Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce maraie nervosul Antonescu la "europeanul" Ponta?

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 07:49
5585 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce maraie nervosul Antonescu la "europeanul" Ponta?

Cine credea ca va asista la o astfel de transformare in vara, in timpul crizei constitutionale si a referendumului?

Atunci, liderii USL pareau sa danseze pe aceeasi partitura, dar in adancurile USL existau deja unele fisuri.

Va mai amintiti furia lui Dan Voiculescu pe asa zisa tradare a ministrului de Interne Ioan Rus? Ultimul a fost obligat sa-si dea demisia pentru ca a refuzat sa incalce legea si sa scada numarul cetatenilor cu drept de vot. Victor Ponta a acceptat demisia prietenului sau si a mers mai departe. Dar cat de departe?

De atunci, au trecut sase luni. Victor Ponta e tot prim-ministru, Crin Antonescu, tot candidat la presedintie, iar USL are o majoritate relaxata in Parlament. Cu toate acestea, in interiorul aliantei e din ce in ce mai multa tensiune. E alimentata de viziunile diferite ale celor mai influenti oameni din alianta.

Tandemul Crin-Voiculescu continua sa pedaleze pe discursul demolator si anti-european. Vor sa controleze toate institutiile statului si sa impuna reguli cu scopul de a-l proteja pe Dan Voiculescu de o decizie nefavorabila in Justitie.

Victor Ponta, incet-incet, a schimbat tonul. Dupa pactul cu Traian Basescu, incearca o europenizare a PSD, pariind pe recastigarea increderii Occidentului. De fapt, merge pe sarma, astfel incat sa nu supere dulaii pucisti si sa fie acuzat si el de tradare. Crin Antonescu are acest obicei - de a-i acuza de tradare pe cei care nu gandesc la fel si nu functioneaza conform asteptarilor lui.

Super-imunitatea, la gunoi

Victor Ponta a inteles intr-un tarziu ca supravietuirea lui politica depinde de abilitatea cu care reuseste sa treaca cu bine si sa scape de asocierea cu criza din vara. Are nevoie sa fie perceput, daca nu ca un stalp al democratiei, macar ca un politician care respecta regulile. Din acest motiv a ucis super-imunitatea parlamentara.

A facut-o elegant, trimitand proiectul de modificare a statutului parlamentarilor atat la Parchetul General, cat si la presedintele Traian Basescu. Crin Antonescu habar n-avea vineri de faptul ca, pe la spatele sau, proiectul de modificare a plecat pentru adnotari si comentarii la "dusmanii de moarte".

Si in viitorul apropiat vom observa o departare ideologica si nu numai a actualului prim-ministru de Crin Antonescu. Seful liberalilor nu poate protesta prea vocal pentru ca Ponta are puterea de a sparge USL si de a guverna cu sprijinul UDMR.

Singura problema a liderului PSD e sa beneficieze in continuare de sustinerea propriului partid. In principiu, il va avea atata timp cat PSD se va afla la guvernare. Social-democratii sunt disciplinati si stiu ca exercitarea puterii implica si sacrificii, nu numai privilegii.

Noua Constitutie

Contextul european e dificil, iar dupa ce s-a intamplat in Grecia, Ungaria si Romania, se pare ca niciun lider de la Bruxelles, Paris sau Berlin nu mai e dispus sa faca vreun compromis cu cei care nu respecta regulile jocului. Cumva, amenintarea si tensiunea la care au fost supuse institutiile democratice in aceste tari au aratat Europei ca orice se poate negocia in afara democratiei, a respectarii statului de drept si a angajamentelor luate de fiecare stat.

Oricine doreste sa fie lider politic intr-o tara din Uniunea Europeana e obligat sa-si asume si rolul de sustinator al democratiei. Ponta tocmai a inceput procesul de reabilitare, Crin Antonescu a spus pas deocamdata. Are datorii mai mari fata de sponsori.

Si mai e ceva de adaugat. Cum crede cineva ca o sa treaca noua Constitutie fara a nu se tine cont de rezultatul referendumului cu 300 de parlamentari, adica fara acordul lui Traian Basescu, fara acceptul Curtii Constitusionale, a puterii judecatoresti, a minoritatii maghiare, sustinerea partenerilor din UE si cu o larga sustinere populara, cel putin noua milioane de alegatori?

In aceasta situatie, pentru modificarea Constitutiei, Victor Ponta mai degraba isi sacrifica relatia cu Crin Antonescu si beneficiaza de sprijinul tuturor, decat sa ramana asociat cu cineva care pune in pericol acest proiect politic.

In acest context, nu e greu de inteles de ce actualul sef al liberalilor da din ce in ce mai multe semne de nervozitate. Ce-ati zice de o candidatura a lui Ponta la presedintie? Si cine l-ar putea invinge?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Victor Ponta candidat presedintie, #Victor Ponta Crin Antonescu disputa, #Crin Antonescu Victor Ponta guvern , #Victor Ponta
Comentarii
Poza anty virus
anty virus
rank 5
Doar dulaii latra, potaile marae asa cum face antenescu-cacarau.