USL - cine face pasul decisiv?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Februarie 2014, ora 13:12
1959 citiri
USL - cine face pasul decisiv?

Nu ma astept ca ziua de azi, asteptata ca decisiva, sa transeze intr-un fel sau definitiv criza din USL.

Nu pentru ca aceasta transare nu ar fi foarte necesara Romaniei. Este, cu atat mai mult in actualul context extern. Dar aceasta criza nu are decat doua mize pentru ambii actori principali, Victor Ponta si Crin Antonescu: cum sa rupem USL punand costurile electorale in carca celuilalt si care este momentul cel mai avantajos al rupturii.

Nu cred ca vreunul dintre cei doi doreste cu adevarat pastrarea USL, pentru ca ea este incompatibila cu planurile prezidentiale ale fiecaruia dintre partide. Ca dovada, evolutia conflictului a fost atat de sinuoasa incat e greu sa-ti mai amintesti de la ce s-au luat.

De la Klaus Iohannis ca ministru de Interne? Victor Ponta a anuntat de mai multe ori ca este gata sa duca propunerea la Cotroceni. De la Klaus Iohannis ca vicepremier? Victor Ponta s-a declarat gata sa il accepte in pozitia de vicepremier, dar pe domeniul economic, care revine de drept liberalilor. Din combinatia, dorita de PNL, ministru de Interne si vicepremier pe probleme economice? Acum, sa fim cinstiti!, aceasta este o aberatie, in raport cu logica functionarii Guvernului, avansata parca special pentru a nu fi satisfacuta.

USD? Crin Antonescu a recunoscut singur ca stia despre acest proiect si initial s-a aratat complet nederanjat de el.

Masuri economice liberale? Dupa doi ani de guvernare socialista, argumentul acesta pare mai mult o gluma.

Legea amnistiei si gratierii, dupa cum spune Puiu Hasotti? Daca statul de drept era motivul, PNL isi facea bagajele din decembrie, dupa martea neagra, si nu gira un proiect de revizuire a Constitutiei atat de controversat.

Ca PSD vrea sa aiba candidat propriu la prezidentiale? Da, cu siguranta vrea. Dar dupa cum insusi Crin Antonescu spune, nu de azi, nu de ieri, ci de luni de zile, de la inceput, cred eu.

Si daca ministrii liberali ar fi acceptati, cu Iohannis vicepremier, ar insemna ca PSD il vrea pe dl. Antonescu prezidentiabil USL?

Dar daca PNL se simte, intr-adevar, atat de tradat, de ce nu iese pur si simplu de la guvernare si asteapta, in mod evident, sa fie dat afara, emitand ultimatum dupa ultimatum, unul mai radical decat celalalt? Este o evidenta ruptura intre ton si actiune.

Dupa cum o ruptura este in discurul lui Crin Antonescu si in perspectiva intrarii in Opozitie. Invoca o motiune de cenzura. Dar daca liberalii pleaca, se repeta situatia de la excluderea PD din Guvernul Tariceanu, adica premierul ramane in functie, numeste o noua echipa guvernamentala, care este supusa votului Parlamentului. Daca aceasta noua echipa va primi votul Parlamentului, ce rost are sa depui imediat o motiune?

Si daca tot vrea motiune, exista si acum una formulata de PDL care nu are insa semnaturile necesare. Pe aceasta, insa, Crin Antonescu o respinge categoric pentru ca ar fi "nerealista".

Isi imagineaza cumva ca PNL va putea singur, singurel sa darame Guvernul Ponta sau face doar un exercitiu de imagine? Inclin catre a doua varianta, pentru ca daramarea Guvernului Ponta si, implicit, asezarea cartilor din nou in mana lui Traian Basescu ar insemna ruptura totala dintre dl. Antonescu si electoratul USL.

USL se va rupe daca Victor Ponta va refuza propunerile de ministri liberali, spune Crin Antonescu. Dar Victor Ponta nu le-a refuzat si, probabil, nici nu le va refuza. Singurul lucru refuzat, de fapt, a fost combinatia dintre ministru de Interne si vicepremier pe probleme economice, iar aici, cum spuneam mai sus, logica e de partea lui.

Evolutia conflictului si motivele avansate il pun pe Crin Antonescu in postura celui care forteaza ruperea USL.

Asta nu inseamna ca PSD vrea sa tina USL pana la prezidentiale. Nu are niciun motiv sa cedeze functia prezidentiala. Doar ca pentru PSD momentul rupturii nu este ideal. Majoritatea pe care se poate baza este inca fragila si pana la europarlamentare mai este suficient timp pentru ca liberalii sa isi formeze o imagine de opozitie, mai ales daca vor fi foarte agresivi.

Crin Antonescu, dimpotriva, stie ca acesta e ultimul tren daca vor sa atace anul electoral din postura cu mult mai avantajoasa de opozant, din perspectiva electoratului propriu, desigur.

Asadar, ma astept ca Victor Ponta sa nu faca niciun gest decisiv, a anuntat deja ca este gata sa prelungeasca interimatele inca 45 de zile, asteptand ca PNL, daca doreste pasul decisiv, sa si-l asume.

Citeste si:
Cum a scăpat Mugur Isărescu de problema colaborării cu fosta Securitate: "Pe fond nu s-a pronunţat nimeni"
Cum a scăpat Mugur Isărescu de problema colaborării cu fosta Securitate: "Pe fond nu s-a pronunţat nimeni"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că statutul juridic al guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur...
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...