Falia din USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 09 August 2012, ora 17:32
14833 citiri
Falia din USL (Opinii)

Ca intre PNL si PSD s-a creat o falie importanta si ca ea se lateste pe zi ce trece este vizibil si din avion. Si nu vorbesc doar de frecusurile pe functii, precum aceea dintre Andrei Marga care s-a simti sapat la Externe de ,,un domn care si-a dorit foarte mult aceasta functie", cu trimitere directa la Titus Corlatean. Vorbesc despre conflictul de la cel mai inalt nivel al USL.

Sa ne amintim ca Ioan Rus a refuzat sa modifice numarul total al votantilor de pe listele electorale si plecat din guvern acuzand presiuni din partea lui Traian Basescu, care i-ar fi cerut sa mareasca listele, dar si din partea lui Crin Antonescu, care i-ar fi cerut sa le micsoreze. Domnia sa a adaugat ca nu a acceptat ca Ministerul de Interne sa fie implicat in actiuni ilegale, cu trimitere directa la minirecensamantul care urma sa fie declansat pentru modificarea listelor.

De partea cealalta, Crin Antonescu l-a acuzat pe Ioan Rus pentru proasta organizare a referendumului, desi pentru asa ceva raspunde nu doar ministrul de Interne, ci si premierul, l-a calificat drept mincinos si a aminintat ca-l da in judecata pe fostul ministru de Interne. Imediat dupa acest meci din mijlocul taberei USL, Victor Ponta a declarat ca activitatea lui Ioan Rus a fost ireprosabila si l-a numit pe acesta ,,prietenul meu".

A doua zi dupa acest soc si dupa ce guvernul fusese intarit cu talibanul Radu Stroe - cel nostalgic dupa sectoristul sau securistul de bloc (nu-mi amintesc exact si cred ca nici domnia sa) - trimis sef peste Administratie cu ordin precis sa taie adanc in listele electorale, Victor Ponta a anuntat ca minirecensamantul cade si ca de pe liste vor iesi doar mortii ramasi accidental printre votanti. Seara, Crin Antonescu, cuprins de furie, acuza guvernul ca este timid, ezitant si confuz, iar pe premier ca pare intimidat si amenintat. Presedintele interimar a dat ordin guvernului sa scoata romanii din strainatate de pe liste. "Nu ma simt nici amenintat, nici intimidat", a raspuns Victor Ponta.

Nicio problema, Crin Antonescu revine, de la Palatul Cotroceni de aceasta data si da din nou ordin guvernului sa scoata de pe lista romanii din strainatate si da indicatii clare CCR cum si dupa ce legi trebuie sa judece speta: ,,Clar? Clar! Clar pentru toata lumea, clar pentru Guvern". Pentru dl. Antonescu viata s-a oprit pe 2 august. Presedintele interimar n-a mai aflat despre corectura la decizia CCR din 2 august, care a continut cel putin o eroare materiala, daca nu un fals, corectura publicata in Monitorul Oficial si care explica de ce romanii din strainatate sunt inclusi in cvorum. N-a aflat ca CCR a trimis guvernului o adresa in care precizeaza ca nu a cerut actualizarea listelor, ci listele actualizate inainte de referendum. Dar aceste evolutii au venit dupa 2 august. Crin Antonescu a ramas in 2 august si acolo vrea sa tina Romania.

Dan Sova se straduieste sa ne explice ca nu exista niciun conflict, dar cum domnia sa n-a vazut nici pogromul de la Iasi, nu e de mirare ca nu vede falia din USL. Liderii PSD, nici macar domnia sa, nu mai sufla o vorba despre liste, renumarari, referendum, razboi si alte asemenea. Crin Antonescu, derapat intr-un discurs agresiv si vadimist pe viata si pe moarte, antieuropean, impotriva Comisiei de la Venetia, e tot mai singur in transee. Nu mai are alaturi nici macar intregul partid, ci doar garda pretoriana cu varfurile de lance Voicu si Vosganian, si ei cam flescaiti.

Se pare ca, in sfarist, Victor Ponta a inteles ca nu poate infrunta intreaga lume civilizata. Cand FMI iti spune public ca ai o mare problema economica si de finantare din cauza crizei politice (care o fi fost mesajul confidential?), cand ambasadorul SUA vine la guvern si-ti sopteste la urechi un mesaj care nu poate fi spus public, cand comisarul pentru Justitie iti scrie ca trebuie sa respecti independenta justitiei, cand Comisia de la Venetia acuza intimidarile si amenintarile la care sunt supusi judecatorii CCR, iti dai seama ca situatia are o singura iesire: pasul inapoi.

Crin Antonescu e tot mai singur in lumea lui, al carei centru este obsesia prezidentiala si in numele ei nu are nicio problema sa duca Romania in dezastru total. In opinia mea, diferenta dintre domnii Antonescu si Ponta este sau ar trebui sa fie definita de un singur cuvant: discernamant. Cand el lispeste, lipseste si ultima limita, aceea inainte de catastrofa.

In aceste conditii este posibil ca dupa 30 august razboiul sa se mute in USL. Pentru ca dl. Antonescu a anuntat deja ca numai mort va renunta la lupta cu Traian Basescu. Nu cred ca Victor Ponta si PSD sunt dispusi sa o reia, cel putin nu pana la alegeri pentru a nu deconta atunci un picaj economic fara precedent si chiar o eventuala taiere totala a finantarilor. Nu cred ca PSD nu a uitat nici cine i-a tarat in aceasta aventura politica atat de costisitoare din toate punctele de vedere.

Dar nu stiu daca se anunta neaparat o ruptura intre PSD si PNL. Este posibil sa avem in primul rand una in interiorul PNL, pentru ca tabara Chilman din partid, tacuta in ultima vreme si, se pare, tot mai numeroasa, ar putea folosi mometul pentru a-l casapi politic pe Crin Antonescu. Cu el in frunte PNL devine un fel de Romania Mare.

Ioana Ene

Citeste si:
Ciolacu anunță noi măsuri fiscale. Sunt vizate taxele și impozitele
Ciolacu anunță noi măsuri fiscale. Sunt vizate taxele și impozitele
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni, la sediul PSD, că sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le ia coaliţia, pe care şi să le prezinte până la 1 iunie. Codul...
Președintele CJ Neamț, baronul PSD Ionel Arsene, acuzat de ANI că nu poate justifica peste 40.000 de euro. Au fost sesizați procurorii
Președintele CJ Neamț, baronul PSD Ionel Arsene, acuzat de ANI că nu poate justifica peste 40.000 de euro. Au fost sesizați procurorii
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în cazul preşedintelui CJ Neamţ Ionel Arsene, pentru o diferenţă de peste 40.000 de euro între venituri şi averea dobândită....