Crin Antonescu, strategie sau teama? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Martie 2012, ora 16:51
7731 citiri
Crin Antonescu, strategie sau teama? (Opinii)

Nici nu se stinsese inca ecoul vorbelor rostite de Mihai Razvan Ungureanu si Victor Ponta in discutia pe firul scurt, ca a venit randul lui Crin Antonescu sa dea masura unitatii si increderii reciproce din USL.

O dovada, ce-i drept surprinzatoare, cu semnificatii mai ample decat cele referitoare la relatia PSD-PNL.

Presedintele PNL a respins solicitarea lui Victor Ponta de a introduce in statutul liberalilor interdictia de colaborare cu PDL. Presedintele PSD propusese aceasta masura de siguranta pentru ipoteza ca USL nu va lua peste 50% din voturi si tentatia dezertarii va fi foarte mare.

Social-democratii sunt fripti cu PC, care in 2005 n-a avut nicio retinere sa sara din barca PSD, care-i adusese in Parlament, in aceea a Aliantei DA cu care sa navigheze spre Palatul Victoria.

Daca insa exista o prevedere statutara care sa impiedice colaborarea cu dusmanul, e nevoie de un congres care sa o schimbe. Cel amenintat sa ramana singur in opozitie are asadar timp sa reactioneze, eventual sa contraliciteze.

"Daca, dupa alegeri, vreau eu, Victor Ponta, alianta cu PDL - sau Crin Antonescu sau Daniel Constantin -, nu o sa putem sa o facem decat prin chemarea unui alt congres al partidului care sa modifice (statutul - n.red.)", a explicat liderul PSD.

Si ca sa nu ramana nimeni in off-side, domnia sa dorea ca toate cele trei partide din uniune sa faca modificarea de statut concomitent, in congrese extraordinare pe 7 aprilie.

Cum semnalele unei posibile defectari au venit mai degraba de la PSD in ultima vreme, ai fi zis ca presedintele PNL va lua in brate cu toate puterile propunerea lui Victor Ponta. Nici poveste! Crin Antonescu nici macar sceptic nu s-a aratat, ci a respins-o de-a dreptul: "Nu vom introduce in statutul nostru interdictia pentru ca nu este nevoie. PNL este suficient de credibil si sub acest aspect. PNL nu a avut nici macar o tentativa de a colabora cu Traian Basescu si cu PDL dupa plecarea acestuia din Guvern, in 2007".

Sigur ca explicatia cea mai accesibila a acestui refuz este dorinta de a ridica miza. Adica dl. Antonescu se lasa greu si incearca sa obtina cat mai mult in schimb. Sa ne amintim ca domnia sa avansase aceeasi data, 7 aprilie, ca moment al stabilirii definitive a nominalizarilor USL pentru functiile de presedinte si premier. Asta dupa ce Victor Ponta i-a rezervat surpriza de a atribui congresului PSD decizia exclusiva in aceasta privinta, desi la constituirea USL singurul criteriu pentru desemnarea prezidentiabilului era plasarea in sondaje.

In plus, in ultima vreme, nume grele ale PSD, in frunte cu Ion Iliescu, s-au aratat destul de indecise in privinta candidaturii prezidentiale, caci 2014 e, nu-i asa, departe.

Dar nu stiu daca aceasta este si singura explicatie posibila. Refuzul lui Crin Antonescu ar putea spune multe despre starea din PNL si despre autoritatea pe care domnia sa o mai are in partid. Este foarte posibil ca lui Crin Antonescu sa-i fie teama sa vina cu aceasta propunere in fata unui congres, pentru a nu risca o infrangere lamentabila.

Liberalii au tot felul de exemple de fosti colegi carora le merge cu mult mai bine dupa ce s-au desprins de radicalismul lui Crin Antonescu si s-au impacat cu PDL si Traian Basescu.

Teodor Melescanu este director SIE, iar Gabriel Berca este ministru de Interne. Pana la urma si Mihai Razvan Ungureanu provine din PNL, ba chiar sustine ca este in continuare membru suspendat al acestui partid.

Si atunci de ce sa-si taie singuri o sansa importanta de revenire la putere, alaturi de PDL daca e nevoie, daca USL esueaza?

Procentele uniunii, undeva in jur de 50%, nu sunt atat de incurajatoare incat sa fie o garantie a accedrii la guvernare dupa alegeri. Asa ca, daca o va supune votului unui congres, cu mii de participanti, interdictia de a colabora cu PDL nu numai ca ar putea fi respinsa, ci i-ar putea aduce si o contestare vehementa. Si asa situatia domniei sale nu este foarte vesela: stagneaza in sondaje la un scor modest, in unele este depasit de Victor Ponta, iar Mihai Razvan Ungureanu s-a lansat in forta.

Cat e tafna, cat e strategie si cat e frica in surprinzatorul refuz al lui Crin Antonescu se va vedea probabil cat de curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Antonescu PNL statut PDL, #Antonescu Ponta statut USL, #Antonescu alianta PDL , #Victor Ponta
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Crin Antonescu, nimeni!
Poza repulsie
repulsie
rank 5
Crin Antonescu, strategie sau teama?