Procurorul șef al DNA: „Acest SIIJ trebuie desființat în totalitate. Noi, ca stat, nu vom putea păcăli partenerii europeni”

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 14:11
3315 citiri
Procurorul șef al DNA: „Acest SIIJ trebuie desființat în totalitate. Noi, ca stat, nu vom putea păcăli partenerii europeni”

Crin Bologa, procurorul șef al DNA, a declarat joi, 9 decembrie că Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție trebuie desființată în totalitate.

„Degeaba desființăm, vopsim, revopsim, pentru că ni se va bloca accesul la fondurile europene”, a spus Bologa într-o intervenție la RFI.

Crin Bologa a explicat și ce înseamnă faptul că Secția Specială nu a fost încă desființată.

„Înseamnă că cetățenii români, inclusiv eu, dvs. și toți ceilalți vom fi umiliți în continuare la granițe, vom fi supuși controlului, vom aștepta ore întregi, pentru că nu vom intra în Spațiul Schengen și din această cauză a nedesființării acestei secții. Or această desființare nu trebuie să fie un scop în sine. Ea trebuie desființată pentru că este absolut ineficientă. Combaterea corupției în sistemul judiciar nu mai există. Corupția în sistemul judiciar, așa redusă cum este, este o corupție de nivel înalt. Pentru a îndeplini obiectivul numărul trei din MCV și anume continuarea luptei împotriva marii corupții, trebuie luptat cu acest fenomen și în sistemul judiciar. Dacă această secție nu dispare și dacă competența nu va reveni la DNA, această luptă nu va continua, astfel încât noi nu vom îndeplini aceste obiective. Și în ultimul raport MCV și în penultimul s-a constatat că DNA continuă anchetele la nivel înalt, dar cu o excepție, mediul judiciar. Deci dacă această secție nu va dispărea și dacă competența nu va reveni în ceea ce privește faptele de corupție la DNA, corupția din mediul judiciar va afecta foarte grav drepturile și interesele cetățenilor care intră în contact cu justiția”, a declarat procurorul șef al DNA.

Bologa spune că DNA nu a folosit dosare cu magistrați pentru a-i șantaja pe aceștia.

„S-a afirmat și nu s-a dovedit absolut nimic. N-am văzut un judecător de la secțiile penale, care au judecat cauze de la DNA, să iasă public și să declare că a fost timorat sau șantajat. Aceste afirmații au venit din partea sistemului politic, dar și din partea sistemului judiciar și din partea unor judecători care nu lucrează în penal”.

Șeful DNA spune că Secția Specială ar trebui desființată complet.

„Noi ca stat nu vom putea păcăli partenerii europeni. Dacă noi ca stat nu îndeplinim obligațiile pe care singuri ni le-am asumat, atunci degeaba desființăm, vopsim, revopsim, pentru că ni se va bloca accesul la fondurile europene (...). Acest SIIJ trebuie desființat în totalitate și competența trebuie să revină partajat, așa cum era înainte, Parchet General-DNA-parchetele curților de apel și DIICOT”, a spus Bologa.

Bologa este optimist în privința modificării legilor justiției.

„Eu sunt de felul meu un optimist, că altfel nu aș fi venit să mă angajez la o luptă așa grea, de conducere a DNA și de a lupta cu acest fenomen și cu competența pe care o avem, la ce nivel de competență se ridică activitatea noastră. Eu sunt un optimist, dar ceea ce pot să garantez, nu pot să garantez că acțiunile oamenilor politici vor fi într-un sens sau în altul sau în sensul pe care noi ni-l dorim, dar pot garanta că indiferent de împrejurări, noi ne vom face treaba în continuare, nu vom ceda și procurorii din cadrul DNA, ca și alte categorii de personal vor lupta în continuare cu acest fenomen. Eu sper. Deci sunt optimist, dar la nivel de atitudine”, a mai explicat procutorul.

Citeste si:
Critici ale magistraților privind modul de desfiinţare a Secţiei Speciale: este un compromis inadecvat, care încalcă obligaţiile României
Critici ale magistraților privind modul de desfiinţare a Secţiei Speciale: este un compromis inadecvat, care încalcă obligaţiile României
Mai multe asociaţii ale magistraţilor au transmis luni, 24 ianuarie, că noul proiect privind desfiinţarea Secţiei Speciale ”este un compromis inadecvat, care încalcă obligaţiile României...
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți, 25 ianuarie, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu. ”O...