Editorial: USL e gata de implozie. Pariuri?

Vineri, 29 Martie 2013, ora 19:58
11426 citiri
Editorial: USL e gata de implozie. Pariuri?
Foto: Arhiva

In materie de stare a USL in plin play-off pentru numirea procurorului-sef al DNA nu se aplica principiul vanatoresc "cherchez la femme", caci dama se cunoaste. Este Laura Codruta Kovesi.

Daca e sa ma iau dupa ce spune Klaus Iohannis, situatia e albastra spre vinetie, caci primarul Sibiului nu este genul care lanseaza avertismente, deci rugamintea (asa am inteles eu) ca premierul sa se miste natural, adica intrebandu-si partenerii, este exact un bobarnac.

"Da, se poate crea o tensiune in USL, fara indoiala. Dar eu zic sa pastram calmul pana vedem ce se intampla. Sa comentam faptele, nu prezumtiile. Eu nu cred ca se poate intampla asa ceva, ca premierul sa preia interimatul la Justitie si sa numeasca procurorii sefi fara sa consulte partenerii de coalitie", a declarat prim-vicepresedintele PNL.

Daca aceasta afirmatie ar fi singura printre dealuri, ca autostrada "Transilvania", n-as tremura atat de teama ca se sparge USL. Insa borna zero a situatiei nu se afla la Sibiu, ci la Antena 3. Unde port-drapelele luptei impotriva lui Traian Basescu (nu judec prestatia lor, sunt convins ca izvoraste din convingere) au transmis natiunii ca, daca face blat cu presedintele, Victor Ponta va zbura din fruntea Guvernului.

Simplu, dar totusi complicat. Crin Antonescu nu isi poate permite sa ramana intr-o singura formatiune pentru sustinerea candidaturii, caci PSD are doi prezidentiabili cunoscuti - Victor Ponta si Sorin Oprescu -, inca unul care nu se afla in partid, pe Calin Popescu Tariceanu, si cine stie ce alte variante le mai trec prin subterane?

Daca isi permite sa forteze o criza in USL, presedintele PNL trebuie sa fie incredintat ca locul lui Ponta in fruntea Guvernului va fi luat de un pesedist din solda spirituala a lui Dan Voiculescu. Unul verificat, fara necunoscute, fara ambitii. N-ar fi imposibil, caci Ponta nu este iubit de tot partidul, insa putin probabil.

In plus, imi este greu sa cred ca, fiind atat de atent la suferintele democratiei, Traian Basescu nu vegheaza ceva, nu coace vreun plan. Si indiferent ce-o fi in mintea domniei sale, exclude o singura varianta: sa-l ajute pe Crin Antonescu. Mai bine pe plagiator! Daca nu se poate, sa-i naruie pe amandoi, sa fie liberalul!

Dar daca ar avea Crin Antonescu niste sustinere externa? Dupa vara fierbinte pe care am traversat-o, este putin probabil. Numai ca popularii europeni au interes sa obtina cat mai multi eurodeputati romani, deci n-ar fi exclus ca PNL sa incerce sa-i convinga ca le poate furniza mai multi decat PDL.

... O groaza de riscuri care pot fi depasite daca o abandoneaza toata lumea, incepand cu Traian Basescu, pe Kovesi. Numai ca ruperea USL pericliteaza mai putin PDL (care mai jos nu are cum sa ajunga) decat PNL. Deci pa!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Crin Antonescu Victor Ponta procurori, #Basescu Ponta intelegere numire procurori, #USL rupere alianta , #Victor Ponta