Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: PNL: "Cu Basescu nu se negociaza, se suspenda!"

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 09:39
4481 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: PNL: "Cu Basescu nu se negociaza, se suspenda!"

Bluf sau nu, PNL intelege sa escaladeze tensiunea politica prin amenintari, nici macar voalate, la adresa presedintelui Basescu.

Primul care a ridicat piatra a fost vicepresedintele PNL, baronul de Caras-Severin, fost PDL-ist de frunte, cel care a dat semnalul demolarii majoritatii parlamentare existente in aprilie 2012, Sorin Frunzaverde.

"Cu Traian Basescu nu trebuie negociat. Traian Basescu trebuie suspendat de Parlamentul Romaniei. Si romanii il vor demite, vor vota covarsitor pentru plecarea sa de la Cotroceni. Nu putem sa anulam, prin asemenea gesturi politice, circa 16 milioane de voturi", a afirmat Sorin Frunzaverde.

Declaratia venea in contextul refuzului presedintelui Basescu referitor la comasarea alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare.

Halucinant este numarul de 16 milioane de voturi, insumarea macanica a voturilor de la referendum, in favoarea demiterii presedintelui, cu acelea de la alegerile parlamentare pentru Senat si cu acelea de la Camera Deputatilor. Ca si cum n-ar fi vorba de aceiasi votanti!

Mai mult, din cei 7,4 milioane de voturi de la referendum, au mai ramas 4,5 la parlamentare, in favoarea USL, probabil tot cam atatia pentru demiterea presedintelui. Asa ca aritmetica nu este punctul forte al lui Frunzaverde.

Am crezut ca este o pozitie izolata, intamplatoare. Dar nu. Liderul USL Crin Antonescu s-a declarat de acord, in principiu, cu afirmatia "Cu Traian Basescu nu trebuie negociat, Traian Basescu trebuie suspendat" facuta de Sorin Frunzaverde, presedintele PNL precizand insa ca "suspendarea nu poate fi de actualitate fara incalcarea Constitutiei".

Noul mar al discordiei este acum reprezentat de numirile sefilor la cele doua parchete, DNA si Parchetul General.

"In ce ma priveste, ca presedinte al PNL, ca presedinte al USL si ca presedinte al Senatului, nu am avut si nu am ce negocia nici cu presedintele Romaniei, nici cu altcineva. Cred ca ministrul Justitiei, imputernicit de Constitutie si de lege, intarit de experienta si calitatea sa profesionala, stie mai bine decat mine, decat partidele, pe cine si cum sa propuna".

Cu alte cuvinte, presedintele Basescu trebuie sa semneze cele doua numiri "ca primarul", nu-l intreaba nimeni daca este de acord sau nu cu ele.

Dupa respingerea primelor numiri, cele doua declaratii vin ca un avertisment, pisica aratata presedintelui Basescu: "Ai grija, Parlamentul actual te poate suspenda ca nu respecti legea de numire a sefilor de parchete, avizul CCR este consultativ, in secunda doi pleci de la Cotroceni si vin eu, Antonescu, si semnez orice imi trece prin cap".

Ca lui Crin Antonescu nu-i pasa de reactia UE rezulta din alta declaratie halucinanta a sa:

"Este inacceptabil ca oficialii de la Bruxelles asculta trepadusii care isi toarna tara, fara sa asculte lucrurile", adica fara sa asculte liderii USL, ca lucrurile nu vorbesc.

Apare iarasi alegatia ca oficialii de la UE trebuie sa-si ia informatiile de la liderii USL, nu de pe la "trepadusii" de la ambasade si agentiile de stiri.

Dlui Antonescu nu-i intra in cap ca toate guvernele occidentale au importante grupuri de sinteza, care prelucreaza miile de informatii care vin de la ambasade, servicii de informatii, agentiile de stiri, si prezinta informari persoanelor indreptatite sa le primeasca, fara interventia "trepadusilor" reali sau inchipuiti.

Toate aceste declaratii par o pregatire a populatiei pentru o eventuala noua suspendare a presedintelui Basescu, pentru principala problema a actualei puteri, subordonarea Justitiei, ramasa nesolutionata. Care subordonare s-a lovit si se va lovi in continuare de refuzul presedintelui Basescu de a semna numirile sefilor parchetelor pe care i le baga sub nas Mona Pivniceru, ministra Justitiei.

Daniel Morar a ramas tot sef la Parchetul General, procurorii au cerut si obtinut devansarea termenului de judecata a procesului de la ICCJ al lui Dan Voiculescu, pe 31 ianuarie 2013, in loc de 23 aprilie 2013, cu exact acelasi complet de judecata care l-a condamnat pe Nastase.

Dosare importante, ale vicepremierului Dragnea si al ministrului Fenechiu, se afla in lucru sau sunt trimise in judecata.

Adica, in tara mea si cu partidul meu la putere, cu o majoritate de 70%, sa tremuram in fata Justitiei este un scenariu pe care actualii guvernanti nu l-au anticipat si cu care nu se pot impaca.

Premierul Victor Ponta e mai lucid. Stie ca fara UE, FMI si BM, nu poate plati pensii si salarii bugetare, stie ca ajutorul presedintelui Basescu la "inmuierea" pretentiilor acestor institutii este esential si nu se asociaza la o noua suspendare. Inca un motiv important de dihonie intre el si PNL, mai ales ca "agatarea" juridica a lui Dragnea il scapa de un concurent serios la carma PSD.

Aceasta pare a fi pozitionarea principalilor actori. PNL si Voiculescu au inghitit de prea multe ori "mofturile" lui Ponta si e putin probabil ca accepta sa le mai inghita in continuare, fara sa inteleaga miza finantarii Romaniei. Nici nu e treaba lor, e a lui Victor Ponta.

Cum se va termina acest episod al luptelor interne din USL, vom vedea.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...