Ruptura s-a amanat. Umilinta ramane (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 22:08
3149 citiri
Ruptura s-a amanat. Umilinta ramane (Opinii)

Victore, cum sa strici tu USL pentru SRS? Esti un lider prea mare, prea intelept ca sa faci asa ceva? Marii lideri sunt generosi. Da, Liviule, dar niciodata n-am fost asa nervos. Si tata socru la fel. Insa ai dreptate, sunt prea mare pentru un om asa mic. Voi trata cu intelepciune.

Este un dialog imaginar intre personaje, desigur, usor de indentificat, un dialog care ne-a fost sugerat de sceneta care a urmat "celei mai grave crize din USL". Fiecare si-a jucat rolul cu precizie pentru a crea imaginea potrivita.

Ilie Sarbu s-a asezat in spatele premierului ginere, pasamite nervos si ultragiat. "Uniunea Social Liberala se va rupe daca din aceasta alianta nu va pleca senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu", spunea in weekend Ilie Sarbu.

Dupa numai cateva ore, Liviu Dragnea turna galeata de apa peste foc: "Noi nu am facut USL pentru Stanescu, iar Rosca Stanescu nu este mai important decat Romania, deci USL nu se rupe, este foarte simplu".

Iar Victor Ponta a facut in final, nu-i asa, un gest de marinimie, limitata insa: nu e pace, e armistitiu: "Noi mergem mai departe, dar pana nu se restabileste acel protocol inseamna ca, practic, cum sa spun, e suspendat, nu?".

Straniu este ca Victor Ponta nu vede nicio graba in aceasta renegociere, de parca aceasta suspendare si incertitudine din USL i-ar conveni. Ii si convine.

Dincolo de sceneta, PR si manipulare, ruperea USL ramane totusi o chestiune de timp. Dar nu timpul necesar renegocierii, ci timpul necesar ca Victor Ponta sa-si constituie o alta majortitate certa.

Cand a reactionat ultranervos la declaratiile lui SRS, miza pe una care s-a defectat. Se pare ca nici din PP-DD nu au plecat suficient de multi parlamentari si nici Elena Udrea nu si-a indeplinit planul la defectori din PDL si n-a reusit sa ia dupa ea o cohorta de parlamentari, ci doar cativa.

Asa ca, deocamdata, Victor Ponta nu isi poate permite sa rupa USL. Si atunci o face pe liderul puternic si intelept care mai da o sansa partenerilor.

Crin Antonescu se face insa ca nu intelege mesajul si pretinde ca protocolul e bine merci, la locul lui, sanatos si voios dupa o viroza de primavara si ca nu e nimic de renegociat.

Antonescu are, ce-i drept, tot interesul sa puna batista pe tambal si sa arunce cat mai tare in derizoriu scandalul de saptamana trecuta.

Si asta pentru ca, odata cu el, sa faca uitata si umilinta la care l-a supus Victor Ponta. Asta cel putin pana cand va veni urmatoarea. Pentru ca, spuneam, ruperea USL e doar o chestiune de timp.

Citeste si:
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Preşedintele Klaus Iohannis susţine marți, 5 iulie, o conferință de presă începând cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni, conform unui comunicat al Administrației Prezidențială. Aceasta...
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului președinte ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului președinte ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Tudor Simota, fost președinte al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), schimbat după doar cinci zile de activitate, a dezvăluit că funcția din care a fost înlocuit era promisă...