Editorial: Cum croieste PNL destinul lui Ponta

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 23:44
4336 citiri
Editorial: Cum croieste PNL destinul lui Ponta

Cand am spus ca n-as arunca la cos ideea ca Victor Ponta are capacitatea sa-i dea frisoane lui Crin Antonescu, daca s-ar trezi intr-o dimineata cu gandul ca poate sa-i sufle statutul de prezidentiabil al USL, multi m-au sfatuit prieteneste sa nu mai mananc de pe jos.

Ei bine, faptul ca subiectul exista, si nu doar la nivel de glume de vanzatoare de suc plictisite, a fost confirmat aseara, daca ma mai ajuta pe mine capul sa pricep porumbeii politicienilor, exact de unsul lui Crin Antonescu in Palatul Victoria, vicepremierul Daniel Chitoiu.

Avand in vedere ca presedintele PNL se afla sub cota de incredere a constructiei politice pe care o conduce alaturi de premier, jurnalistii au dorit sa afle un prognostic asupra evolutiei capitalului sau politic. Oare cum va arata simpatia liderului liberal peste un an, oare merita sondata?

Concluzia platoului, la care a achiesat Chitoiu: Antonescu nu merita bagat in cercetare peste un an, "pentru ca in primul rand, Victor Ponta a declarat ca nu intentioneaza sa candideze la alegerile prezidebtiale din 2014".

Nu ca m-as baza pe senzatiile fostului lider al PNL din perioada interimatului lui Antonescu la Cotroceni! Omul afirma in vara ca persoana care pierde referendumul trebuie sa plece din politica. Insa ceea ce se afla indaratul enuntului de mai sus e clar. Mai ales ca domnul ministru se numara printre cei foarte apropiati de seful sau politic, deci stie pe unde-i bantuie spaimele.

Imi amintesc, de pilda, un episod legat de supararile PNL pe Florin Georgescu deoarece a taiat finantarile de la Transporturi si Dezvoltare. Un pretext! La vremea respectiva, asupra lui Ponta se faceau presiuni enorme din partea partenerilor sa-l sacrifice pe ministrul de Finante, care n-a asigurat capital de lucru pentru Oltchim (acuzatia lui Antonescu prin vocea lui Dan Radu Rusanu), si asta doar sa nu plece Chitoiu din Guvern din cauza esecului privatizarii, asa cum promisese premierul.

De asemenea, prezenta presedintelui PNL la o nunta din Caransebes, la un viceprimar comunal caruia Chitoiu i-a fost nas, a consacrat apropierea dintre cei doi.

Problema este ca aducand asemenea argument - Ponta nu candideaza, ce bine! - liberalii nu ajuta la minimizarea perspectivei si-l pun pe Crin Antonescu intr-o postura cel putin ingrata, daca nu chiar penibila.

Si s-ar putea ca, tot visand la nemurirea sufletului, caci si politicienii sunt oameni, presedintele PSD sa ia in serios o asemenea provocare si sa inceapa sa creada ca are anvergura necesara. Caci cine credea inaintea congresului cand socialistii l-au ales presedinte ca va ajunge sa conduca Guvernul Romaniei? Se intampla numai acum trei ani.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Antonescu Chitoiu Guvern Ponta, #Ponta Antonescu candidati prezidentiale , #Victor Ponta