Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Ponta si Crin, pupat Piata Independentei. Ce urmeaza? (Opinii)

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 09:25
4278 citiri
Ponta si Crin, pupat Piata Independentei. Ce urmeaza? (Opinii)
Foto: Evz

Nu urmeaza nimic. Este ca la inceput. Mai exact, ca in acea casnicie, unde sotul nu mai doarme demult pe acasa, sotia lipseste si ea din patul conjugal, dar au anuntat amandoi ca nu divorteaza, numai ca sa nu le mearga vorbe prin vecini.

Conflictul dintre Ponta si Crin nu este o simpla galceava dintre doi prieteni, care se cearta, se impaca si fac tabula rasa.

Care tabula rasa? Tabara PSD s-a saturat de liberali pana in gat, iar tabara liberala nu mai suporta sa tot fie Cenusareasa coalitiei. S-a pus capac pe oala, dar ciorba de sub el clocoteste.

Deocamdata

De altfel, concluzia lui Ponta cu privire la impacare spune totul: "Crin Antonescu ramane candidatul la presedintie al USL". I-a iesit porumbelul din gura, acesta era obiectul discordiei si tot acesta obiectul impacarii.

Fostul interimar n-are alt gand, alta nadejde, alt ideal in viata, decat acela de a se vedea filmat cum calca pe covorul rosu de la Cotroceni in sunetele marsului, in timp ce dansul rosteste solemn: "Buna ziua, ostasi!". "Sa traiti, dom' Presedinte!". Daca nu-i rapesti acest vis, il ai prieten.

S-au impacat cei doi lideri, dar e greu de crezut ca s-a dat batut Ioan Rus de la Cluj, care a lasat de inteles ca PSD isi doreste un prezidentiabil propriu - nu stiu cine, asta ramane deocamdata o enigma.

Nici Ludovic Orban nu cred ca, dupa ce declarase sustinerea unei motiuni de cenzura contra guvernului, s-a intors deodata cu 180 de grade, cand a aflat ca cei doi au baut bruderschaftul.

Atentie, atat Rus, cat si Orban, sunt politicieni vechi, trecuti prin ciur si prin sita, n-ar vorbi ei in doi peri, daca n-ar sti ca au in jur sustinatori berechet, pe care numai timiditatea ii face sa taca chitic. Deocamdata.

Ai liniste cand n-ai rivali

Isi inchipuie cineva ca s-au impacat Rus sau Orban cu ideea ca au facut armistitiu Ponta si Crin? Sa fim seriosi, in jurul fiecaruia din ei colcaie sustinatorii, cei care, asa cum spuneam, tac chitic in public, dar in familie nici nu fac altceva decat sa spele rufe murdare in ape tulburi.

Acesta este motivul pentru care cei doi lideri ai USL n-au facut o pace durabila, ci numai un armistitiu, atat cat este necesar ca sa reziste Uniunea, sa mentina majoritatea in Parlament, sa ramana Guvernul pe picioarele lui, iar Crin Antonescu sa se viseze cu voluptate ca primeste ambasadorii lumii la palat, impartindu-le generos superbe carti de vizita, scrise intr-o limba pe care inca o mai silabiseste: President of Romania.

El este constient de faptul ca acest vis de aur are o conditie eliminatorie: sa nu existe un contracandidat credibil la prezidentiale. Sub acest aspect, lui Crin Antonescu i-a picat un fel de para malaiata, o sansa neasteptata, prin faptul ca scandalul cainilor maidanezi indeparteaza riscul ca Sorin Oprescu sa-i devina un rival.

Dar nu indeparteaza riscul ca insusi Ponta sa ajunga rivalul. De cate ori a avut ocazia, Ponta a atras atentia ca nu doreste presedintia, adaugand cu subinteles: nu in 2014. Trebuie sa fii naiv de tot ca sa-ti inchipui ca formula nu este altceva decat o compresa pe fruntea lui Crin, ca sa nu-l doara capul.

Sabia si teaca

Poate ca Ponta e sincer, poate ca din prietenie pentru Crin isi va sacrifica propria tentatie, dar daca europarlamentarele din luna mai ies paguboase pentru liberali, sau daca rasare, ca din pamant, un prezidentiabil neasteptat din alta parte, sansele - si asa mici - ale lui Antonescu se vor vedea prabusite in gol.

Ar fi sinucidere pentru PSD sa nu-si salveze in acest ceas al doisprezecelea obrazul, cu un nume mai bine cotat. Ar fi insa sinucidere si din partea lui Ponta sa nu primeasca oferta, lasandu-si partidul descoperit.

Dar chiar si atunci, mai degraba se resemneaza Crin decat sa ramana de izbeliste USL. N-are cum: nu pleaca 11 ministri nesiliti de nimeni de la masa cu bucate, nu abandoneaza secretarii de stat ciolanul, nu-si iau zborul sefuletii din teritoriu.

Cearta liderilor este stimulentul menit sa-l faca pe fiecare viteaz cand scoate sabia, dar impacarea este gura de oxigen fara care n-ar avea forta necesara, nici macar ca s-o puna la loc in teaca. Si una si alta sunt la fel de importante, pentru ca politica se face totdeauna aratand sabia, dar folosind mai ales teaca.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Victor Ponta premier, #Crin Antonescu presedinte Senat, #Ioan Rus PSD, #Ludovic Orban PNL , #Victor Ponta