PSD, pasul inapoi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Iunie 2013, ora 12:32
6502 citiri
PSD, pasul inapoi (Opinii)

Pas, pas, PSD se retrage din proiectul constitutional. De-abia a anuntat Traian Basescu referendumul bis pentru unicameral, si care m-as mira sa aiba loc, ca PSD a inceput eschivele.

Dl. Zgonea a anuntat: "Luni cer convocarea Birourilor permanente reunite si o sa discutam in Birouri. Nu are niciun rost sa cautam tertipuri. Birourile stabilesc o procedura, se face dezbatere in Parlament si se da acceptul". Procedura blitz, fara fisura.

Eugen Nicolicea, membru in comisia de revizuire a Constitutiei, si-a exprimat indoiala in sansele proiectului de a trece si, intrebat ce alege intre Constitutia actuala si cea noua, s-a declarat ... conservator. Ba chiar Eugen Nicolicea a pus sub un mare semn de intrebare sansele regionalizarii de a deveni fapt implinit.

O depresie foarte rapida, stranie cat timp presedintele nici macar n-a semnat decretul de convocare a referendumului. Rapida si cam fara lupta.

Dar daca ne uitam in comisia de revizuire a Constitutiei ce vedem? Ce linie PSD e acolo? A doua, a treia. Dl. Nicolicea e revenit la partidul muma dupa o perioada UNPR, Florin Iordache de-abia fusese mutat de la Comisia juridica la cea de munca, drept recunoastere a fortei si importantei in partid, desigur. In schimb, PNL e acolo cu artileria grea, in frunte cu Crin Antonescu.

Presedintele PNL a luat in brate un proiect care il depaseste cu mult, a inghitit toate bombele care au fost bagate in el parca cu intentia de a-l face absolut inacceptabil dupa orice standard de tara civilizata: ignorarea referendumului din 2009, chemarea magistratilor la ordine in Parlament, golirea de continut a functiei prezidentiale, toate detaliile inutile si aberante pentru corpul unei Constitutii.

Crin Antonescu a intrat in el cu toata puterea incompetentului, ghidat de marele lui consultant in materie, Tudor Chiuariu. Impasul era inevitabil. Deja cancelariile occidentale sunt alertate de repetarea modelului maghiar si urmaresc cu atentie modificarile constitutionale. Angela Merkel i-a spus lui Victor Ponta ca urmareste statul de drept, transparenta. In Europa civilizata e de neconceput sa nu respecti rezultatul unui referendum.

Este greu de crezut ca CCR va da lumina verde unui astfel de proiect si de aceea si spun ca este foarte putin probabil sa ajungem la un referendum bis pe unicameral. Legea se va intoarce in Parlament cu fundita ca sa-i explodeze lui Crin Antonescu in plina figura, cu stampila neconstitutional.

Parlamentul are obligatia sa corecteze neregulile. Dar ca sa treci la parlament unicameral trebuie sa schimbi mai mult decat articolul care reglementeza structura Parlamentului, este o intreaga constructie care trebuie refacuta.

Sigur ca daca pica proiectul constitutional il trage dupa el si pe cel al regionalizarii, copilul lui Liviu Dragnea. Si credeti cumva ca Victor Ponta va fi foarte trist pe tema aceasta? Doi dintr-o lovitura, cu atat mai bine.

Nu stiu daca acesta a fost planul initial sau Victor Ponta a decis pe parcurs sa-i faca din Constitutie cosciug politic partenerului sau. Dar se pare ca gratie coabitarii ii va iesi.

Citeste si:
Marea Neagră riscă să fie un lac împărțit între Rusia și Turcia? Ce face România
Marea Neagră riscă să fie un lac împărțit între Rusia și Turcia? Ce face România
Turbulențele se accentuează la Marea Neagră fără ca statele NATO de pe litoralul pontic să aibă o strategie comună. România e singura dintre ele stabilă și aliniată obiectivelor...
Cum explică Șoșoacă cei 30.000 de euro pe care-i plătește statului silit: ”ANAF ar trebui să mă execute ca pe orice om de rând”
Cum explică Șoșoacă cei 30.000 de euro pe care-i plătește statului silit: ”ANAF ar trebui să mă execute ca pe orice om de rând”
Senatoarea Diana Șoșoacă a reacționat luni, 8 august, după ce Lucian Heiuș, șeful ANAF, a declarat că politicianul este executat silita pentru neplata unor datorii către stat....