitie, caci PSD, avand premierul, va ramane la guvernare. E putin probabil ca ambele partide sa castige dintr-o asemenea mutare. Cel mai probabil, Crin Antonescu va deveni simbolul opozitiei la adresa PSD, o pozitie din care, se pare, s-a castigat presedintia atat in 2004, cat si in 2009.

Ce parere aveti despre urmatorul scenariu: Sub un pretext oarecare (care sa il avantajeze) PNL iese de la guvernare, dar continua sa sustina in parlament un al treilea guvern Ponta. Astfel, PSD devine liderul Puterii, iar PNL al Opozitiei, USL acoperind intreaga scena politica.

Ar lasa senzatia unei opozitii mincinoase, de "smecherie politica", care va fi taxata de opozitia reala si de electorat.

In acest moment, Crin Antonescu este singurul dintre "cei trei mari" (Ponta, Basescu, Antonescu) care nu are un obiect clar al discursului public si o pozitionare strategica in spatiul politic autohton. Totusi, asistam zilele astea la incercarea liderului liberal de a da nastere un nou chip politic si electoral. Acest nou chip trebuie sa fie credibil pentru a avea succes.

Ce strategii politice ar trebui sa adopte partidele pentru a-si maximiza sansele la alegerile europarlamentare de anul viitor? (PSD, PNL, PDL, PC, Alianta DA, Miscarea Populara, etc?)

Strategiile politice se construiesc greu si se implementeaza si mai greu. De aceea sunt putini castigatori in jocul asta.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt, evident, cel mai important test inainte de marea confruntare a anului viitor: alegerile prezidentiale. Este un prilej bun ca partidele si liderii politici sa isi testeze strategiile pentru alegerile prezidentiale.

In studiile de specialitate, alegerile pentru Parlamentul European sunt considerate de rang secund (second-order elections). De regula, in aceste alegeri, partidele mari pierd procente, in timp ce partidele mici obtin rezultate surprinzator de bune. De aceea, sa nu ne miram daca unele dintre partidele considerate fara sanse vor obtine un rezultat bun (aici ma refer la Miscarea Populara, noua Alianta D.A.).

Cu privire la democrat-liberali, daca Traian Basescu va da un semnal puternic electoratului sau sa nu voteze PDL, atunci PDL va avea probleme. Totusi, cred ca Traian Basescu va miza pe mai multi cai si nu va fi ferm impotriva PDL.

PSD are de unde sa piarda niste procente pentru lipsa de interes. Dar cea mai mare problema este alta: cine va fi locomotiva partidului in alegeri? Premierul? Daca da, va trebui sa isi analizeze bine continutul mesajelor impotriva lui/cu privire la Crin Antonescu si PNL.

Pentru PNL si Crin Antonescu, europarlamentarele sunt cruciale. Pe de o parte, Antonescu poate sa lanseze teme europene pentru a mai atenua din imaginea lui de antieuropean, care, sustinuta de o parte din media, a prins la o anumita categorie de alegatori. Pe de alta parte, are nevoie de un rezultat bun la aceste alegeri pentru a-si creste sansele electorale in campania pentru presedintele Romaniei.

Este credibila ipoteza ca PSD va sustine la prezidentiale candidatul unui alt partid? Daca nu, cine credeti ca ar fi candidatul PSD cu cele mai mari sanse de castig? Ce va face PNL in acest caz?

Evident, mi-e greu sa cred ca "primul partid al tarii" ar sprijini un candidat al altei formatiuni politice in conditiile in care USL nu mai exista. Eventual, PSD ar putea sustine un candidat independent. Cat priveste PNL, intr-un asemenea caz, va merge mai departe si isi va juca sansa de a obtine in premiera functia in premiera functia de presedinte al Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Bogdan Dima rupere USL, #PSD PNL rupere USL, #Antonescu candidat presedintie , #Victor Ponta