Crin Antonescu: Am o optiune deschisa fata de gazele de sist. Guvernul sa isi asume Rosia Montana

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 22:50
2845 citiri
Crin Antonescu: Am o optiune deschisa fata de gazele de sist. Guvernul sa isi asume Rosia Montana
foto: www.lideruldeopinie.ro

Crin Antonescu a facut declaratii clare in favoarea inceperii exploatari gazelor de sist in Romania insa a insistat ca populatiei trebuie sa ii fie explicat foarte clar proiectul de catre premierul Ponta si ca standardele de mediu trebuie respectate de companiile straine.

"Sunt de acord ca Romania trebuie sa aiba obiectivul independentei energetice si ca exploatarea gazelor de sist poate fi o sansa. Sunt insa la fel de convins ca independenta energetica trebuie sa fie un concept cat se poate de concret si bine comunicat. Daca ramane o lozinca, am mai vazut din astea", a spus liderul PNL la Digi 24.

Crin Antonescu a insistat pe efortul pe care trebuie sa il faca guvernul pentru a explica de ce e necesar sa fie inceputa exploatarea gazelor de sist.

"Eu nu vreau sa fie din nou spusele mele percepute ca o critica. Vorbesc numai despre ceea ce cred ca trebuie facut. Spre deosebire de Rosia Montana, suntem in fata sansei de a lua un lucru de la bun inceput.

Acum cand interesul societatii este major. E o sansa, nu un handicap. Trebuie sa comunicam foarte bine, nimic pe sub mana, nimic in secret, nimic facut cu teama ca s-ar putea sa existe voci impotriva. Totdeauna exista voci impotriva. Voci impotriva exista si in SUA fata de gazele de sist. Exista si in Europa", a declarat Crin Antonescu.

"Am o optiune deschisa fata de gazele de sist"

"La Pungesti cred ca deja din momentul in care lucrurile urmau sa porneasca, trebuia comunicat. Eu vorbesc despre Guvern. Probabil ca si compania. Am o optiune deschisa fata de gazele de sist. Daca Romania vrea sa fie puternica, atat cat poate, ea trebuie sa identifice si sa valorifice resursele, de la cele umane panaa la cele naturale.

Cum, cand, ce fel, astea sunt chestiuni asupra carora trebuie sa discutam cu seriozitate. E cu 'da', cu conditiile standard care sunt cele ale zonei civilizate ale globului: conditii economic convenabile pentru stat, de mediu si in conditiile in care acest lucru e acceptat de o parte semnificativa din opinia publica.

Acest da al meu sau al lui Ponta e doar primul pas. Lucrurile astea nu se fac cu forta", a continuat copresedintele USL.

"Dar eu vorbesc despre raspunderea noastra. Trebuia spus foarte clar, trebuia dezbatut. Lucrurile pe care le-a spus foarte clar Victor Ponta in SUA era absolut firesc sa le spuna si in Romania", a aratat Antonescu.

Crin Antonescu a arata ca ii intelege pe cei care protesteaza, indiferent daca acestia sunt sau nu manipulati de diferiti jucatori internationali de pe piata energiei.

"Noi ne miram, cum sa fie revolta la Pungesti, unde nu a fost nici o revolta niciodata? Asta nu inseamna ca la un moment dat, daca niste oameni o fac, noi trebuie sa ii ironizam sau sa vedem in ei exclusiv grupuri de oameni manipulati de agenti ai unor puteri straine sau companii.

Lucrurile acestea, de pilda stimularea acestor miscari de protest de catre mari competitori pe piata energetica, s-a vorbit de Gazprom, asta e treaba serviciilor de informatii, asta e si treaba decidentilor politici, dar mai intai trebuie avut in vedere ca la orice manifestatie, chiar instigata, participa si oameni care nu stiu ca sunt manipulati, ci cred in lucrurile acelea. Ei trebuie luati in calcul", a conchis Antonescu.

Gazele de sist si caderea Guvernului MRU

Intrebat cum explica acum participarea si pozitia PNL la demiterea guvernului Ungureanu, care a avut drept cauza o motiune privind exploatarea resurselor naturale, liderul liberal a argumentat ca guvernarea PDL nu a avut transparenta in decizii. De altfel, a calificat caderea guvernului Ungureanu drept "de neuitat".

"Se va observa ca PNL nu a fost niciodata foarte contra acestei linii de posibila exploatare. S-a vehiculat textul din motiune ce era dedicata afacerii Chevron. Acolo nu se vorbeste de refuzul de a discuta vreodata de exploatarea gazelor de sist, ci erau vehiculate cateva criterii pe care orice Guvern ar trebui sa le satisfaca, de comunicare, de decizii transparente", a spus Crin Antonescu.

El a recunoscut ca USL-ul are o problema acum, cand liderii locali si centrali care au militat in campania elctorala impotriva investitiilor straine, acum isi suprind electoratul cu pareri contrarii.

"Faptul ca nu s-a comunicat de mult mai ales in zona comunitatii locale, cel putin in zona din Vaslui, asta e problema. Nu e vorba de o schimbare. Sigur ca este neplacut sa vedem oameni care nu sunt nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu, dar sunt oameni care sunt presedinti de CJ, primari, care au vorbit trasnai in campania electorala si sigur ca-i jenant cand ii vezi pe aceiasi oameni sustinand contrariul.

Acesti oameni trebuie sa vina sa spuna ca m-am documentat si asta e pozitia mea acum. Ceva trebuie asumat, pentru ca altfel neincrederea in decidentii politici risca sa creasca si cred ca aici e cea mai mare problema", a sustinut Crin Antonescu.

Daca avem manifestatii cred ca au un singur numitor comun si este suspiciunea fata de guvernanti, ceea ce risca sa devina antisistem", a declarat liderul PNL.

El a punctat faptul ca trebuie negociat cu fermitate cu Chevron, pentru ca standardele de mediu sa fie respectate si statul sa iasa in castig.

"Fara sa suspectam nici pe Chevron, nici pe altii, stim bine ca peste tot in lume asta se intampla. Nu degeaba companii mai putin prestigioase vin sa dea un tun, sa nu respecte nimic si dupa aceea sa nu mai fie de gasit sau sa nu mai fie cautati. Asta este teama celor din strada", a declarat liderul liberal.

Antonescu insa si-a afirmat clar dorinta ca Romania sa inceapa exploatarea resurselor pe care le are. "Nu e nici o dilema, alegerea e simpla, avem un consens. Nu din cauza spaimelor istorice fata de Rusia, nu e nevoie sa luam istoria, politica, e suficient sa luam date economice brute.

Cata vreme depindem de importurile energetice din Rusia nu ne numaram printre tarile europene care au avut pret de favoare, dimpotriva, am fost amendati legal. Gazele ruse sunt foarte scumpe pentru noi. Sunt tari cu o relatie foarte convenabila, Germania mai ales, cu Rusia, dar Romania nu e in situatia asta.

Esecul Nabucco

Nabucco a esuat, ceea ce nu stiu de ce i-a surprins pe unii, asa incat din punct de vedere strict economic pentru Romania e oricand mai convenabil daca are o sursa mai ieftina de aprovizionare.

Ca acest lucru nu trebuie sa ne faca sa negociem mai putin dur orice contract, e foarte adevarat, pana la urma una din temele majore e cum ne folosim atuurile, iar faptul ca noi preferam sa avem o alta sursa, propria sursa, nu trebuie sa ne duca in pozitie de negociere fragila.

Noi acest gaz il negociem o singura data, aceste resurse au o valoare foarte mare, trebuie folosite, dar trebuie sa vedem cand si cum", a spus Crin Antonescu.

In legatura cu proiectul Rosia Montana, copresedintele USL sustine ca in actuala situatie, cand Comisia parlamentara speciala a hotarat refacerea completa a legii exploatarii resurselor minerale, proiectul nu se mai justifica si nu are de ce sa fie trecut prin Parlament. El a indemnat guvernul sa isi asume decizia si sa dea verde proiectului.

"Proiectul a fost foarte repede adus pe ordinea de zi si foarte repede trimis pe ordinea de zi din Parlament. Poate ca e mult spus neseriozitate, dar chestiunea e asa. Am spus asa: luati-va proiectul inapoi, pentru ca acum e clar ca vreti sa faceti proiectul Rosia Montana.

Ia-l, asuma-l, fa-l! Discutam atunci. Sa nu ne pronuntam, nici aceasta comisie. Daca nu a mai ramas nimic din el, atunci de ce nu s eda raport negativ? Daca guvernul vrea sa faca proiectul, poate sa dea o decizie maine. Atunci ministrii liberali or sa fie mai atenti, o sa discutam atunci", a incheiat Crin Antonescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Crin antonescu gaze sist proteste, #Antonescu exploatare gaze sist, #Crin Antonescu Pungesti proteste sist , #Victor Ponta