Se rupe USL? - Ce spun analistii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 23:56
5614 citiri
Se rupe USL? - Ce spun analistii

Tensiunea din interiorul USL este mai mare ca niciodata. Cu fiecare declaratie Victor Ponta si Crin Antonescu adauga gaz pe focul deja destul de intens, astfel incat separarea PSD si PNL pare a fi doar o chestiune de "cand".

In urma acestui "cand" vor aparea insa foarte multe intrebari: cum se va mentine PSD la guvernare fara PNL, ce sanse are Crin Antonescu sa supravietuiasca la varful partidului socului iesirii PNL de la guvernare si ce sanse are sa devina presedinte al Romaniei fara masinaria electorala a PSD, ba chiar impotriva ei.

L-am pus aceste intrebari sociologului Mircea Kivu si directorului IPP, Adrian Moraru.

Mircea Kivu considera ca ne apropiem de ruptura, pentru ca atat Victor Ponta, cat si Crin Antonescu actioneaza cu fata spre iesire: "Nu sunt sigur cand se va produce, dar e clar ca actiunile celor doi lideri ai aliantei sunt facute in asa fel incat sa-i pozitioneze cat mai bine in momentul rupturii. Mi se pare evident ca ei sunt cu fata spre un viitor in care functioneza separat".

In opinia lui Mircea Kivu, odata ramas fara PNL in guvern, Victor Ponta ar putea supravietui cu un guvern minoritar: "Nu cred ca mai are nevoie de o majoritate cat timp celelalte partide care raman in Parlament au intre ele destul incompatibilitati incat nu sa nu poata forma impreuna o alta majoritate.

PSD poate repeta experienta guvernarii minoritare. Pot sa aiba un 40 si ceva % in Parlament si sa se asocieze cu diverse alte formatini in functie de conjunctura".

Mircea Kivu considera ca, pe termen scurt cel putin, UDMR nu se va grabi sa se alieze cu PSD, avand in vedere inclusiv pozitiile divergente in cazul Rosia Montana, chestiune in privinta careia UDMR a fost consecvent impotriva. Dar Mircea Kivu nu exclude ca inclusiv o parte din PPDD sa sustina un guvern minoritar.

In opinia sociologului Mircea Kivu, Crin Antonescu are sanse mari sa supravietuiasca socului iesirii PNL de la guvernare: "De fapt, pozitia lui Crin Antonescu in interiorul partidului se subrezeste pe masura ce el se manifesta ca un aliat al lui Ponta mai mult decat ca liberal, asa cum a facut in primele luni ale guvernarii. El castiga in PNL cand se manifesta recalcitrant si iese din rand."

In ceea ce priveste posturile detinute de PNL in administratie si deconcentrate: "liberalii stiu ca e inevitabil ca ele sa se duca. Incepe sa se apropie si 2016, anul viitor vor avea loc europarlamentarele in care cele doua partide vor candida separat. Deci oricum oamenii stiu ca nu vor pastra posturile multa vreme. Desigur, e posibil sa existe pierderi, poate vor fi oameni care vor parasi atunci partidul".

Mircea Kivu nu ii da mari sanse lui Crin Antonescu sa castige alegerile prezidentiale fara sustinerea PSD, dar perspectiva poate fi alta: "nu e exclus ca pierzand aceste alegeri, daca impune PNL ca principalul partid in opozitie, sa castige dupa aceea, in 2014."

Directorul Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru, este mai sceptic in privinta ruperii USL in acest moment: "E greu de spus daca USL se va rupe acum. Ei se gandesc demult la asta. Sa se desparta Ponta de Antonescu sau, dimpotriva, Antonescu sa spuna << decat sa ma dea el afara mai bine sa fac eu o miscare >>. Dar sa nu uitam ca politica romaneasca a vazut si alte momente foarte nervoase fara sa se intample nimic, asa ca mai pot rezista foarte bine".

Daca totusi ruptura se va produce acum, in opinia lui Adrian Moraru, Victor Ponta poate supravietui in fruntea guvernului prin metode deja consacrate: "Este o optiune specifica Romaniei sa-ti atragi, sa cumperi diversi oameni cumparabili".

In ceea ce-l priveste pe Crin Antonescu, viitorul lui ca lider PNL va depinde de intensitatea reactiei PSD dupa plecarea PNL de la guvernare: "Daca va fi doar o excludere de prim nivel, al ministerelor, socul nu va fi important. El va fi major daca PSD va exclude pana la ultimul si destul de repede toti liberalii care detin functii in teritoriu.

Vor fi atunci foarte multi oameni nemultumiti in filiale si ei pot fi mobilizati pentru schimbarea lui Crin Antonescu. Dar, pe de alta parte, optiunile liberalilor sunt destul de limitate pentru ca nu prea au alti candidati la presedintie cu sanse. Ar mai fi doar Calin Popescu Tariceanu, daca doreste sa candideze."

Despre sansele lui Crin Antonescu de a castiga prezidentialele fara sustinerea PSD: "Deocamdata toata lumea are sanse. E prea devreme sa spui ca cineva nu are sanse dintre cei importanti.", apreciaza Adrian Moraru.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta Antonescu USL, #Antonescu candidatura prezidentiale, #Ponta majortiate guvern , #Victor Ponta