In SRS ne razboim sau in Basescu ne batem? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Mai 2013, ora 19:40
4807 citiri
In SRS ne razboim sau in Basescu ne batem? (Opinii)
Foto: Libertatea (Arhiva)

Din spatele armistitiului fragil din USL se aud in continuare focuri de arma violente, la diferite niveluri.

De la atacul recent al unui parlamentar PSD la adresa ministrului Sanatatii, la noul atac declansat de Sorin Rosca Stanescu impotriva SRI, pana la aparent strania deschidere a lui Crin Antonescu catre Traian Basescu.

Nu ca senatorul PSD Augustin Mitu n-ar avea dreptate cand zice despre ministrul Sanatatii: "beneficiile prezentei dumneavoastra in fruntea Sanatatii reprezinta paradoxul absolut al salvarii prin desfiintare. Reformele pe care le aveti in vedere si care au ca punct de pornire fostul dvs mandat se dovedesc a fi nu numai insuficiente si ineficiente, ci, mai ales, periculoase pentru intregul sistem si pentru siguranta si binele romanilor".

Are perfecta dreptate. Nu stiu daca Eugen Nicolaescu este impiedicat de premier sa refomeze sistemul, dupa cum pretinde intr-o recenta discutie, a carei transcriere a ajuns in presa, dar stiu ca Sanatatea este intr-o situatie disperata, iar cauzele trebuie cautate in masuri luate tot de Eugen Nicolaescu in guvernarea Tariceanu si necorectate apoi de guvernarile PDL.

Cert este ca atacul lui Augustin Mitu la adresa lui Eugen Nicoelascu nu are aspectul unui "friendly fire", o eroare in interiorul aceleiasi tabere, ci este extrem de ostil.

De remarcat ca nu a fost nici macar contrazis de conducerea PSD. Ce sa mai vorbim despre vreo sanctiune. Deci e clar ca din punctul de vedere al lui Victor Ponta protocolul USL este, intr-adevar, suspendat.

Sorin Rosca Stanescu se abtine deocamdata la atacuri directe la adresa premierului si a PSD. Dar merge pe cai colaterale. A fost revoltat de aparitia in presa a transcrierii discutiilor din sedinta PNL. De parca nu el ar fi publicat cu ani in urma stenogramele de la PSD. Pe atunci nu socotea ca intregistrarile din sedintele conducerii PSD erau o operatiune securistica, asa cum le catalogheaza acum furibund pe cele din PNL si cere socotelala pentru ele sefului SRI.

Eu am convingerea ca n-a fost niciun SRI acolo, ca in buna traditie a politicii romanesti s-au inregistrat intre ei si tot ei au dat presei inregistrarea ca sa arate ce victime ale PSD sunt.

Dar desigur cel mai interesant a fost sa-l auzim pe Crin Antonescu vorbind despre posibilul premier Traian Basescu pe care nu ar evita sa-l desemneze daca o majoritate parlamentara i l-ar propune.

Sigur ca, teoretic, Crin Antonescu a facut un exercitiu democratic, incercand sa arate, nu-i asa, ca el, ca presedinte, ar fi in stare sa treaca peste orice adversitate personala pentru a respecta esenta democratiei.

Eu am mari indoieli ca ar fi asa, avand in vedere prestatia sa autoritara, cu tuse neconstitutionale groase ca presedinte interimar.

Profilul democratic a fost insa doar unul dintre iepurii impuscati de Crin Antonescu cu aceasta declaratie. Al doilea iepure vizat e in ograda PSD. Tradat de Victor Ponta cu Traian Basescu, dupa cum se considera, Crin Antonescu a contaatacat cu exact aceeasi arma. Cu Traian Basescu.

Sugestia, nu foarte subtila, este ca in 2016 desemnarea premierului va fi prerogativa sa si optiunea ar putea sa nu fie premier PSD.

Ar fi bine pentru liderul PNL sa fie foarte sigur ca poate castiga alegerile si pe cont propriu daca si-a permis o astfel de declaratie. Nu cred ca este ceea ce voia PSD sa auda. Ba chiar as zice ca este munitie consistenta pentru aripa din PSD, tot mai numeroasa, care doreste ca partidul sa aiba candidatul sau la presedintie.

Se pare ca nici Crin Antonescu nu prea mai vrea sa ramana in USL. Dar asteapta sa fie dat afara ca sa nu deconteze electoral ruptura, ci sa o valorifice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Antonescu Ponta ruptura USL, #SRS stenograme SRI, #Basescu premier Antonescu , #Victor Ponta