Triunghiul mortii de la Cotroceni (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 20:22
10953 citiri
Triunghiul mortii de la Cotroceni (Opinii)
Foto: drezina.wordpress.com

Crin Antonescu a dat iarasi sah presedintelui, lasand sa se inteleaga ca nu e voia sa, ci soarta, spiritul legii si al dreptatii si vointa poporului ii dicteaza astfel.

In cazul in care USL va obtine dupa alegeri majoritatea in Parlament, iar Traian Basescu va refuza sa il desemneze premier, din nou, pe Victor Ponta - a spus Crin Antonescu - ei nu vor avea incotro decat sa il suspende inca o data pe presedinte.

Sa nu analizam necesitatea si validitatea acestui rationament pentru moment, discutabile ambele, ci sa ne oprim asupra introducerii unei vointe mai inalte, transcendenta dorintelor particulare ale reprezentantilor USL.

Vorbind despre o noua posibila suspendare, liderul USL incearca sa o fundamenteze, in premiera, dincolo de vointa sa ori a altcuiva din USL, punand-o in totalitate in responsabilitatea presedintelui: "Nu exclud. Nu am cum sa exclud asa ceva pentru ca asa ceva nu tine de mine sau de noi. Imaginati-va, de pilda, ca in 2012 chiar, avem alegeri, alegerile dau o expresie clara de vointa politica si, impotriva spiritului Constitutiei, presedintele refuza sa ia act de asta si numeste un alt prim-ministru", a declarat Crin Antonescu.

In traducere libera: daca USL castiga majoritatea mandatelor parlamentare, Traian Basescu este condamnat sa il numeasca iarasi premier pe procurorul dovedit ca si-a obtinut titlul de doctor printr-o frauda intelectuala. Niciun alt nume nu este acceptat, nicio discutie nu este permisa in afara lui Victor Ponta.

Altfel, nebunia din vara cu toate consecintele ei se reia cat ai zice peste. Insa Antonescu avertizeaza de data asta, de la bun inceput, ca este si va fi doar raspunderea presedintelui, daca nu respecta vointa pe care poporul si-o va fi manifestat la alegeri:

"Se ajunge probabil la suspendare si se ajunge inca in 2012. Eu nu am cum sa stiu asta. Presupun sau pronostichez ca nu se va intampla si, daca nu se va intampla, o noua suspendare a presedintelui nu este un punct de program nici declarat, nici nedeclarat", a mai afirmat Crin Antonescu.

Pentru a avea dreptate in rationamentul sau angelic, liderul liberalilor ar fi trebuit sa ne convinga mai intai si ca pe 9 decembrie poporul va vota in cunostinta de cauza si explicit pentru Victor Ponta ca premier. Altfel, intregul sau rationament de mutare a raspunderii nu se sustine si devine un simplu joc de cuvinte, doar retorica si nimic altceva.

E de o evidenta revoltatoare insa ca, pe 9 decembrie, romanii nu isi vor alege premierul - nu numele lui, cel putin - ci vor vota (sau asa ar trebui) pentru un program sau altul, pentru o ideologie, pentru un partid sau altul.

Aceasta impunere a lui Victor Ponta drept candidat al USL pentru functia de premier inainte de alegeri are cel putin un singur lucru bun. Oamenii stiu macar dinainte ca premierul "copiuta" ii va reprezenta in functia executiva cea mai importanta din stat si dupa 2012, daca ei vor vota USL. O oferta, sa recunoastem, onesta si, aproape, de nerefuzat.

Deranjul cel mai mare vine insa din fundatura pe care o naste, iarasi, mutarea in forta a USL catre Traian Basescu. Ea nu anunta doar posibilul viitor blocaj politic si institutional, ci prevesteste o noua criza care risca sa ne arunce de-a dreptul la marginea Europei.

Pentru ca-i pune pe toti trei - Crin Antonescu, Victor Ponta si Traian Basescu - pe pozitii ireductibile si ireconciliabile. In mod normal, orice presedinte responsabil din lumea asta nu ar avea cum sa mai desemneze, inca o data, un premier care a fost dovedit ca si-a construit cariera pe un plagiat.

Apoi, in nicio tara din lume, o alianta politica nu vine in fata alegatorilor cu propunere de premier a cuiva care a fost demonstrat de trei instante de specialitate ca a plagiat. Nici macar in Congo nu se intampla asa ceva, altfel sigur am fi aflat.

Este un triunghi al mortii si al compromisului total pentru toti cei implicati. Pentru Traian Basescu, daca il va numi din nou pe Ponta. Pentru Crin Antonescu, daca va demara o noua actiune de suspendare atat de aproape de ultima, al carei esec inca doare si costa. Pentru Ponta si intreg USL, daca, prin bagarea pe gat cu forta a unui plagiator, vor reusi sa faca praf intr-un final majoritatea obtinuta, ironic, chiar prin copy si paste al acelorasi tradatori si traseisti care au mai inclinat o data democratia cui a oferit mai mult.

#Crin Antonescu suspendare Traian Basescu, #referendum demitere Traian Basescu, #Victor Ponta premier plagiat , #Victor Ponta
Comentarii
Poza nolticus
nolticus
rank 5
Leca, moartea si triunghiul conjuncturii dictata de illustrul Crin A
Poza TZUTZU
TZUTZU
rank 5