Crin Antonescu, jocul cu focul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 23:58
10056 citiri
Crin Antonescu, jocul cu focul (Opinii)

"Daca vreo secunda o sa ajung la concluzia ca succesul eventualei mele candidaturi depinde de aceea ca umblu sau nu de mana cu Victor Ponta, nu mai candidez", spune Crin Antonescu. Ma tem ca este o revelatie pe care Crin Antonescu ar fi trebuit sa o aiba deja.

E drept, nu de mana si binecuvantarea lui Victor Ponta depinde Crin Antonescu. Desi premierul sta in unele sondaje mai bine decat el. Dar Crin Antonescu depinde fara scapare de sustinerea PSD pentru o candidatura prezidentiala cu sansa.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna Crin Antonescu fara PSD va propun un scenariu: sa zicem ca PNL se desprinde de PSD, iese de la guvernare si intra, principial, in Opozitie. Primul soc va fi cel a pierderii functiilor detinute de liberali si clientela lor in administratie si deconcentrate.

Iar PSD se pricepe ca nimeni altul la epurari politice. Credeti ca primarii liberali vor mai primi bani? Ca regionalizarea in varianta Dragnea nu va merge ca unsa lasand toate sperantele si pretentiile liberalilor intre paranteze?

Cine credeti ca va deconta acest seism? Mai ales ca el ar lovi un partid care a prins gustul puterii, care a inceput sa se expandeze pe seama ei. Cati dintre cei veniti la borcanul de miere credeti ca vor ramane de dragul lui Crin Antonescu?

Dar sa zicem ca presedintele PNL va rezista acestui prim val de nemultumire si va intra in campanie fara mana lui Victor Ponta, candidat PNL. Are PNL o masinarie electorala proprie apta sa sustina aceasta candidatura? Are o structura locala suficient de puternica, de la sosnar la baron local?

Sa nu uitam ca alegerile vor fi organizate de Guvernul PSD si social democratii se pricep foarte bine la astfel de organizari, nu prea rateaza.

Da, Crin Antonescu ar trebui sa stie ca fara PSD nu are nicio sansa sa ajunga presedinte. Si de asta ar trebui sa tina cu dintii de USL, indiferent cate ar trebui sa inghita si sa incaseze. Dar nu cumva asta si face deja?

Din scandalul procurorilor, liberalii au iesit pana la urma prost. Sigur ca, teoretic, 7 milioane de romani ar trebui sa fie revoltati ca premierul a ales un procuror asociat cu Traian Basescu. Practic, insa, cei care inteleg detalii sunt putini.

Cei mai multi sunt sensibili la imaginea de ansamblu si ea este ca Victor Ponta a luat jocul pe cont propriu, ca el este liderul, cel care comunica deciziile pe care le poate lua si fara a se consulta cu altii, fie ei si parteneri.

Consolidarea pozitiei de lider in mentalul colectiv conteaza enorm. Electoratul USL nu e sensibil la principii, nu se innebuneste dupa democratie, dar e manipulabil si are nevoie de tatuc puternic.

Iar in ochii celor atenti la detalii, Crin Antonescu are o problema de coerenta. Se agata acum de procedura ceruta de europeni, dar pe vremea cand Mona Pivniceru era ministrul presat cu aceasta procedura, PNL clama dreptul legal, desigur, al ministrului Justitiei de a face propunerile fara alte proceduri prealabile.

Si ar mai fi un detaliu. Daca dl. Antonescu este dependent de PSD, reciproca nu e valabila. Social democratii au prezidentiabilii proprii, au cu cine sa-i inlocuiasca pe liberali la guvernare, au cei mai multi baroni si primari, au si pact cu Traian Basescu. Si in curand chiar s-ar putea intreba la ce le mai foloseste Crin Antonescu. Daca n-au facut-o cumva deja.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...